Foto: Linda Lomelino

Recept på läskande syrensaft

Kök

Fullt av blommande syrener i trädgården? Passa på att kapsla in smaken av sommar och gör syrensaft. Här är ett recept från My Feldts bok Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarbersskugga. Och kom ihåg – ju mörkare blomma, desto mörkare färg på saften.

Du behöver:

Till cirka 2 liter

30 lila syrenklasar

Annons

1 kg vatten

1 kg strösocker

350 g färskpressad citronjuice (från ca 7 citroner)

zest från 4 citroner

Gör så här

1. Plocka blommorna från stjälkarna. Det är viktigt att inga grenar eller blad kommer med för då kan saften utveckla en beska. Låt blommorna ligga en stund på en tidning så att du blir av med eventuella småkryp. Lägg sedan blommorna i en bunke.

2. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronjuice och zest.

3. Slå den varma lagen över blommorna och täck med plastfolie eller sä på ett lock. Låt dra i kylen i 2–3 dagar.

4. Sila saften och häll sedan upp den på steriliserade flaskor. Eftersom saften inte är pastöriserad har den ganska kort hållbarhet – den håller i 1–2 veckor i kylen. Vill du förlänga hållbarheten går den bra a frysa in. Späd med vatten vid servering.

 

Se även de andra recepten från My Feldts bok Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga:

Jordgubbssylt genom sommarregnets fönster

Vallmosnurror med vaniljfyllning

Här kan du läsa My Feldts tips till hemmabagaren och om hennes passion för bakning, trädgård och naturen. 

08 maj 2018
Annons
Annons
Mer om Kök

Fixa köket billigt – smart för plånbok & miljö

Kök Går du i köksrenoveringstankar? Att riva ut rubbet och sätta in nytt från golv till tak är en kostsam historia. Renovera lagom så gör du både miljön och plånboken en tjänst – och får ett personligt kök på köpet.

7 smarta förvaringstips för köket

Kök Kaos i köket? Förvaringshylla på hjul, öppen förvaring och utdragbar förvaring – här är 7 smarta förvaringstips!

Rengör miljövänligt med ättika – 5 smarta tips!

Kök Vill du städa miljövänligt? Det bästa rengöringsmedlet hittar du i skafferiet!

3 knep – så rengör du ugnen!

Kök Är din ugn smutsig? Med dessa briljanta knep rengör du ugnen på nolltid.   

Koka egen jordgubbssylt

Kök När du ska koka sylt gör det inget om jordgubbarna är tryckskadade, fula eller övermogna, det blir gott ändå. Här är ett enkelt recept från My Feldts...

Konditorn som vill väcka vår kärlek till naturen

Kök Hon valde restaurangskolan för att hon gillade att vika servetter. Idag börjar hon varje dag med en bulle. Nu släpper konditorn My Feldt sin första...

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...