Om du märker att sugkraften i din köksfläkt har minskat kan det vara ett tecken på att du behöver rengöra fettfiltret.
Om du märker att sugkraften i din köksfläkt har minskat kan det vara ett tecken på att du behöver rengöra fettfiltret. Foto: Istockphoto

Rengör köksfläkten – så gör du!

Kök

Det är viktigt att rengöra din köksfläkt så du inte känner lukten av matos hela tiden. Här berättar vi hur du gör. 

Om du märker att sugkraften i din köksfläkt har minskat kan det vara ett tecken på att du behöver rengöra fettfiltret. Partiklar från matoset sätter sig som fett i filtret, och om det är täckt med mycket fett försämras sugkapaciteten.

Rengöra fettfiltret

Annons

Först och främst, ta reda på vilket fettfilter din köksfläkt har, det är ett av följande tre alternativ:

  • Fettfilter av aluminium
  • Stålfettfilter
  • Fettfilter av fibermaterial

Fettfilter av aluminium och stål tål vanligtvis diskmaskinen, men kan ibland bli missfärgade av maskintvätt. Fettfilter av fibermaterial är inte alltid avsedda för diskmaskinen, då vissa av dem helt måste bytas ut när de är fulla av fett, men det finns även sådana som kan återanvändas 5–6 gånger.

Gör så här:

  1. Ta bort fettfiltret från köksfläkten.
  2. Rengör det i diskmaskinen. Det är en bra idé att tvätta dem separat från dina andra föremål eftersom fettet kan sätta sig på övrig disk. Om du inte har någon diskmaskin, rengör du bara fettfiltret med varmt vatten och diskmedel.
  3. Låt filtret torka. Om du placerar det framför en vedspis eller ett varmt element så det går fortare.
  4. Spiskåpan ska nu torkas ordentligt ren, både på in- och utsidan. Använd en fuktig trasa och diskmedel. Därefter kan du sätta tillbaka fettfiltret igen.

Källa: Bolius

15 maj 2020
Annons
Annons
Mer om Kök

12 måsten till julbaket!

Kök Nu är det hög tid för julbaket. Vi i Villa listar prylarna som tar dina kreationer till nya nivåer.

11 pepparkakshus som får dig att tappa hakan!

Kök Dags att baka det årliga pepparkakshuset? Här är 11 galna pepparkakshus ni kan inspireras av!

3 knep – så rengör du ugnen!

Kök Är din ugn smutsig? Med dessa briljanta knep rengör du ugnen på nolltid.

Koka egen jordgubbssylt

Kök När du ska koka sylt gör det inget om jordgubbarna är tryckskadade, fula eller övermogna, det blir gott ändå. Här är ett enkelt recept från My Feldts nya bakbok. 

Konditorn som vill väcka vår kärlek till naturen

Kök Hon valde restaurangskolan för att hon gillade att vika servetter. Idag börjar hon varje dag med en bulle. Nu släpper konditorn My Feldt sin första...

Recept på läskande syrensaft

Kök Fullt av blommande syrener i trädgården? Passa på att kapsla in smaken av sommar och gör syrensaft. Här är ett recept från My Feldts bok Blåbärssnår,...

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...