Kyl- och frysskåp med finess

Dagens generation kylskåp och frysar är utrustade med massor av spännande tekniska finesser. Men håll huvudet kallt och ta dig en funderare på vad du verkligen behöver.


Trött på att frosta av frysen? Välj automatisk avfrostning. Orolig för strömavbrott? Nu finns det frysar som håller temperaturen upp till 30 timmar. Små händer som glömmer stänga? Moderna larm varnar om det blir för varmt i skåpet eller om dörren inte är ordentligt stängd.

Tidsoptimist? Noll-zon innebär att temperaturen i en viss del av kylskåpet är strax över nollpunkten. På så sätt bevaras känsliga matvaror bättre – den lägre temperaturen gör att hållbarheten på maten ökar. Tänk efter vad du är för typ av människa, råder Berit Carlsson, Konsumentverkets expert på vitvaror.

– Noll-zonen är jättepraktisk – för en del. Den kan exempelvis vara till glädje om man har handlat fisk eller köttfärs som man inte hinner laga till samma dag.

Välj rätt inredning

Andra praktiska funktioner är snabbkylning och snabbfrysning, eller dynamisk kyla, det vill säga att kylen håller en jämn temperatur överallt, både uppe och nere. Och så finns det modeller med integrerad teve eller radio, ismaskiner som fixar is – krossad eller i bitar, välj vad som passar – eller kylt vatten från dörren. Men minst lika viktigt är det att titta på kyl- och frysskåpens inredning.

– Det är viktigt att skåpet är flexibelt. Olika personer har olika behov och krav. Finns exempelvis möjlighet att ha delbara hyllor? Har frysen hela backar? Trådbackar är inte kul när blåbär ramlar ut. Välj rejäla grönsakslådor, gärna två istället för en stor hel som är mycket otympligare. Och tänk på att hyllor och backar ska vara lätta att ta ut och rengöra, råder Berit Carlsson.

Energisnålt spar pengar

Kyl- och frysskåpen blir alltmer miljövänliga – både vad gäller energiförbrukning och köldmedium. Idag ska alla kylar och frysar som säljs i Sverige vara försedda med ett energimärke som talar om hur mycket el skåpet drar i förhållande till volymen och temperaturen i dess olika utrymmen i skalan A till C.

– Men på senare år har kylarna och frysarna blivit så bra att man fått öka på skalan med A+ och A++. Eftersträva ett så energisnålt kyl- och frysskåp som möjligt, så sparar du energi och därmed pengar, tipsar Berit Carlsson. Leta efter A eller ännu hellre A med plustecken!

Men i tester har det visat sig att en del varianter med låg energiförbrukning inte alltid klarar att snabbt kyla ner matvarorna.

– Detta är ett dilemma, för man vill ju ha ett skåp som både kyler och fryser ner snabbt och samtidigt har låg energiförbrukning. Faran är om tillverkarna sätter in klena kompressorer. Men det finns faktiskt några bra kyl- och frysar som klarar av båda delarna.

För att en kyl och frys ska dra så lite energi som möjligt spelar även dess placering viss roll. Ju svalare plats de står på desto mindre energi går åt. Undvik därför att ställa kyl och frys intill spisen eller ugnen.

Andra sätt att spara energi är att tina fryst mat i kylen, kyla ner varm mat innan den ställs in, dammsuga skåpens baksida ibland samt använda infrysningsknapp när du fryser in mat – och inte glömma att återställa den.

Håll temperaturen!

Temperaturen påverkar också energiförbrukningen. Frysen ska hålla minus 18 grader där maten lagras och minus 25 grader för infrysning. Kylen ska ha en snittemperatur på fem grader. Är temperaturen för hög kan maten bli dålig, är den för låg går det åt onödigt mycket el, påpekar Konsumentverket som räknat ut att varje grad under minus 18 grader i frysen ökar elförbrukningen med omkring fem procent.

– Det är jättebra att kunna se kyl- och frystemperaturen på skåpets utsida, gärna med stora digitala siffror. De billigare modellerna saknar digitala termometrar, men det går ju också bra att mäta temperaturen själv, säger Berit Carlsson.

– Sätt en termometer i ett glas vatten i kylen över natten och mät hylla för hylla för att veta var det är kallast respektive varmast. Be också att få med en termometer vid köpet! I ett vanligt kylskåp kan det skilja flera grader mellan översta och nedersta hyllan. Ofta är det varmast högst upp i skåpet. Därför är det egentligen fel att grönsakslådorna är placerade längst ner där det är som kallast. Där borde ju istället mjölk och andra känsligare livsmedel stå.

– Det är av praktiska skäl, det skulle vara för tungt att dra ut grönsakslådorna om de satt högst upp, förklarar Berit Carlsson.

Den som vill slippa sådana funderingar väljer förstås ett kylskåp med dynamisk kyla. Då spelar det ingen roll var i skåpet du ställer livsmedlen.

Låt kommunen skrota

Även vad gäller köldmedium går utvecklingen mot en ökad miljömedvetenhet. Idag används två typer av köldmedier:
R134a och isobutan (R600). Ingetdera påverkar ozonskiktet, men R134a bidrar till ökad växthuseffekt.

Kyl- och frysar tillverkade före januari 1995 innehöll freonet CFC, som tunnar ut ozonskiktet. Vid skrotning av den gamla kyl- och frysen får freonet inte läcka ut i naturen. Låt därför alltid kommunen tar hand om gamla vitvaror. För privatpersoner kostar detta ingenting – en del kommuner ordnar till och med transporten.

– Ta fram måttbandet! Det finns kylar och frysar i alla möjliga höjder. Därför måste du mäta exakt hur stort hålet är där kylen eller frysen ska gå in. Ska du bygga in din kyl och frys är det ju ruskigt förargligt om det visar sig att de inte får plats. Tänk på luftgallret också ska få plats. Ska skåpen byggas krävs dessutom en luftspalt till kompressorn. Ta gärna hjälp av fackhandeln, råder Berit Carlsson.

Mycket teknik till lågt pris

Produktnamn: UPO RF 3514NF
Tillverkare/distributör: AM Hushåll, 08-444 34 50, www.upo.se
Mått (h x b x d): 185/190 x 59,5 x 67,5 cm.
Nettovolym: Frys 75 liter, kyl 217 liter.
Energiförbrukning: 361 kWh/år.
Energieffektivitetsklass: A
Infrysningskapacitet: 9 kilo/dygn.
Säkerhet vid strömavbrott: 15 timmar.
Ljudnivå: 43 dB(A).
Färg och material: Vit alternativt rostfritt.
Köldmedium: R600.
Övriga funktioner: Självavfrostning med fläktstyrd luftcirkulation, Nollzon för extra kall förvaring, digital temperaturvisning, Anti-bacteria-beläggning, dörrlarm mm.
Konsumentpris: Vitt 8 290 kronor, rostfritt 8 990 kronor.

Energisnål

Produktnamn: KF 350-00
Tillverkare/distributör: Gram Sverige, 040-38 08 40, www.gram.se
Mått (h x b x d): 200 x 59,5 x 60 cm.
Nettovolym: Frys 90 liter, kyl 230 liter.
Energiförbrukning: 236 kWh/år.
Energieffektivitetsklass: A+
Infrysningskapacitet: 14 kilo/dygn.
Säkerhet vid strömavbrott: 20 timmar.
Ljudnivå: 40 dB(A).
Färg och material: Vit (finns även i rostfritt och aluminium).
Köldmedium: Isobutan
Övrigt: Halogenbelysning, akustiskt/visuellt larm, Grams multiboxar i dörrarna, djupa fack i dörrarna som klarar 2 liters tetror.
Konsumentpris: 9 390 kronor (rostfritt 13 590 kronor, aluminium
14 090 kronor).

Låg ljudnivå

Produktnamn: Cylinda KFT 3203
Tillverkare/distributör: Cylinda, 08-92 35 00, www.cylinda.se
Mått (h x b x d): 200 x 59,5 x 61 cm
Nettovolym: Frys 100 liter, kyl 247 liter.
Energiförbrukning: 361 kWh/år.
Energieffektivitetsklass: A
Infrysningskapacitet: 15 kilo/dygn.
Säkerhet vid strömavbrott: 14 timmar.
Ljudnivå: 38 dB(A).
Färg och material: Vitt (även rostfritt med ”antikladdyta” samt aluminium). Till samtliga finns samdesignade överskåp.
Köldmedium: R600A.
Övriga funktioner: Elektronisk panel, belysning med lågenergilysrör. Larm om dörren lämnats öppen (akustiskt samt röd blinkande lampa). Snabbinfrysning mm.
Konsumentpris: 9 500 kronor (rostfritt och aluminium cirka 11 000 kronor).

Spar energi

Produktnamn: NoFrost Kyl/Frys KGN 36A90
Tillverkare/distributör: Bosch, BSH Hushållsapparater 08-734 12 99, www.bosch-hushall.com
Mått (h x b x d): 185 x 60 x 65 cm.
Nettovolym: Frys 63 liter, kyl 221 liter.
Energiförbrukning: 277 kWh/år.
Energieffektivitetsklass: A+
Infrysningskapacitet: 8 kilo/dygn
Säkerhet vid strömavbrott: 13 timmar.
Ljudnivå: 42 dB(A).
Färg och material: Rostfritt stål (finns även i vitt, heter då KGN 36A10).
Köldmedium: R600a.
Övriga funktioner: Automatisk. avfrostning, livslång ytbeläggning som förhindrar bakterietillväxt, snabbinkylning/frysning. AirFreshFilter mm.
Konsumentpris: 10 990 kronor.

Kyl och frys med radio

Produktnamn: RK 67365 E
Tillverkare/distributör: Gorenje, 0200- 22 33 88, www.gorenje.se Mått (h x b x d): 200 x 60 x 65 cm.
Nettovolym: Frys 86 liter, kyl 245 liter.
Energiförbrukning: 318 kWh/år.
Energieffektivitetsklass: A+
Infrysningskapacitet: 10 kilo/dygn.
Säkerhet vid strömavbrott: 18 timmar.
Ljudnivå: 40 dB(A).
Färg och material: Rostfritt stål (finns även i aluminium).
Köldmedium: R600
Övriga funktioner: Fingertouch-display med radio.
Konsumentpris: 14 995 kronor.

Plats för stora fat

Produktnamn: Whirlpool G 20 E
Tillverkare/distributör: Whirlpool, 020-75 00 00, www.whirlpool.se
Mått (h x b x d): 174,1 x 905 x 74,4 cm (finns även större).
Nettovolym: Frys 153 liter, kyl 407 liter.
Energiförbrukning: 546,8 kWh/år.
Energieffektivitetsklass: A
Infrysningskapacitet: 9,5 kilo/dygn.
Säkerhet vid strömavbrott: 16 timmar.
Ljudnivå: 44 dB(A).
Färg och material: Dörrar och handtag i rostfritt stål, sidorna är svarta.
Köldmedium: R134a.
Övriga funktioner: Ismaskin med Quick Ice-funktion, snabbfrysning, utdragbar front, automatisk avfrostning och temperaturkontroll, larm om dörr lämnas öppen m.m.
Konsumentpris: 27 990 kronor (inklusive lagstadgad miljöavgift).

Gott om plats

Produktnamn: Platina QT 5000 FX
Tillverkare/distributör: Husqvarna/Electrolux, 0771-11 44 77, www.husqvarna.se
Mått (h x b x d): 176 x 90,5 x 68,2 cm.
Nettovolym: Frys 165 liter, kyl 357 liter.
Energiförbrukning: 524 kWh/år.
Energieffektivitetsklass: A
Infrysningskapacitet: 7,5 kilo/dygn.
Säkerhet vid strömavbrott: 4,7 timmar.
Ljudnivå: 40 dB(A).
Färg och material: Rostfritt stål (Anti Finger Print – inga fingeravtryck).
Köldmedium: R134a.
Övriga funktioner: Automatisk avfrostning, dynamisk kylning, grönsakslådor med individuellt kontrollerad fuktighet, köttlåda med kylkontroll, ismaskin, temperaturlarm mm.
Konsumentpris: cirka 30 625 kronor.

Lysande inredning

Produktnamn: KFN 8996 SDE
Tillverkare/distributör: Miele 08-562 29 000, www.miele.se
Mått (h x b x d): 200 x 75 cm x 75 cm
Nettovolym: Frys 119 liter (2 stora + 2 små lådor), kyl 330 liter.
Energiförbrukning: 464 kWh/år.
Energieffektivitetsklass: A
Infrysningskapacitet: 10 kilo/dygn.
Säkerhet vid strömavbrott: 21 timmar.
Ljudnivå: 44 dB(A)
Färg och material: Rostfritt stål.
Köldmedium: Isobutan.
Övriga funktioner: Heltäckande dörrar, GlassLight-belysning med lysdioder i glashyllorna. Easy-open-handtag, inbyggd display i dörren, barnlås, automatisk avfrostning mm.
Konsumentpris: Från cirka 40 000 kronor.

Valfri färg i glas

Produktnamn: Amana 2228GL Glass Line
Tillverkare/distributör: Inventum Scandinavia, 040 – 680 60 90, www.amana-inventum.com
Mått (h x x d): 179 x 91 x 59,7 cm.
Nettovolym: Frys 208 liter, kyl 386 liter.
Energiförbrukning: 593 kWh/år.
Energieffektivitetsklass: A
Infrysningskapacitet: 12 kilo/dygn.
Säkerhet vid strömavbrott: 5 timmar.
Ljudnivå: 44 dB(A).
Färg och material: Valfri färg i glas.
Köldmedium: R134a.
Övriga funktioner: Avfrostning, förebyggande avfrostning, helelektronisk dispenserkontroll, livsmedelskontroll, temperaturvakt, dörrlarm, snabb-is, lås m.m.
Konsumentpris: 41 875 kronor.

Välj rätt frys

Ett kylskåp med en kylvolym på cirka 250 liter är lagom till en familj på fyra personer. Frysens storlek däremot avgörs av familjens vanor. Eftersom en stor frys drar mer energi än en liten är det bra att tänka igenom hur stor som egentligen behövs. Enligt riktvärden beräknat i liter per person räcker 30-50 liter för hushållet som främst använder frysen för lagring av färdig mat och enstaka bröd. 60-80 liter är lagom för lagring av färdig mat, storkok, bakning med mera. 100-125 liter behöver den som utöver detta också odlar, jagar, fiskar och så vidare.

(Källa: Konsumentverket)

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar