Annons

Heta vattenkokare!

Vitvaror kök

En energismart pryl som dessutom sparar tid. Vattenkokaren har blivit oumbärlig i våra kök. Använd den bara till vatten, men inte bara till tevatten!

Den kokar inte över och drar bara hälften så mycket energi som en gjutjärnsplatta. Men var försiktig med att låta barnen handskas med den. För det är inte bara innehållet som kan bli hett. När SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut, testade vattenkokare på uppdrag av Testfakta visade det sig att det är lätt att bränna sig på flera av de vanligaste modellerna. Några av dem blev över 90 grader varma på utsidan. Däremot var det ganska liten skillnad mellan de olika kokarna vad gäller effekt, energiåtgång och tiden det tar att koka en liter vatten.

Välj lätt. Eftersom vattenkokaren ofta används flera gånger dagligen är det viktigt att välja en modell som känns bra att hantera. Gärna så lätt som möjligt - den blir ju ännu tyngre när den är vattenfylld. Andra praktiska funktioner som kan vara bra att ha är överhettningsskydd och öppningsskydd om vattenkokaren skulle välta. Automatisk avstängning och torrkokningsskydd är förstås också bra, liksom vattennivåmätare och löstagbart filter. Effekten ger en fingervisning om hur snabbt den kokar upp - ju högre desto snabbare. Har du kalkhaltigt vatten, välj en modell som är lätt att rengöra och kalka av.

Och så lite elsäkerhet. Kombinationen vatten och el ska man vara försiktig med.

Ta en extra titt efter skarvmärken eller sprickbildningar på kabeln som sitter i plattan, råder Martin Gustafsson på Elsäkerhetsverket.

Annons

– Sådana här fel är väldigt svåra att laga även för en fackman, men du kan ju alltid fråga butiken där du köpt den.

Oftast måste dock en vattenkokare kasseras. Lämna på återvinningsstation och sortera som elektronikskrot.

När du använder vattenkokaren, se till att locket är helt stängt. Att det varken är för mycket eller för lite vatten i. Och häll ut överblivet vatten efter användning.

– Hushållsapparater rostar ofta sönder just på grund av att vatten blivit stående, säger Martin Gustafsson.

Att dra ur sladden efter användning är alltid säkrast. Och tänk på att välja en CE-märkt vattenkokare - med svensk bruksanvisning!


 

Tre frågor om vattenkokare till Helena -Ahlkvist Johansson, Energimyndigheten:

1. Behövs vattenkokare egentligen, eller är den ännu en onödig pryl?

– Jag tycker vattenkokaren är en jättebra pryl att ha hemma. Det är ett snabbt och energismart sätt att värma vatten. Med en vattenkokare går det åt 0,11 kWh att värma en liter. Att värma en liter vatten på en gjutjärnsplatta drar dubbelt så mycket energi. En induktionshäll är visserligen lika energieffektiv som en vattenkokare, men det är ju billigare att skaffa vattenkokare än att byta spis. Energiåtgången hos glaskeramikhällen ligger mittemellan induktionshällen och gjutjärnsplattan.

2. Hur ska jag använda den?

– Bara till vatten, men inte bara till tevatten. Koka upp vatten i vattenkokaren för att värma frysta grönsaker. Eller koka upp spaghettivattnet, det sparar mycket tid för en stressad barnfamilj. Tänk också på att inte koka mer vatten än du behöver.

3. Hur ska en bra vattenkokare se ut?

– Välj helst en modell med täckt värmeelement. Då kan du även koka upp små mängder vatten, som en deciliter. En annan fördel med täckt element är att det inte utsöndras nickel om vattnet blir stående kvar i vattenkokaren. Och så ska vattenkokaren förstås kännas bra att hantera. Känn på handtaget och kolla hur locket öppnas.


Foto: Istock photo

Spara el i köket!

Använd vattenkokaren för att koka upp vatten när du till exempel ska koka pasta, potatis eller grönsaker.

Gör så här:

  • Häll lite vatten i kastrullen och ställ den på spisen, sätt på plattan.
  • Koka upp resten av vattnet i vattenkokaren.
  • Lägg det som ska kokas i kastrullen och häll på det kokande vattnet.
  • Fortsätt sedan att laga maten som vanligt.

 

Bra basfunktioner

TWK6001
Vad? För dig som vill slippa sladd.

Hur? Stänger av sig automatiskt när vattnet nått kokpunkten. Stänger av sig automatiskt när locket öppnas vid användning. Effekt 2 000-2 400 W. Material & volym: Plast. 1,7 liter.
Bosch, 499 kronor


 

För kalkhaltigt vatten

Sommelier WK 600
Vad? När du behöver en vattenkokare som både är stilren och trygg.

Hur? Vattennivåvisare, kalkfilter, sladdförvaring. Överhettningsskydd, öppningsskydd. Automatisk avstängning. Effekt 2 200 W. Material & storlek: Borstat rostfritt stål. 1,7 liter.
Braun, 1 095 kronor


 

Många funktioner

Pittsburgh kettle
Vad? För familjen med många behov.

Hur? Temperatur beroende på användning: Grönt te, snabbkaffe, välling och så vidare. Ljudsignal. Varmhållningsfunktion. Rengöringsfunktion. Dolt värmeelement. Antikalkfilter. Effekt 2 200 W. Material & storlek: Hårdplast. 1,5 liter.
Tefal, 699 kronor


 

Energisparare!

HD4608
Vad? När du bara vill koka en kopp.

Hur? Indikator för en kopp sparar vatten och energi. Sladdlös, sladdvinda. Platt värmeelement. Trevägssäkerhetssystem mot kortslutning och torrkokning. Svalt lock. Effekt 2 400 W. Material & storlek: Polypropylen. 0,8 liter.
Philips, 399 kronor

 


Budgetkokare

Vattenkokare
Vad? Få funktioner till bra pris.
Hur? Överhettningsskydd. Effekt 2 000 W/1 500 W. Material & storlek: Rostfritt stål. 1,8 liter/1 liter.
Wilfa Sverige AB, 549 kronor/449  kronor

Lyxkänsla!

TW911P2
Vad? Designad av F A Porsche. Hur? Uttagbart kalkfilter. Vattennivåindikator. Låst lock, överhettningsskydd, ergonomiskt handtag. Automatisk avstängning. Effekt 2400 W. Material & storlek: Borstad aluminium. 1,5 liter. Siemens Hushåll, rekommenderat cirkapris 1 690 kronor

 

Snabbkokare

Quick & Hot
Vad? För dig som har bråttom. Ger varmt och filtrerat vatten på tre sekunder.
Hur? Värmer enbart så mycket som ska användas. Totalt 13 inställningar. Förblir sval vid användning. Vattenfilter ingår. Effekt 2 750 W. Material & volym: Hårdplast och rostfritt stål. 1,5 liter.
Tefal Sverige, 999 kronor

Signalerar!

HD4685
Vad? När du behöver fler finesser.
Hur? Digital temperaturkontroll, 40, 60 80 eller 100 grader. Varmhållningsfunktion, minnesfunktion. Sladdlös, sladdvinda. Torrkokningsskydd. Effekt 2 400 W. Material & volym: Rostfritt stål och polypropylen. 1 liter.
Philips, 799 kronor


Säker!

Piano White Kettle
Vad? Vattenkokaren för den glömske. Hur? Automatiskt avstängning och torrkokningsskydd. Överhettningsskydd, öppningsskydd, ledat och låsbart lock, vattennivåmätare, löstagbart filter. Effekt 2 200 W. Material & volym: Målat stål (nickelfri) 1,2 liter.
OBH Nordica, 595 kronor

Köpinformation:

Braun www.braun.com 020-21 33 21

Krups www.krups.se 08-594 21 330

Tefal www.tefal.se 08-594 21 330

Läs även:

Diskmaskiner som sparar energi

Diskmaskiner är mer energieffektiva och vattensnåla än någonsin förr. Nu är det upp till dig om diskmaskinen blir en energivinst – eller en nitlott.

Wilfa www.wilfa.com 040-6012000

Siemens Hushåll www.siemens-home.se 08-734 12 99

Philips www.philips.se 08-579 29 100

OBH Nordica www.obhnordica.se 08-445 79 00

Bosch www.bosch-home.se 0771-11 22 77

17 augusti 2010
Annons
Annons
Mer om Vitvaror kök

Energisnålt i köket

Vitvaror kök Elräkningen består av en stor portion av den energi som du förbrukar i köket. Följ några enkla vardagstips och du kan snart stoltsera med att ha uppfyllt ett eget klimatavtal och på köpet minskat elräkningen!

Diskmaskiner som sparar energi

Vitvaror kök Diskmaskiner är mer energieffektiva och vattensnåla än någonsin förr. Nu är det upp till dig om diskmaskinen blir en energivinst – eller en nitlott.

Vi i Villa-testet: Maxa maten med mixer

Vitvaror kök Än finns tid att njuta av nyskördade grönsaker, frukter och bär. Och med lite hjälp av en bra stavmixer kan man snabbt trolla fram såser, röror, soppor...

Baka, baka liten kaka...

Vitvaror kök Ugnar som föreslår tillagningssätt och själva väljer temperatur och tid. Ugnar som bevarar vitaminer och smak. Ugnar som rengör sig själva. Nu återstår bara att bestämma middagsmenyn.

Skydda köksväggen: Blankt stål ovanför spisen

Vitvaror kök Rostfritt stål ovanför spisen är både snyggt och praktiskt.

Köksprylarna du inte klarar dig utan

Vitvaror kök Nytt köks-kit och ärvda köksmaskiner i all ära men vilka är egentligen kökets måsten? Vi har talat med bokaktuelle kocken Paul Svensson om vad du helt...

Guide: Kökets kokpunkt

Vitvaror kök Smidigare, snabbare och snålare – mycket talar för induktionshällen. Men kokar du lite längre, som potatis, är det knappt någon skillnad i energiförbrukning mot keramikhällen.

Trend: Ångugnar

Vitvaror kök Ångugnar ger skonsam tillagning, grönsaker bevarar näringen bättre och kött blir extra saftigt. Men en ångugn är också perfekt för den som vill baka...

Miljövänliga köksval

Vitvaror kök Det går att göra miljövänliga val i köket. Här är några exempel.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]