Annons

Kökskompisar

Vitvaror kök

Inför den stundande julen har vi tittat närmare på köksmaskiner som kan hjälpa till med matlagningen och bullbaket.

Av: Maria Backman, 28 november 2007

Vispa, hacka, knåda, röra... Det känns onekligen frestande att genast skaffa en komplett uppsättning tillbehör. För tänk bara vad man skulle åstadkomma med en råsaftcentrifug. Eller en köttkvarn. Eller pastatillsats. För att inte tala om glassmaskin! Men Berit Carlsson på Energimyndigheten, som tidigare arbetat med matberedare på Konsumentverket, tycker det är bättre att ta det lugnt med tillbehören.

– För många delar blir ofta liggande i en låda och tar bara en massa plats. Då är det bättre att köpa till de saker man behöver efterhand. Som konsument önskar man sig en bra basprodukt att bygga vidare på för den som vill, säger hon.

Dyrt inte alltid bäst

Annons

Men produktutvecklingen har förstås också gått framåt med de nya maskinerna. Idag kan vi till exempel glädjas åt den sladdlösa stavmixern, som man behändigt tar med sig runt omkring i köket utan att behöva tänka på eluttag. Praktisk också i sommarstugan. Eller i båten...

En del gamla klassiker finns också kvar. En av dem, Kitchen Aid, fick högsta betyg i ett test av webbsajten Smartson. Och att dyrt inte alltid är bäst visade Råd & Röns senaste test av matberedare. De billigaste apparaterna från Bosch och Philips fick överlag goda omdömen: råvarorna blir både snyggt skivade och rivna, apparaterna är lätta att använda och rengöra.

Smidig maskin används

En bra köksmaskin bör vara lätt att använda, annars blir den antagligen stående i ett skåp. Verkar den vara smidig eller svårhanterlig? Stabil eller plastig och bräcklig? Och kolla ljudnivån - hur upplever du ljudet? Berit Carlsson har ytterligare några tips:

– Viktigt är att kniven är så vass som möjligt och att den är lätt att göra ren. Maskinen bör också vara utrustad med både en tunn och en grov skärskiva, och en grövre och en finare rivskiva. Och så ska den vara enkel att montera ihop, ta isär och diska.

Uppdaterad klassiker

Produktnamn: KitchenAid Artisan KSM150
Tillverkare/distributör: KitchenAid, tel 031-252222, www.bagarenochkocken.se
Typ av köksmaskin: Hushållsassistent, food processor
Funktioner: Tio hastigheter, visp, degblandare. Bunke på 4,83 liter.
Vad ingår i paketet: Ballongvisp, degkrok, flatblandare, stänkskydd, kokbok.
Övrigt: Ett stort antal tillbehör kan köpas till som riv/skärtillsats, köttkvarn, purétillsats, citruspress, pastatillsats, glassmaskin, konservöppnare. Fem års garanti. Maskinen finns i 14 olika färger hos Bagaren och Kocken.Konsumentpris: 4 590-6 495 kronor beroende på färg (köpes via www.bagarenochkocken.se).

Allt i ett

Produktnamn: Assistent Food Processor (AFP 750)
Tillverkare/distributör: Electrolux, tel 0771-11 44 77, www.electrolux.se
Typ av köksmaskin: Food Processor
Funktioner: Hastighetsreglering 10 steg, pulsknapp, säkerhetsbrytare. Motor 700 W.
Vad ingår i paketet: Kabelhållare, lock, gummifötter, skydd mixeruttag, plastskål, degknådare, spatel, rostfria vispar, visp (slagskiva), mixerbägare, litet lock med gradering, matarpropp med gradering, rostfri knivmixer (4-blad), citruspress. Skivare, potatisrivjärn, pommes frites-skiva, ostrivjärn, grov strimlare, fin strimlare.
Övrigt: Vit, finns även i silver. Alla lösa delar kan maskindiskas men handdisk rekommenderas. Ett års garanti, därefter två års reklamationsrätt. (Totalt tre år servicemottagande).
Konsumentpris: 1 295 kronor

Sladdlös stavmixer

Produktnamn: Mixxo (MSM 6A3R)
Tillverkare/distributör: BSH Hushållsapparater AB, tel 08-734 12 99, www.bosch-hushall.com
Typ av köksmaskin: Stavmixer
Funktioner: 2-knapps funktionsspärr - barnsäkring. Optisk visning av laddningen med LED. Stark motor med 10500 varv/min. Ergonomiskt formad med Soft-touch handtag.
Vad ingår i paketet: Transparent mixerbägare med nivåskala och lock. Rostfri mixstav. Kombinerad vägghållare/uppladdningsstation.
Övrigt: Lika stark som mixar med eluttag (drivs med lithiumbatterier). Finns i olika färger och modeller beroende på vilka tillbehör du vill ha. Mixerfoten är avtagbar och tål att maskindiskas. Två års garanti (första året garanti, andra året reklamationsrätt - kunden måste påvisa ett konstruktionsfel på produkten).
Konsumentpris: 629 kronor

Kompakt design

Produktnamn: HR7625
Tillverkare/distributör: Philips AB, tel 08-598 520 00, www.philips.se
Typ av köksmaskin: Matberedare
Funktioner: Två hastigheter + pulsfunktioner för alla vanliga typer av tillredning. 500 W motor.

Vad ingår i paketet: Förutom matberedaren ingår sju tillbehör med totalt 28 funktioner: kniv i rostfritt stål (hacka, vispa, röra m m), ett knådningsverktyg, en insats för medelgrov skivning av grönsaker och frukt, en insats för medelgrov rivning av grönsaker, frukt och ost, en emulgeringsskiva för vispning och emulgering, en insats för finfördelning av potatis samt en mixer (1 liter) för att mixa, krossa, skumma. Skål för torra ingredienser (2 liter). Skål för vätska (1,2 liter). Skål för mjöl (500 g). Skål för deg (830 g). Alla tillbehör får plats i skålen vilket ger kompakt lagring. Två års garanti.
Konsumentpris: 849 kronor 

Prisvärd hjälpreda

Produktnamn: MCM 2004
Tillverkare/distributör:
BSH Hushållsapparater AB, tel 08-734 12 99, www.bosch-hushall.com
Typ av köksmaskin:
Matberedare
Funktioner:
Två hastigheter samt momentläge. 450 watt.
Vad ingår i paketet:
Transparent plastblandarskål som klarar bröddeg på 0,25 liter degvätska, transparent lock med påfyllningsrör och påmatare. Multifunktionskniv och vispskiva. Skär- och rivskivor i rostfritt stål: vändbar skärskiva, vändbar riv- och strimmelskiva (grovt/fint), vändbar raspskiva, vispskiva.
Övrigt:
Två års garanti (första året garanti, andra året reklamationsrätt - kunden måste påvisa ett konstruktionsfel på produkten).
Konsumentpris: 599 kronor

Inbyggd våg och timer

Produktnamn: Köksmaskin KA9017, mörkgrå
Tillverkare/distributör: Krups, tel 08-594 213 30, www.se.krups.com
Typ av köksmaskin: Köksmaskin
Funktioner: Inbyggd våg och timer. Fyra sensorer beräknar ingrediensernas vikt upp till tre kg med bara 25 g felmarginal. Nollställningsfunktion. Timern visar tidsåtgång för olika funktioner och har nedräkning med automatisk stoppfunktion. Tydlig LCD-skärm. "Planetariskt omrörningssystem" för bästa resultat. Motor 1200 W.
Vad ingår i paketet: Degskål (fem liter) i rostfritt stål med två handtag och stänkskydd. Degkrok i rostfritt stål, blandare, metallvisp, spatel, degskrapa och receptbok.
Övrigt: Finns även i vitt. Motordel i metall. Mycket låg ljudnivå. Tio års motorgaranti.
Konsumentpris: 3 990 kronor

Snygg bakhjälp

Produktnamn: Kenwood Major Titanium
Tillverkare/distributör: Gerby Produkter AB, tel 046-70 82 50, www.gerby.com
Typ av köksmaskin: Köksmaskin
Funktioner: Bakning och mixning. Vid köp av tillbehör kan många funktioner adderas.
Vad ingår i paketet: Maskin, glas blender och fyra redskap till bunken: degkrok, ballongvisp, k-spade och flexibeater.
Övrigt: Ytterligare ett 20-tal olika tillbehör kan köpas till för att skräddarsy maskinen till önskade användningsområden.
Konsumentpris: 7 495 kronor

Mångsidig klassiker

Produktnamn: Assistent Köksmaskin (AKM 4190 W)
Tillverkare/distributör: Electrolux, tel 0771- 11 44 77, www.electrolux.se
Typ av köksmaskin: Köksmaskin
Funktioner: Timer, steglös hastighet, 700 W.
Vad ingår i paketet: Jäslock, gummifötter, skydd mixeruttag, rostfri degkrok, rostfri kittel, degrulle, degkniv, spatel, rostfria vispar, vispskål (plast), mixerbägare, litet skruvlock, mixerinnerlock, rostfri mixerkniv 4-blad, citruspress, köttkvarn, korvhorn med stänkskydd, 4-bladig kniv, passertillsats, rivsats, pastaskivor, kaksprits,
Övrigt: Vit. Tillbehör kan köpas till som müslikvarn, mjölkvarn, hålskivor, grönsaksskärare. Ett års garanti, därefter två års reklamationsrätt.
Konsumentpris: 4 795 kronor

Mixer med digitalskärm

Produktnamn: Stavmixer GPA3
Tillverkare/distributör: Krups, tel 08-594 213 30, www.se.krups.com
Typ av köksmaskin: Stavmixer
Funktioner: Avtagbar mixerfot i rostfritt stål med Ejectknapp för att lossa foten. Sex olika hastighetsalternativ. Digital skärm som visar exakt hastighet. Ergonomisk design. Glidsäkert Soft Touch-grepp.
Vad ingår i paketet: Omskaknings-/måttbägare (800 ml). Vägghållare.
Visp i rostfritt stål. Minihackare (700 ml).
Konsumentpris: Med enbart bägare 499 kronor, med alla tillbehör 649 kronor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 november 2007 Maria Backman
Annons
Annons
Mer om Vitvaror kök

Energisnålt i köket

Vitvaror kök Elräkningen består av en stor portion av den energi som du förbrukar i köket. Följ några enkla vardagstips och du kan snart stoltsera med att ha uppfyllt ett eget klimatavtal och på köpet minskat elräkningen!

Diskmaskiner som sparar energi

Vitvaror kök Diskmaskiner är mer energieffektiva och vattensnåla än någonsin förr. Nu är det upp till dig om diskmaskinen blir en energivinst – eller en nitlott.

Vi i Villa-testet: Maxa maten med mixer

Vitvaror kök Än finns tid att njuta av nyskördade grönsaker, frukter och bär. Och med lite hjälp av en bra stavmixer kan man snabbt trolla fram såser, röror, soppor...

Baka, baka liten kaka...

Vitvaror kök Ugnar som föreslår tillagningssätt och själva väljer temperatur och tid. Ugnar som bevarar vitaminer och smak. Ugnar som rengör sig själva. Nu återstår bara att bestämma middagsmenyn.

Skydda köksväggen: Blankt stål ovanför spisen

Vitvaror kök Rostfritt stål ovanför spisen är både snyggt och praktiskt.

Köksprylarna du inte klarar dig utan

Vitvaror kök Nytt köks-kit och ärvda köksmaskiner i all ära men vilka är egentligen kökets måsten? Vi har talat med bokaktuelle kocken Paul Svensson om vad du helt...

Guide: Kökets kokpunkt

Vitvaror kök Smidigare, snabbare och snålare – mycket talar för induktionshällen. Men kokar du lite längre, som potatis, är det knappt någon skillnad i energiförbrukning mot keramikhällen.

Trend: Ångugnar

Vitvaror kök Ångugnar ger skonsam tillagning, grönsaker bevarar näringen bättre och kött blir extra saftigt. Men en ångugn är också perfekt för den som vill baka...

Miljövänliga köksval

Vitvaror kök Det går att göra miljövänliga val i köket. Här är några exempel.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]