Annons

Intelligenta hem

Vitvaror kök

Dammsugaren som städar själv. Kylskåpet som säger till när du behöver handla. Tröjan som ställer in rätt program på tvättmaskinen. Ditt hem blir allt mer intelligent i framtiden, men många smarta produkter finns faktiskt att köpa redan idag!

Av: Anders Runesson, 05 mars 2003

Klockradion ringer för fjärde gången. Du ger upp, sätter dig på sängkanten och sätter igång kaffebryggaren via en knapp på radion. Sedan fortsätter du till badrummet, stiger in i duschen och trycker på en knapp. Duschen går igång med din personliga inställning för temperatur, styrka och typ av stråle.

Efter frukosten stryker du en skjorta. Innan du åker till jobbet tar du en titt på kylskåpets bildskärm. Den visar att skinkan är slut och att datumet för den sista mjölklitern gick ut för tre dagar sedan.

På väg till garaget möter du din självgående gräsklippare som redan är i full gång. Väl på jobbet slår tanken dig: drog jag ur sladden till strykjärnet? Du ringer och kollar med ditt intelligenta hem. Strykjärnet är på, så du stänger av det via en knapptryckning på telefonen.

Annons

IT-stöd i huset

Ett framtidsscenario? Nej, de här lösningarna finns redan idag. Det intelligenta hemmet är en verklighet och kommer att utvecklas enormt framöver. Allt för att göra livet lättare, säkrare och bekvämare för de villaägare som vill och har råd. Men vad är då ett intelligent hem?

- Ett hem med IT-stöd i huset och i husets olika apparater. Konkret innebär detta att du på olika sätt kan både styra och få ut information, säger Pär Ström, strategikonsult och framtidsanalytiker.

Har en apparat en mikroprocessor är det en form av intelligens, menar Pär. Utifrån denna definition har ditt hem redan viss intelligens, eftersom normalhemmet rymmer 40 mikroprocessorer. Dock är få av dessa uppkopplade mot varandra eller mot internet än så länge.

Multimedia i köket

Om vi börjar i husets hjärta, köket, så väckte Electrolux för något år sedan uppseende med sin prototyp Screen Fridge, ett kylskåp med inbyggd dator. Ett uppkopplat kylskåp kan bland annat låta dig surfa på internet, titta på TV och spela in meddelanden. Framöver, när så kallade smart tags (smarta etiketter) ersätter streckkoderna på varor, kan skåpet automatiskt hålla reda på vad som finns i det och när någon vara har blivit för gammal.

Uppkopplade kylskåp och mikrovågsugnar erbjuds redan idag av exempelvis LG Electronics, och de kommer att utvecklas ytterligare. En intelligent ugn skulle kunna tillaga maten optimalt utifrån ett inmatat eller nerladdat recept och en kaffebryggare erbjuda personliga inställningar för espresso, cappuccino och annat.

Den intelligenta tvättstugan

Intelligens finns också i tvättstugan, även när inte du är där. Att en tvättmaskin känner av vad för tvätt du lägger in i den och anpassar program och vattenmängd är ju en form av intelligens som sparar både resurser och pengar.

Kanske har du snart även en talande tvättmaskin i tvättstugan. Electrolux säljer en modell i Indien, Washy Talky, som på engelska eller hindi guidar användaren genom tvättproceduren och upplyser om eventuella fel.
I England säljer LG tvättmaskiner som kan koppla upp sig på internet via en PC och bland annat ladda hem nyutvecklade tvättprogram. I Sverige har Vattenfall gjort ett försök på Gotland, där kunderna inte köpt tvättmaskinen utan betalat per tvätt istället.

El och vatten

På energifronten finns mycket att vinna. Många villaägare betalar regelbundet en preliminär summa för el- och vattenförbrukning, medan mätarna endast avläses en gång om året. Den som förbrukat mer än beräknat får då en chock och den som snålat ligger ute med pengar i onödan.

Flera försök pågår med uppkopplade elmätare. Exempelvis har Skånska Energi installerat sådana hos samtliga sina kunder. Förutom exakt debitering kan kunden se statistik över sin elförbrukning via internet. Ett mer utvecklat system kan möjliggöra timavläsning och därmed variabla tariffer. Kör du tvättmaskinen på natten sparar du pengar!

Miljömässiga vinster kan åstadkommas om villaägaren tillåter energibolaget att mot ersättning tillfälligt dra ner på villans energiförbrukning. Då minskar behovet av den dyra och miljöovänliga energi som måste skapas eller köpas vid förbrukningstoppar. Detta system finns exempelvis i Frankrike.

Fjärrstyrning och larm

Redan idag finns system som låter dig fjärrstyra det mesta i hemmet: belysning, värme, enskilda apparater med mera. Kombinera detta med att låta systemet tända och släcka lampor med oregelbundna intervall, så ser det ut som att du är hemma när du i själva verket är borta.
Larm av olika slag är med all säkerhet ett av de områden där villaägare vill ha intelligens. Inte bara när det gäller inbrottslarm utan även översvämningslarm, temperaturlarm och liknande. Har du en kamera vid ytterdörren kan du på din bildskärm på jobbet se om någon ringer på. Är det hantverkaren du väntat på? Släpp då in honom från distans!

Framtidens intelligenta hem

Tveklöst har alltså våra hem blivit allt mer intelligenta. Men hur ser de ut i framtiden? Dagens 40 mikroprocessorer i hemmet förväntas vara 280 om fem år och allt fler av dina apparater blir uppkopplade. Elektroniken kommer att vara integrerad i hemmet så att du knappt märker den.
Din symaskin kommer att kunna köpa nya mönster via internet. Går din diskmaskin sönder, kontaktar den serviceteknikern själv. När du sätter på TV:n kontrollerar den via nätet att den inte anmälts som stulen, i vilket fall den då vägrar gå igång.

Badrumsskåpet blir en sambandscentral. Via en display i ett skikt i spegeln kan du se vad du väger och hur du mår, samt få goda råd i hälsofrågor medan du borstar tänderna. I vardagsrummet räcker det med att börja sjunga på en melodi, så letar stereon upp rätt låt och börjar spela den.

En annan utveckling är att produkter i högre grad kommer att säljas utifrån tjänster istället för som hårdvara. Du köper inte en ny panna, du köper tjänsten "varmt i huset". Pannan rapporterar själv till leverantören när oljan behöver fyllas på, när pannan behöver servas och om något problem uppstått. Du köper helt enkelt bekvämlighet inom olika områden mot en månadsavgift, precis som du idag kan abonnera på ett larm.
Inte heller orealistiskt är att reklamen når in i ditt hem på nya sätt. Vill du, kan kylskåpet på sin display visa skräddarsydda erbjudanden från de affärer du brukar handla i.

Smart tags, smarta etiketter, erbjuder många möjligheter eftersom de vet allt om den produkt de sitter på. Ett exempel: De tag-märkta plagg du stoppar i din tvättmaskin kan hjälpa maskinen att själv ställa in rätt temperatur och program.

Gemensamma språk

Intelligenta apparater pratar med varandra eller någon annan via till exempel elnätet, ett lokalt nätverk eller mobiltelenätet. För det senare talar Intels prognos att alla kretsar inom några år kommer att ha inbyggd trådlös kommunikation.

I vissa fall behövs en så kallad gateway, en brygga som förmedlar kontakten mellan apparaten och exempelvis internet. Denna brygga kan vara en PC, men Pär Ström tror på en separat enhet med bredband i ena änden och uttag för flera olika kommunikationstekniker i andra.
Pär, som erkänner att hans eget hem inte är speciellt intelligent, ser många fördelar med intelligenta hem men är noga med att poängtera att det också finns nackdelar. Ett problem är att det saknas gemensamma standarder.

- Sårbarheten ökar också; mera kan gå sönder. Det finns även en risk för integritetskränkning eftersom möjligheterna att övervaka hur jag lever ökar. Inte minst har detta aktualiserats efter den 11 september 2001.

Användar- eller teknikcentrerat?

De största fördelarna med ett intelligent hem är ökad bekvämlighet och ökad trygghet. Därför kommer energi och larm att höra till de områden som först anammas av konsumenterna.

- Och trygghet! Att till exempel via mobilen kunna kolla vad barnen gör därhemma när man själv är på bio. Jag skulle vilja ha det idag, avslutar Pär Ström.

Några av de intelligenta produkter som finns redan idag hittar du i rutorna här intill. Hur snabbt just ditt hem kommer att bli intelligentare beror sedan på ditt eget intresse och på prisnivån på kommande produkter och tjänster. Viktigast av allt är dock givetvis att utvecklingen sker med användarna och inte tekniken i centrum.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

05 mars 2003 Anders Runesson
Annons
Annons
Mer om Vitvaror kök

Energisnålt i köket

Vitvaror kök Elräkningen består av en stor portion av den energi som du förbrukar i köket. Följ några enkla vardagstips och du kan snart stoltsera med att ha uppfyllt ett eget klimatavtal och på köpet minskat elräkningen!

Diskmaskiner som sparar energi

Vitvaror kök Diskmaskiner är mer energieffektiva och vattensnåla än någonsin förr. Nu är det upp till dig om diskmaskinen blir en energivinst – eller en nitlott.

Vi i Villa-testet: Maxa maten med mixer

Vitvaror kök Än finns tid att njuta av nyskördade grönsaker, frukter och bär. Och med lite hjälp av en bra stavmixer kan man snabbt trolla fram såser, röror, soppor...

Baka, baka liten kaka...

Vitvaror kök Ugnar som föreslår tillagningssätt och själva väljer temperatur och tid. Ugnar som bevarar vitaminer och smak. Ugnar som rengör sig själva. Nu återstår bara att bestämma middagsmenyn.

Skydda köksväggen: Blankt stål ovanför spisen

Vitvaror kök Rostfritt stål ovanför spisen är både snyggt och praktiskt.

Köksprylarna du inte klarar dig utan

Vitvaror kök Nytt köks-kit och ärvda köksmaskiner i all ära men vilka är egentligen kökets måsten? Vi har talat med bokaktuelle kocken Paul Svensson om vad du helt...

Guide: Kökets kokpunkt

Vitvaror kök Smidigare, snabbare och snålare – mycket talar för induktionshällen. Men kokar du lite längre, som potatis, är det knappt någon skillnad i energiförbrukning mot keramikhällen.

Trend: Ångugnar

Vitvaror kök Ångugnar ger skonsam tillagning, grönsaker bevarar näringen bättre och kött blir extra saftigt. Men en ångugn är också perfekt för den som vill baka...

Miljövänliga köksval

Vitvaror kök Det går att göra miljövänliga val i köket. Här är några exempel.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]