Rengör ugnen med citron, ättika och bakpulver!
Rengör ugnen med citron, ättika och bakpulver! Foto: Istockphoto

3 knep – så rengör du ugnen!

Kök

Är din ugn smutsig? Med dessa briljanta knep rengör du ugnen på nolltid. 

 

Knep 1. Bakpulver

Ta bort galler och bakplåtar. Häll i några skedar bakpulver i en skål med vatten och blanda. Konsistensen ska vara ganska fast. Smörj in ugnen med bakpulvret och låt verka i 12 timmar. Torka sedan av det med en ren, fuktig trasa.  Sätt tillbaka gallret och bakplåtarna i ugnen igen. 

 

Annons

Läs också: 5 smarta tips: så rengör du köket med citroner

 

Knep 2. Ättika 

Rengör insidan av ugnen med ättika. Häll ättika i en sprayflaska och spraya på ättika där det är smutsigt. Sätt ugnen på 50 grader och låt den stå på i 20-30 minuter. Avsluta med att torka av smutsen med en fuktig trasa.

 

Knep 3. Citronsaft 

Om du inte har ättika i skafferiet kan du använda en citron istället. Värm ugnen till 50 grader. Pressa en citron i en skål med vatten och ställ i ugnen. Efter några timmar kan du enkelt tvätta bort rester och fläckar.

 

20 mars 2019
Annons
Annons
Mer om Kök

Lär dig dekorera tårtor och kakor som ett proffs!

Kök Vill du lyfta dina bakverk till en helt ny nivå? I den här onlinekursen får du lära dig proffsens bästa knep. Så fixar du helt magiska tårtor och cupcakes!

7 smarta förvaringstips för köket

Kök Kaos i köket? Förvaringshylla på hjul, öppen förvaring och utdragbar förvaring – här är 7 smarta förvaringstips!

Rengör miljövänligt med ättika – 5 smarta tips!

Kök Vill du städa miljövänligt? Det bästa rengöringsmedlet hittar du i skafferiet!

Koka egen jordgubbssylt

Kök När du ska koka sylt gör det inget om jordgubbarna är tryckskadade, fula eller övermogna, det blir gott ändå. Här är ett enkelt recept från My Feldts nya bakbok. 

Konditorn som vill väcka vår kärlek till naturen

Kök Hon valde restaurangskolan för att hon gillade att vika servetter. Idag börjar hon varje dag med en bulle. Nu släpper konditorn My Feldt sin första...

Recept på läskande syrensaft

Kök Fullt av blommande syrener i trädgården? Passa på att kapsla in smaken av sommar och gör syrensaft. Här är ett recept från My Feldts bok Blåbärssnår,...

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...