Så här ska du inte göra!
Så här ska du inte göra! Foto: Stock

Därför ska du aldrig hälla ut pastavattnet

Kök

Pastarätter är oftast enkla att laga. Ändå kan det lätt bli fel om du inte känner till det här enkla italienska pastatricket – så här kokar du pasta som en italienare! 

Av: Mikkel Hede/Idenyt.dk, 19 augusti 2020

Läs också: 

Undvik halvtråkig pasta

Annons

Det är en god idé att lära sig av italienarna om du vill laga en perfekt Spaghetti med köttfärssås eller andra pastarätter. 

Det är många som kokar sin pasta alldeles för länge. En äkta italiensk mamma eller en pastakock skulle aldrig hälla ut pastavattnet rakt ner i vasken för att sedan servera pastan och såsen för sig på matbordet. 

Pastan riskerar nämligen att bli för kall och smaken från såsen tas inte upp inte av pastan.

 

Pastan och lite av pastavattnet ska blandas med såsen för bästa resultat. 

Tre tips för en perfekt pasta

Här är tre enkla råd för att få till en perfekt pasta. Samtliga handlar om slutförandet av rätten. 

Gör så här: 

  • När pastan är bara nästan färdigkokt ska du ta kastrullen från värmen. 
  • Sedan lyfter du med en sil eller annat redskap över pastan till den andra grytan där du har din sås. 
  • Spara pastavattnet
  • Blanda pastan och såsen och låt det tillagas tillsammans i någon minut. 

  • Tillsätt sedan lite av pastavattnet, som den här gången inte har hällts ut i vasken, och rör om. Låt koka tills pastan är klar. Pastavattnet är nämligen fullt med stärkelse och det bidrar till att ge pastarätten sin rätta konsistens och gör så att såsen lättare fastnar på pastan.

  • För en silkeslen konsistens på pastan och såsen kan du avsluta med att tillsätta lite smör och olivolja samt riva över parmesanost. 

  • Servera och njut!

 

I den här Youtube-videon förklarar den italiensk-amerikanska kocken Andrew Carmellini hur en äkta pasta ska lagas och serveras:

  

 

19 augusti 2020 Mikkel Hede/Idenyt.dk
Annons
Annons
Mer om Kök

Birgitta Rasmusson: Julbakets ljuvliga hemligheter

Kök I Hela Sverige bakar bedömer Birgitta Rasmusson bakverk med sträng blick. Hemma lever hon ut sin passion: julbak. Här bjussar hon på sina bästa tips!

12 måsten till julbaket!

Kök Nu är det hög tid för julbaket. Vi i Villa listar prylarna som tar dina kreationer till nya nivåer.

11 pepparkakshus som får dig att tappa hakan!

Kök Dags att baka det årliga pepparkakshuset? Här är 11 galna pepparkakshus ni kan inspireras av!

Fixa köket billigt – smart för plånbok & miljö

Kök Går du i köksrenoveringstankar? Att riva ut rubbet och sätta in nytt från golv till tak är en kostsam historia. Renovera lagom så gör du både miljön och plånboken en tjänst – och får ett personligt kök på köpet.

7 smarta förvaringstips för köket

Kök Kaos i köket? Förvaringshylla på hjul, öppen förvaring och utdragbar förvaring – här är 7 smarta förvaringstips!

3 knep – så rengör du ugnen!

Kök Är din ugn smutsig? Med dessa briljanta knep rengör du ugnen på nolltid.

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...