Rätt köksgolv för rätt användningsområde.
Rätt köksgolv för rätt användningsområde. Foto: iStockphoto

Tipptopp köksgolv – så hittar du rätt

Kök

Innan du beslutar dig för köksgolv är det viktigt att planera hur mycket golvet får kosta, vilken funktionalitet som är viktig för dig samt vilket golv som faller dig i smaken. Här visar vi dig hur du hittar rätt köksgolv.

Av: Harald Nylund, 02 november 2018

Det finns många olika golvtyper att välja mellan till köket som alla är bra på olika sätt. För en del är det busenkelt att välja köksgolv och för en del kan det vara minst sagt lite marigt.

Ett köksgolv ska vara snyggt att titta på, tåla mycket och stå pall för repor och vatten utan problem. Det är lätt att skena iväg i pris om man inte har förberett och planerat. En annan sak att fundera över är om man vill ha ett golv som är mjukt att gå på eller ett golv som är lite hårdare. Till syvende och sist handlar köksgolvets material och funktion om vad man själv föredrar och det är högst personligt.

I köket tenderar luftfuktigheten att bli högre än i andra rum och eftersom mycket vatten ständigt är i omlopp bör man ha detta i åtanke när man väljer ut sitt köksgolv. 

 

Annons

Köksgolv som reflekterar ljus

Klinkergolv håller länge, är vackra att titta på och lätta att sköta om. Klinker är mer känsligt för repor än andra material och kräver dessutom regelbunden skötsel för att stå stark många år framåt i tiden. 

Klinker reflekterar däremot ljus bra och ger ett vackert lyster. Det som behöver underhållas allra mest är fogarna runt om. Klinker är ett relativt dyrt material och är inte tipptopp att gå på varje dag. Gemene man tillbringar mycket tid i köket och då är det viktigt att ha detta i åtanke. Klinker är ett hårt material. 

Trots det lite hårdare underlaget är klinkergolv ett populärt val av köksgolv även om det sprider en något svalare känsla rent utseendemässigt trots sina vackra ljusspeglingar.

 

 

Prisvärt val av köksgolv

Laminat utsätts ogärna för fukt och ligger i skikt. Laminat tål dock hög belastning och är lätt att sköta om. Detta är ett bra val av köksgolv för barnfamiljer med mycket spring och bus i benen till vardags. Laminat finns dessutom i olika träimitationer för variation och summan av kardemumman är att det är ett prisvärt alternativ.

 

 

Köksgolv som piffar upp resten av köket

Plastgolv är lätta att underhålla och mjuka att gå på. Plasten är tålig, vilket är en klar fördel, men det kanske inte är det allra miljövänligaste alternativet ute på marknaden.

Ytterligare en fördel är att plastgolv finns i olika färger. Välj en färg som piffar upp i ett annars ganska pragmatiskt kök. Färgval är ytterst en smaksak. Ett vitt och kalt kök behöver ett plastgolv som går i en mörk och varm färgnyans. 

 

 

Köksgolv som gör helheten snygg

Ett trägolv ligger mjukt under fötterna och finns i många olika träslag. Det innebär att utbudet och variationen är rik. Trä kräver regelbunden skötsel och är känsligt för repor.

Väljer du ett ljust träslag är ett tips att låta köksluckor gå i samma träslag. Väljer du däremot ett mörkare träslag för köksgolvet är ett tips att låta köksluckor och skåp gå i en ljusare nyans. Vitt, ljusgrått eller beige. Beställ prover innan så att du ser hur det kommer se ut när allt är klart. 

 

 

Tips: bordsdekoration av trä!

02 november 2018 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Kök

Birgitta Rasmusson: Julbakets ljuvliga hemligheter

Kök I Hela Sverige bakar bedömer Birgitta Rasmusson bakverk med sträng blick. Hemma lever hon ut sin passion: julbak. Här bjussar hon på sina bästa tips!

12 måsten till julbaket!

Kök Nu är det hög tid för julbaket. Vi i Villa listar prylarna som tar dina kreationer till nya nivåer.

11 pepparkakshus som får dig att tappa hakan!

Kök Dags att baka det årliga pepparkakshuset? Här är 11 galna pepparkakshus ni kan inspireras av!

Fixa köket billigt – smart för plånbok & miljö

Kök Går du i köksrenoveringstankar? Att riva ut rubbet och sätta in nytt från golv till tak är en kostsam historia. Renovera lagom så gör du både miljön och plånboken en tjänst – och får ett personligt kök på köpet.

7 smarta förvaringstips för köket

Kök Kaos i köket? Förvaringshylla på hjul, öppen förvaring och utdragbar förvaring – här är 7 smarta förvaringstips!

3 knep – så rengör du ugnen!

Kök Är din ugn smutsig? Med dessa briljanta knep rengör du ugnen på nolltid.

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...