Västerbottenpaj med kantareller

Klassikern västerbottenpaj passar till många tillfällen och blir ännu godare med kantareller!


Läs också: Enkelt grundrecept på pajdeg

Du behöver (6-8 bitar): 

FYLLNING

  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 1⁄2–1 krm nymalen svartpeppar 200 g riven gratängost
  • 150 g riven västerbottensost

TILL GARNERING

  • 1⁄2–1 liter små rensade kantareller
  • Ca 3 msk smör & rapsolja
  • 1 dillkrona eller hackad dill

Gör så här: 

  1. Gör pajdegen, se recept här.
  2. Klä pajformen med degen och förgrädda pajskalet, se instruktioner här. 
  3. Sätt ugnen på 200°.
  4. Vispa ihop ägg och grädde i en bunke. Salta och peppra. Blanda i de båda ostsorterna.
  5. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i nedre delen av ugnen, 30–40 minuter eller tills  fyllningen har stelnat och pajen fått fin färg.
  6. Låt vila ca 30 minuter.
  7. Fräs kantarellerna knapriga i smöret ca 10 minuter.
  8. Toppa pajen med kantareller och dillkronan plockad i små kvistar. Smula över lite flingsalt.

 

Recept ur boken Pajer av Lena Söderström (Semic). Foto: Eva Hildén

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar