En paj som är given på bordet vid många högtider.
En paj som är given på bordet vid många högtider. Foto: Eva Hildén

Västerbottenpaj med kantareller

Recept och dryck

Klassikern västerbottenpaj passar till många tillfällen och blir ännu godare med kantareller!

Läs också: Enkelt grundrecept på pajdeg

Du behöver (6-8 bitar): 

FYLLNING

  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 1⁄2–1 krm nymalen svartpeppar 200 g riven gratängost
  • 150 g riven västerbottensost

TILL GARNERING

  • 1⁄2–1 liter små rensade kantareller
  • Ca 3 msk smör & rapsolja
  • 1 dillkrona eller hackad dill

Gör så här: 

  1. Gör pajdegen, se recept här.
  2. Klä pajformen med degen och förgrädda pajskalet, se instruktioner här. 
  3. Sätt ugnen på 200°.
  4. Vispa ihop ägg och grädde i en bunke. Salta och peppra. Blanda i de båda ostsorterna.
  5. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i nedre delen av ugnen, 30–40 minuter eller tills  fyllningen har stelnat och pajen fått fin färg.
  6. Låt vila ca 30 minuter.
  7. Fräs kantarellerna knapriga i smöret ca 10 minuter.
  8. Toppa pajen med kantareller och dillkronan plockad i små kvistar. Smula över lite flingsalt.
Annons

 

Recept ur boken Pajer av Lena Söderström (Semic). Foto: Eva Hildén

 

10 augusti 2020
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa. 

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Recept: Picklad chili

Recept och dryck Picklad chili är både gott som det är eller som tillbehör till kött och vegetariska grytor. Här är ett enkelt recept från boken Chili – 222 sorter att...

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...