Annons

Guide: Kökets kokpunkt

Vitvaror kök

Smidigare, snabbare och snålare – mycket talar för induktionshällen. Men kokar du lite längre, som potatis, är det knappt någon skillnad i energiförbrukning mot keramikhällen.

Av: Maria Backman, ViV nr 1/2010, 18 januari 2010

Glöm att hinna skala potatisen medan vattnet kokar upp. Här gäller det att ha alla ingredienser klara när du sätter på värmen.

– Induktionshällen är snabb, nästan lika snabb som en gasspis. Och när du sänker värmen går den ner direkt, berättar Berit Carlsson på Energimyndigheten.

Vid första anblicken syns ingen skillnad mellan en induktions- och en glaskeramikhäll. Samma keramik används hos båda.

Finessen med induktion är induktionsspolen inuti hällen. Denna alstrar ett högfrekvent magnetfält som skapar en elektrisk ström i kastrullens botten. När kastrullen lyfts av alstras ingen värme, även om zonen fortfarande är påslagen. Det är bara värmen från kastrullen som värmer zonen, som därför inte blir lika het som en vanlig keramikhäll.

Annons

En annan fördel är att värmen anpassas efter kastrullens botten om denna inte skulle täcka hela zonen. Även detta drar mindre energi. Och om mat skulle pysa över bränner den inte fast så lätt som på glaskeramikhällen.

Tänk bara på att endast stekpannor och kastruller med magnetisk botten fungerar på induktionshällar. Det vill säga kokkärl i gjutjärn, emaljerat stål eller med botten av magnetiskt rostfritt stål. Idag är de flesta nytillverkade kokkärl i rostfritt stål märkta med ”induktion”.

Hittills har priset talat till glaskeramikens fördel. Men idag finns induktionsspisar till nästan samma pris, som i guiden nedan.

Och induktionsspisar och hällar blir allt populärare i köken – försäljningen har under en femårsperiod ökat från 10 till 37 procent.

Många lockas av de snabba uppkoken. Ofta finns dessutom en snabbuppkokningsfunktion (brukar kallas power eller booster) som tillfälligt ökar effekten på värmezonerna och sparar ytterligare någon minut vid uppkokning.

– Där går det snabbt och är energieffektivt. Men kokar du lite längre, som exempelvis potatis, är det inte någon stor skillnad i energiförbrukning mellan induktions- och keramikhällar, säger Berit Carlsson.

Induktion sparar energi

Vid Energimyndighetens test visade det sig att induktionshällar drar 40 procent mindre energi än gjutjärnsplattor och 20 procent mindre energi än glaskeramikhällar när man kokar upp en liter vatten. Men skillnaden minskar vid längre kokningar.

Alla hällarna fick minus vid testtillfället för svårtolkade symboler på panelen.

Och så gäller det att hällen passar till eluttaget därhemma. Flera av de testade hällarna ansluts till 1-fas. Se till att du väljer en häll som passar med det du haft tidigare, annars måste du anlita elektriker.

Tips för att minska magnetfälten:

Använd en gryta som passar till plattans storlek. Placera grytan mitt på plattan. Annars tas inte hela magnetfältet upp av grytans botten och en del läcker till omgivningen.
(Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten)


 

Snabb och energisnål

Produktnamn: PIB672E14E
Tillverkare/distributör: Bosch, tel 08-734 12 00, www.bosch-home.se
Typ av spis/häll: Induktionshäll
Mått: 56 x 606 x 527 mm.
Funktioner: Vit häll med med Touchkontroll-styrning och power booster (ökar hällens effekt) på alla kokzoner. Fyra induktionszoner med kokkärlsavkänning. En oval variabel kokzon. 17 effektlägen. Tvåstegs restvärmeindikering per kokzon. Barnsäkring, säkerhetsavstängning.
Ingår i Bosch produktserie The Perfect Match.
Energiklass (från G till A): Ingen energiklass på hällar.
Pris: 11 490 kronor.


Prisvärd induktionsspis

Produktnamn: SKi 662 VL
Tillverkare/distributör: Cylinda, tel 0771-25 25 00, www.cylinda.se
Typ av spis/häll: Induktionsspis
Mått: Höjd 85/90 cm, bredd 60 cm, djup 60,5 cm.
Funktioner: Expressuppkokning - bra vid uppkok, reglerar automatisk effekten till ”sjudnivå”. Stor varmluftsugn som rymmer 54 liter. 3-glas ugnslucka som reducerar yttemperaturen på luckan. Steam clean ångteknik för enklare rengöring av ugnen. Hjul i bakkant gör installationen enklare. Finns i vitt och rostfritt.
Energiklass (från G till A): A
Pris: Rekomenderat butikspris 9 750 kronor.


Mer plats för kastrullerna

Produktnamn: ACM 751 BA
Tillverkare/distributör: Whirlpool Nordic, tel 0771-75 15 70, www.whirlpool.se
Typ av spis/häll: Facettslipad induktionshäll
Mått: Samma inbyggnadsmått som en 60 cm bred häll men en kokyta på 65 cm.
Funktioner: Fyra zoner, fyra boosters (ökar effekten), bridgezone (två zoner kan enkelt ställas om och fungera som en stor zon). Touch kontroll – slider för enkel och exakt styrning. 6TH SENSE kokning – hällen håller kokpunkten automatiskt, ingen överkokning. Funktion för sjudning och smältning. Timer för alla zoner, barnsäker.
Energiklass (från G till A): Ingen energiklass på hällar.
Pris: 11 990 kronor.


Arsenikfri glaskeramik

Produktnamn: EK 60-03 AF X
Tillverkare/distributör: Gram Sverige AB, tel 040-38 08 40, www.gram.se
Typ av spis/häll: Glaskeramikspis
Mått: Höjd 900, bredd 600, djup 605 mm.
Funktioner: Fyra kokzoner, restvärmeindikator. En kokzon växande 12/21 cm/diameter, två zoner 14,5 cm/diameter, en oval zon 26,5x17 cm/diameter. Varmluftsugn 53 liter med nio funktioner (varmluft med ringelement, över/undervärme, grill m m), två bakplåtar, en ugnspanna, grillgaller, förvaringslåda för plåtar i metall, barnsäkring. Easy Clean Emalj i ugnen. Löstagbara sidoskenor förenklar rengöringen. Tre glas i ugnsluckan.
Energiklass (från G till A): A
Pris: Riktpris 8 495 kronor.


Många funktioner

Produktnamn: CI271 102
Tillverkare/distributör: Gaggenau, tel 08-734 12 00, www.gaggenau.se
Typ av spis/häll: Induktionshäll
Mått: Bredd 70 cm.
Funktioner: Utan ram för plan montering. Twist Pad-manövrering med avtagbart magnetvred. En induktionszon 18 cm/diameter, automatisk omkoppling till en 18x28 cm stekzon, en induktionszon 21 cm/diameter, två zoner 15 cm/diameter. Steksensorfunktion. Booster-funktion (ökar effekten) för varje kokzon. Uppkokningsautomatik med individuellt inställbara uppkokningstider. Elektronisk reglering i 17 effektsteg. Timer upp till 90 minuter. Korttidsalarm, minnesfunktion, optionsmeny, energiinställning, kastrullavkänning, restvärmeindikator, barnsäkring, semestersäkring m m.
Energiklass (från G till A): Ingen energiklass på hällar.
Pris: 20 535 kronor.


Extra bred häll

Produktnamn: QHC9506P
Tillverkare/distributör: Husqvarna, tel 0771-11 44 77, www.hemprodukter.husqvarna.se
Typ av spis/häll: Induktionshäll med fasade glaskanter.
Mått: Bredd 910 mm, djup 520 mm, höjd 43 mm.
Funktioner: Flexibla zoner varav en extra stor. Fem induktionszooner: fyra 210 mm/diameter och en 270 mm/diameter. Booster (snabbuppvärmning på hög effekt) och automatisk kastrullavkänning. Elektronisk touchpanel med Powerfunktion (högre effekt under max 10 min) på alla zoner. Varmhållningsläge, Automax (uppkokningsautomatik), timer, barnlås, funktionslås, automatisk säkerhetsavstängning, restvärmeindikator, stop+go. Kräver 3-fasanslutning.
Energiklass (från G till A): Ingen energiklass på hällar.
Pris: 20 850 kronor.


Gas och stekbord

Produktnamn: Ilve
Tillverkare/distributör: Italian Brands AB, tel 08-544 435 35, www.italianbrands.se
Typ av spis/häll: Gasspis med dubbla ugnar.
Mått: 90 x 85-91 x 60 cm.
Funktioner: Fem multigasbrännare, stekbord/teppanyaki. Multifunktionsugn (53,4 liter) med varmluft och pizzaläge, midiugn (30 liter) med roterande grillspett.
Energiklass (från G till A): A
Pris: 45 000 kronor.


Fiffig ugn

Produktnamn: EKD70950X
Tillverkare/distributör: Electrolux, tel 0771-11 44 77, www.electrolux.se
Typ av spis/häll: Induktionsspis
Mått: Höjd till hällen 900 (justerbar), bredd 696, djup 600 mm.
Funktioner: Hällen har fyra induktionszoner med booster (snabbuppvärmning på hög effekt) och automax (uppkokningsautomatik). Stor ugn (54 liter) med över- och undervärme, grill, gratinering, lågtemperaturstekning, varmluft, pizza/paj-läge, automatiskt vikt-, recept- och matlagningstermometerprogram, automatisk snabbstart, katalytisk emalj som underlättar rengöringen, elektronisk klockautomatik, utdragbara bakplåtsskenor, matlagningstermometer. Finns även i vitt och 60 cm bredd.
Energiklass (från G till A): A
Pris: 23 295 kronor.

 

Fotnot: alla uppgifter kommer från de medverkande företagen.

18 januari 2010 Maria Backman, ViV nr 1/2010
Annons
Annons
Mer om Vitvaror kök

Energisnålt i köket

Vitvaror kök Elräkningen består av en stor portion av den energi som du förbrukar i köket. Följ några enkla vardagstips och du kan snart stoltsera med att ha uppfyllt ett eget klimatavtal och på köpet minskat elräkningen!

Diskmaskiner som sparar energi

Vitvaror kök Diskmaskiner är mer energieffektiva och vattensnåla än någonsin förr. Nu är det upp till dig om diskmaskinen blir en energivinst – eller en nitlott.

Vi i Villa-testet: Välj den perfekta pepparkvarnen

Vitvaror kök Färskmald peppar är oumbärlig i matlagningen, men kvarnen ska fungera. Vi har testat 7 kvarnar och hittat två perfekta!

Vi i Villa-testet: Maxa maten med mixer

Vitvaror kök Än finns tid att njuta av nyskördade grönsaker, frukter och bär. Och med lite hjälp av en bra stavmixer kan man snabbt trolla fram såser, röror, soppor och kanske en läskande smoothie. Vi har testat fem modeller åt er läsare!

Baka, baka liten kaka...

Vitvaror kök Ugnar som föreslår tillagningssätt och själva väljer temperatur och tid. Ugnar som bevarar vitaminer och smak. Ugnar som rengör sig själva. Nu återstår...

Skydda köksväggen: Blankt stål ovanför spisen

Vitvaror kök Rostfritt stål ovanför spisen är både snyggt och praktiskt.

Köksprylarna du inte klarar dig utan

Vitvaror kök Nytt köks-kit och ärvda köksmaskiner i all ära men vilka är egentligen kökets måsten? Vi har talat med bokaktuelle kocken Paul Svensson om vad du helt enkelt inte kan vara utan i husets hjärta.

Trend: Ångugnar

Vitvaror kök Ångugnar ger skonsam tillagning, grönsaker bevarar näringen bättre och kött blir extra saftigt. Men en ångugn är också perfekt för den som vill baka...

Miljövänliga köksval

Vitvaror kök Det går att göra miljövänliga val i köket. Här är några exempel.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]