Ny form i köket

Vitvaror kök

Ju mer köket hamnar i centrum, desto mer är vi villiga att satsa på dess form, färg och skönhet.

Av: Hans Björkman, 04 september 2002

När SIFO förra året ställde frågan till mer än 1 000 svenskar, om vad de skulle göra om de fick 50 000 kr för att förnya hemmet, ville hela 33 % satsa pengarna på att byta ut köket. Det är också där vi har börjat spendera allt mer tid. Matlagning och måltider är växande intressen, inte minst bland unga. Här är några smakprov på vad som är på gång eller redan finns ute i handeln.


I en stilren rostfri kyl för närmare 16 000 kr (Bosch KDF 3295 "Silverline Collection") sägs maten hålla upp till fyra gånger längre än vanligt, tack vare en "noll-zon" i två avdelningar. I den ena är luftfuktigheten hög och passar frukt och grönsaker, i den andra normal. Längst upp finns ett fyrstjärnigt frysfack.


Samma pris håller nygamla kornblå Classic (från Bosch), som fortfarande drar ögonen till sig, trots att det är ett tag sedan det lanserades. 50-talsstuket gäller designen, tekniken är 90-tal. Det tillhör de energisnålaste och innehåller bara naturgaser. Inuti finns också 23 l frysfack, tre hyllor av säkerhetsglas, plana innerväggar och automatisk avfrostning.


Kokbordet i rostfritt med tillhörande induktionshäll, kompletterat med en frihängande spiskupa, har vi ännu inte sett i något privatkök. Men ett antal köksbutiker, som vill visa något utöver det vanliga, har redan tagit upp det i sortimentet (Symetria, Miranda från Thermex).

Annons


Osfritt och exklusivt över "köksön" blir det med denna frihängande spiskupa. Den har fettfilter både i mitten och ytterkanterna och riktbara halogenlampor (Ronda från Thermex).


Nya luckor och annorlunda belysningsarmaturer gör Vedumköket Karin speciellt, här i antikvitt med körsbärsdetaljer.


Hällen, där uppvärmningen sker genom s k induktion (man bränner sig inte) och kokzonerna anpassas automatiskt till kokkärlet, är inte helt ny på marknaden. Ny är däremot denna (KM 473 från Miele), som varken behöver särskilt inbyggnadsskåp eller separat ventilation och som kan byggas in ovanför en ugn. Den styrs via sensorer i hällen.


Så här kan det se ut med en "ö" i köket, här med vask och arbetsyta, vinställ och extra skrivplats med en liten dator (Toronto Naturvit från Myresjökök).


Ett nytt formspråk, runt och S-format (Birka Soft körsbär från Ballingslöv).


Det runda går igen i skåpet på en stång över kökets "halvö", spännande och annorlunda...


... och i det fristående skåpet på hjul med mjukt formade handtag och bänkskiva av massivt trä.


Det här skåpet på hjul ger kylning praktiskt taget var och när som helst - man rullar det bara dit man önskar. Det rymmer 35 liter, man kan göra is i det och energivalet står mellan 12 V, 230 V och gasol. Såväl hjulen som draghandtaget kan enkelt plockas bort om man vill, de är lätta att snäppa på igen. Integrerade bärhandtag finns dessutom. Helt ljudlöst är det också, det bygger på den s k absorptionstekniken och saknar kompressor. Naturligtvis finns inte heller några ozonnedbrytande freoner i kylmediet eller isoleringen (PowerFridge från Electrolux).


För kaffeälskaren finns nu en inbyggbar espressobryggare (CVA 620 från Miele). Egentligen tänkt för ett litet kontor, men varför inte hemma också?


Liknande design har den bärbara frysen med samma energivalmöjligheter. Inga freoner eller buller här heller, och inte några rörliga delar. Den rymmer 39 l och har liksom PowerFridge piezotändning och integrerade bärhandtag (Electrolux F 400).


Restaurangkökstrenden med rostfritt breder ut sig allt mer, och breder ut sig gör också denna italienska jättespis. Dubbelt mot en vanlig - 120 cm. Den är avsedd för gas, har fyra vanliga brännare och en avlång s k Fish-burner i mitten. Dessutom finns vid sidan om en stor elektrisk grillhäll med värmeregulator. De båda ugnarna är också elektriska, den ena är hela 90 cm bred och har finesser som varmluft och grill, den andra är bara 30 och har endast under- och övervärme. Den rostfria modellen har också ett alternativ, grafitgrått med mässingsdetaljer. Värstingspisen kostar ca 50 000 kr (Ilves från Aqua Pool).


Rostfritt, cremefärgat, tonat i pärlemor, inga problem. Kort eller långt handtag av mörk ek, ljus ek, handsytt läder, you name it. Grönsakslådor i rotting med hemvävt stuk eller av knalligt kolorerad plast, bara att välja. Välja eller välja bort vinhylla i olika färger och utföranden... Alla tillbehören ska passa till Electrolux standardmodell i en ny serie kylar/frysar (7 000 - 12 000 kr), så att vem som helst ska kunna skaffa nya delar, också begagnade via Internet, och fräscha upp sitt skåp (now heter serien). Teoretiskt finns hela 6 000 varianter att välja mellan!


Ett extra steg ovanför sockellådan gör det lättare att nå de översta hyllorna, och en till köksskåp maskerad rullvagn ger både förvaringsutrymme och en extra arbetsbänk vid behov (Myresjökök).


Något alldeles nytt på kylfronten - en skapelse som är en kombination av bord och kylskåp, en annorlunda "köksö". Ännu så länge en prototyp, men snart får vi kanske se den ute i handeln. Den är designad enligt idén om horisontell förvaring, och har fått en plan yta som kan användas som arbetsbänk. De transparenta sidorna gör att man ser vad som finns i skåpet. Där kan man ställa in olika temperaturer för de olika avdelningarna, vilket förenklar förvaringen av matvarorna. Kylförmågan är densamma som i ett vanligt kylskåp, ett energisnålt sådant (Lighthouse från Electrolux).

04 september 2002 Hans Björkman
Annons
Annons
Mer om Vitvaror kök

Energisnålt i köket

Vitvaror kök Elräkningen består av en stor portion av den energi som du förbrukar i köket. Följ några enkla vardagstips och du kan snart stoltsera med att ha uppfyllt ett eget klimatavtal och på köpet minskat elräkningen!

Diskmaskiner som sparar energi

Vitvaror kök Diskmaskiner är mer energieffektiva och vattensnåla än någonsin förr. Nu är det upp till dig om diskmaskinen blir en energivinst – eller en nitlott.

Vi i Villa-testet: Maxa maten med mixer

Vitvaror kök Än finns tid att njuta av nyskördade grönsaker, frukter och bär. Och med lite hjälp av en bra stavmixer kan man snabbt trolla fram såser, röror, soppor...

Baka, baka liten kaka...

Vitvaror kök Ugnar som föreslår tillagningssätt och själva väljer temperatur och tid. Ugnar som bevarar vitaminer och smak. Ugnar som rengör sig själva. Nu återstår bara att bestämma middagsmenyn.

Skydda köksväggen: Blankt stål ovanför spisen

Vitvaror kök Rostfritt stål ovanför spisen är både snyggt och praktiskt.

Köksprylarna du inte klarar dig utan

Vitvaror kök Nytt köks-kit och ärvda köksmaskiner i all ära men vilka är egentligen kökets måsten? Vi har talat med bokaktuelle kocken Paul Svensson om vad du helt...

Guide: Kökets kokpunkt

Vitvaror kök Smidigare, snabbare och snålare – mycket talar för induktionshällen. Men kokar du lite längre, som potatis, är det knappt någon skillnad i energiförbrukning mot keramikhällen.

Trend: Ångugnar

Vitvaror kök Ångugnar ger skonsam tillagning, grönsaker bevarar näringen bättre och kött blir extra saftigt. Men en ångugn är också perfekt för den som vill baka...

Miljövänliga köksval

Vitvaror kök Det går att göra miljövänliga val i köket. Här är några exempel.