Foto: Istockphoto

4 skäl till varför du INTE ska skölja av saker du lägger i diskmaskinen

Kök
Bör disken sköljas av innan den läggs i diskmaskinen? Nej, faktiskt inte! Vi ger dig fyra skäl till varför!
Av: Camilla Albrechtsen, 04 juni 2021

Diskar du i diskmaskin? Då kan du strunta i att skölja av tallrikarna innan du placerar dem i maskinen. Det räcker gott att bara skrapa bort de värsta matresterna. Här är fyra bra anledningar till varför:

1. Din diskmaskin fungerar bäst med smuts

Annons

Diskmaskiner är utformade för att rengöra smutsiga disk. I vissa maskiner finns det till och med ett integrerat intelligent rengöringsprogram med enzymer, som faktiskt bara fungerar när det finns smuts på sakerna du placerar i diskmaskinen.

2. Tallrikarna blir inte renare

Oavsett om du sköljer innan – eller bara lägger in disken direkt i maskinen – har det ingen effekt på slutresultatet. Dina tallrikar blir alltså inte renare av att sköljas av innan du stoppar in dem i maskinen.

Dagens maskiner är utrustade med avancerad teknik som mäter och anpassar tvättprogrammet efter smutsens utsträckning – så varför inte utnyttja det?

3. Slöseri med vatten och energi

Om du sköljer av före ett diskprogram använder du onödigt mycket energi och mycket vatten. Så om du vill spara pengar och skydda miljön, gör inte båda och.

4. Slöseri med din tid

Varför lägga onödig tid på att spola av smutsiga tallrikar? Luta dig istället tillbaka och låt diskmaskinen göra sitt arbete!

Läs också: Därför ska dina dricksglas inte stå upp och ned

04 juni 2021 Camilla Albrechtsen
Annons
Annons
Mer om Kök

Birgitta Rasmusson: Julbakets ljuvliga hemligheter

Kök I Hela Sverige bakar bedömer Birgitta Rasmusson bakverk med sträng blick. Hemma lever hon ut sin passion: julbak. Här bjussar hon på sina bästa tips!

12 måsten till julbaket!

Kök Nu är det hög tid för julbaket. Vi i Villa listar prylarna som tar dina kreationer till nya nivåer.

11 pepparkakshus som får dig att tappa hakan!

Kök Dags att baka det årliga pepparkakshuset? Här är 11 galna pepparkakshus ni kan inspireras av!

Fixa köket billigt – smart för plånbok & miljö

Kök Går du i köksrenoveringstankar? Att riva ut rubbet och sätta in nytt från golv till tak är en kostsam historia. Renovera lagom så gör du både miljön och plånboken en tjänst – och får ett personligt kök på köpet.

7 smarta förvaringstips för köket

Kök Kaos i köket? Förvaringshylla på hjul, öppen förvaring och utdragbar förvaring – här är 7 smarta förvaringstips!

3 knep – så rengör du ugnen!

Kök Är din ugn smutsig? Med dessa briljanta knep rengör du ugnen på nolltid.

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...