Foto: Istockphoto

Se upp! Så ska du inte tina köttet

Kök

En vanlig missuppfattning är att man ska tina kött långsamt i kylen. Men vill du ha saftigt och gott kött är det helt fel väg att gå!

Av: Sara Åhlström, 03 september 2021

Glömt att tina köttfärsen inför kvällens tacomys? Inga problem! En vanlig missuppfattning är att det bästa sättet att tina kött på är att låta den stå över natten i kylen. Men det bästa sättet, enligt organisationen Svenskt kött, är att tina köttet mycket snabbare än så! 

 

Så tinar du kött – snabbt och enkelt! 

Annons

Lägg köttfärsen eller styckdetaljen (ta inte bort förpackningen!) i en skål med kallt vatten. Resultatet blir ett godare kött och man håller även ner bakterietillväxten på det här sättet. Och vatten leder bort värmen fortare än luft, vilket gör att upptiningsprocessen går fortare på köpet! 

 

Tänk på att ställa in köttet i kylskåpet efter att det tinat (om du inte tänkt tillaga det på en gång!). 

 

Källa: Svenskt kött

03 september 2021 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Kök

Birgitta Rasmusson: Julbakets ljuvliga hemligheter

Kök I Hela Sverige bakar bedömer Birgitta Rasmusson bakverk med sträng blick. Hemma lever hon ut sin passion: julbak. Här bjussar hon på sina bästa tips!

12 måsten till julbaket!

Kök Nu är det hög tid för julbaket. Vi i Villa listar prylarna som tar dina kreationer till nya nivåer.

11 pepparkakshus som får dig att tappa hakan!

Kök Dags att baka det årliga pepparkakshuset? Här är 11 galna pepparkakshus ni kan inspireras av!

Fixa köket billigt – smart för plånbok & miljö

Kök Går du i köksrenoveringstankar? Att riva ut rubbet och sätta in nytt från golv till tak är en kostsam historia. Renovera lagom så gör du både miljön och plånboken en tjänst – och får ett personligt kök på köpet.

7 smarta förvaringstips för köket

Kök Kaos i köket? Förvaringshylla på hjul, öppen förvaring och utdragbar förvaring – här är 7 smarta förvaringstips!

3 knep – så rengör du ugnen!

Kök Är din ugn smutsig? Med dessa briljanta knep rengör du ugnen på nolltid.

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...