Annons
Det är viktigt att det går enkelt att hälla ur en full vatten­kokare för att den  ska kännas lätt­hanterlig.
Det är viktigt att det går enkelt att hälla ur en full vatten­kokare för att den ska kännas lätt­hanterlig. Foto: Thomas Steen Sørensen m. fl.

Minsta vatten­kokaren bäst - Vi i Villa-testet

Vitvaror kök

Storleken betyder nästan allt för att en vattenkokare ska kännas lätthanterad, tycker vår testpatrull. Se här vilken kokare som fick bästa betyget!

Av: Thea J. Kristensen, 28 augusti 2012

I detta test ingick sju vattenkokare, och det är ett par tydliga skillnader mellan dem. Dels mellan de stora på 1,5-1,7 liter och de små på cirka 1 liter. Dels mellan de som är försedda med temperaturväljare och de som inte har det.

Vilken vattenkokare som passar bäst är förstås en fråga om behov, tycke och smak. Är det till exempel viktigt att kunna ställa in kokaren på en särskild temperatur?

Bästa storleken har förstås också med ditt behov att göra. Vad använder du en kokare till? En kopp te? Eller kokar du först upp vattnet till spagettin i vattenkokaren och häller det sedan i kastrullen?

Annons

Storleken är det viktigaste kriteriet för att vattenkokaren ska kännas lätthanterad. För ju mer kokaren rymmer, desto mer väger den förstås när du fyller den. För att lyfta de stora vattenkokarna behöver man ofta två händer. På den punkten skiljer sig apparaterna i testet mest åt.

Samtliga kokare klarar att hälla utan att spilla, de kokar relativt snabbt upp vattnet och det är rätt lätt att ta ut kalkfiltret. Testvinnaren från Kenwood rymmer 1 liter, är mycket smidig och lättskött. Den känns skön att hålla och är enkel att hälla ur – även om den är full. Dessutom kan man lätt hantera den med en hand.

Så här testade vi vattenkokarna

= En besvikelse
= Acceptabel
= Bra
= Mycket bra
= Suverän

Vi förutsätter att vattenkokaren används ett par gånger varje dag – till te, kaffe och matlagning. Nu har den gamla gått sönder en ny ska köpas. Men vilken?

Vi bad ett antal leverantörer att välja den vattenkokare som bäst uppfyller följande fyra krav och önskemål:

Kort koktid

Kalkfiltret ska lätt kunna tas ut och rensas

Den ska lätt fyllas

Det får inte droppa när man häller ur den

Vi satte betyg efter hur bra vattenkokaren klarar våra krav och det helhetsintryck apparaten ger. Vi har inte undersökt slitage eller livslängd. Vi mätte koktiden med 1 liter vatten för att kunna jämföra resultatet. Vi fyllde sedan varje kokare till maxstrecket och kokade upp på nytt.

Billigast

Braun WK300 Onyx


Prisbild: 475 kronor
Volym: 1,7 liter
Vikt: 930 gram
Effekt: 2 200 W
Koktid 1 liter: 3 min 35 sek
Kalkfilter: Mycket finmaskigt
Påfyllning: Enkel för pipen är stor.
Omdöme: Mycket tung när den har fyllts upp maximalt, eftersom man lyfter med sträckt arm från kranen till basen vilket blir extra kännbart med denna kanna. Maxstreck för påfyllning saknas. Locket går trögt och lyfts inte upp när man trycker in knappen. Man måste trycka extra hårt. Det är testets billigaste vattenkokare och kostar cirka hälften så mycket som den dyraste. Det låga priset drar upp betyget en smula och vi ger därför Braun tre villor.

Tung men snabb


Siemens TW86103Prisbild: 975 kronor
Volym: 1,5 liter
Vikt: 1 140 gram
Effekt: 2 000-2 400 W
Koktid 1 liter: 3 min 10 sek
Kalkfilter: Grovmaskigt, rostfritt stål.
Påfyllning: Okej via pipen men locket bör helst fällas upp.
Temperatur: Väljaren kan ställas in på 70, 80, 90 och 100 grader. Röd lampa lyser så man ser vad som har valts. Varmhållningsfunktion.
Omdöme: I stort sett identisk med den från Bosch i storlek, emballage, funktion och design. Den känns mycket tung även med endast 1 liter vatten. Piper vid start och slut. Kokar snabbt upp 1 liter, men den är stor och kan inte hanteras med endast en hand. Eftersom kannan inte blir varm på utsidan kan den stöttas med ena handen medan man bär med den andra.

Lätt och smidig

Kenwood, kMix SJM021Prisbild: 600 kronor
Volym: 1 liter
Vikt: 850 gram
Effekt: 2 200 W
Koktid 1 liter: 3 min 30 sek
Kalkfilter: Ja
Påfyllning: Enkel
Omdöme:
Vattenkokaren har många fördelar som ger den högt betyg, till exempel är det lätt att hälla ur den. Man får också ett bra grepp eftersom handtaget är gjort av ett material som känns skönt och är halksäkert. Kan hanteras med en hand, både när man häller och när locket ska öppnas. Testets lättaste vattenkokare, och det betyder mycket för hur man upplever den och när ergonomi, påfyllning och hantering av den värderas, till exempel när den flyttas från kran till bas. Suverän vinnare!

Långsam och tung

Philips HD4670Prisbild: 700 kronor
Volym: 1,7 liter
Vikt: 930 gram
Effekt: 2 000-2 400 W
Koktid 1 liter: 3 min 40 sek
Kalkfilter: Ja
Påfyllning: Okej genom pipen men bäst via öppet lock.
Omdöme: Bra måttangivelse både i liter och i antal koppar. Locket var tätt när vi kokade 1 liter, men höll inte tätt när vi fyllde kannan till maxstrecket trots gummilist på undersidan av locket. Då hoppade locket upp lite och det rann ut ett par droppar kokande vatten över kannan. Det känns inte tryggt. Testets längsta koktid, men den får ändå anses vara acceptabel. Kokaren kan hanteras med endast en hand. Det är en fördel.

Lätthanterad

Electrolux EEWA 5200 Ergo SensPrisbild: 700 kronor
Volym: 1 liter
Vikt: 912 gram
Effekt: 2 400 W
Koktid 1 liter: 3 min 30 sek
Kalkfilter: Ja
Påfyllning: Okej genom pipen men bäst via öppet lock.
Omdöme: Känns mycket gedigen. Man kan lätt tro att den rymmer mer än 1 liter, men det gör den inte. Det är en lätt vattenkokare som är smidig och lätthanterad. Det är en stor fördel att volymindikatorn sitter på utsidan så att man lätt ser hur mycket som har fyllts på. Kan hanteras med en hand. Vi tycker att det är en bra vattenkokare och ger den näst högsta betyg: 4 villor.

Snabbast

Krups Pittsburgh BW 410Prisbild: 700 kronor
Volym: 1,5 liter
Vikt: 880 gram
Effekt: 2 000-2 400 W
Koktid 1 liter: 3 min
Kalkfilter: Ja
Påfyllning: Okej genom pipen.
Temperatur: Kan ställas in på 50, 60, 70, 85 och 100 grader. Elektronisk display visar vattentemperaturen. Inbyggd belysning som ändrar färg i takt med att temperaturen stiger. Varmhållningsfunktion.
Omdöme: Den är mycket bra att hälla ur. Bland de stora vattenkokarna i testet är denna lättast att hantera och bäst att hålla. Den kokar upp vattnet snabbast av alla i testet. Men den piper irriterande, först när den startar och sedan flera gånger när den är klar.

Klumpig bas

Bosch TW8611Prisbild: 975 kronor
Volym: 1,5 liter
Vikt: 1 015 gram
Effekt: 2 000-2 400 W
Koktid 1 liter: 3 min 25 sek
Kalkfilter: Grovmaskigt
Påfyllning: Stor pip
Temperatur: Kan ställas in på 70, 80, 90 och 100 grader. Lyser rött vid vald temperatur.
Omdöme: Stort sett identisk med Siemens vattenkokare i storlek, emballage, funktion och design. Den är dock lite långsammare på att koka upp vattnet och knapparna för temperaturval sitter på basen i stället för på kokaren. Basen medverkar till att göra kokaren klumpig. Piper en gång vid start och en gång slut. Kokaren är stor och tung och kan inte hanteras med endast en hand. Eftersom kannan inte blir varm på utsidan kan den stöttas med ena handen medan man bär med den andra.

Köpinformation

Braun www.braun.com 020-21 33 21
Siemens www.siemens-home.se  08-734 12 00
Kenwood ­www.wittsverige.se 08-525 084 80
Philips www.philips.se 08-579 290 67
Electrolux www.electrolux.se 0771-11 44 77
Krups www.krups.se 08-594 213 30
Bosch www.bosch-home.se   0771-11 22 77

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!


Vi i villa tipsar dig

28 augusti 2012 Thea J. Kristensen
Annons
Annons
Mer om Vitvaror kök

Energisnålt i köket

Vitvaror kök Elräkningen består av en stor portion av den energi som du förbrukar i köket. Följ några enkla vardagstips och du kan snart stoltsera med att ha uppfyllt ett eget klimatavtal och på köpet minskat elräkningen!

Diskmaskiner som sparar energi

Vitvaror kök Diskmaskiner är mer energieffektiva och vattensnåla än någonsin förr. Nu är det upp till dig om diskmaskinen blir en energivinst – eller en nitlott.

Vi i Villa-testet: Maxa maten med mixer

Vitvaror kök Än finns tid att njuta av nyskördade grönsaker, frukter och bär. Och med lite hjälp av en bra stavmixer kan man snabbt trolla fram såser, röror, soppor...

Baka, baka liten kaka...

Vitvaror kök Ugnar som föreslår tillagningssätt och själva väljer temperatur och tid. Ugnar som bevarar vitaminer och smak. Ugnar som rengör sig själva. Nu återstår bara att bestämma middagsmenyn.

Skydda köksväggen: Blankt stål ovanför spisen

Vitvaror kök Rostfritt stål ovanför spisen är både snyggt och praktiskt.

Köksprylarna du inte klarar dig utan

Vitvaror kök Nytt köks-kit och ärvda köksmaskiner i all ära men vilka är egentligen kökets måsten? Vi har talat med bokaktuelle kocken Paul Svensson om vad du helt...

Guide: Kökets kokpunkt

Vitvaror kök Smidigare, snabbare och snålare – mycket talar för induktionshällen. Men kokar du lite längre, som potatis, är det knappt någon skillnad i energiförbrukning mot keramikhällen.

Trend: Ångugnar

Vitvaror kök Ångugnar ger skonsam tillagning, grönsaker bevarar näringen bättre och kött blir extra saftigt. Men en ångugn är också perfekt för den som vill baka...

Miljövänliga köksval

Vitvaror kök Det går att göra miljövänliga val i köket. Här är några exempel.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]