Västerbottenpaj på nytt vis!
Västerbottenpaj på nytt vis! Foto: Diana Dontsova

Västerbottenpaj med tomater och filodegsbotten

Recept och dryck

Den vackraste Västerbottenpaj vi har sett! Här möts två matkulturer i en klassisk svensk paj med inslag av Balkan. 

Av: , 12 oktober 2021

Vem älskar inte Västerbottenpaj? Den är perfekt att sätta fram på buffébordet och att servera till middag med några enkla tillbehör.
Till den här tjusiga pajen hämtade matbloggaren Diana Dontova inspiration från både sina svenska och makedonska rötter. Här är hennes recept på Västerbottenostpaj med tomat och filodeg.

Du behöver (ca 10 bitar):

Fyllning: 
200 g Västerbottensost
250 g ricotta
200 g cream cheese
en nypa salt

Pajskal:
125 g smör
ca 500 g filodeg

Annons

Topping:
125 g tomater, olika färger

Gör så här:

1. Blanda riven Västerbottensost med ricotta, cream cheese och salt. Ställ åt sidan.

2. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret. Pensla filodegsarken efterhand och lägg dem omlott två och två på ett bakplåtspapper. De ska bilda en stjärna. 

3. Bred på ostmassan i mitten men lämna ca 8 cm deg runt kanten. Vik in bladen mot mitten. För att få liv i pajen, separera kanterna åt olika håll. 

4. Pensla all synlig filodeg med smält smör.

5. Dra över bakplåtspapperet med pajen till en plåt och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills pajen är gyllenbrun. Om osten reser sig gör det inget e ersom den sjunker ihop när pajen svalnar. 

6. Toppa med skivade tomater strax före servering.

 

Receptet på Västerbottenostpaj är hämtat ur boken "Diadonnas balkanmat och livet kring det dukade bordet" av Diana Dontsova (Polaris fakta, 2021).

Läs också: Friterad fetaost med ringlad honung

 

12 oktober 2021
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

Fudge – på fem minuter!

Recept och dryck Du behöver endast tre ingredienser för att göra den här blixtsnabba fudgen som fullkomligt smälter i munnen.

Julgodis – drömmigt god jordnötsfudge

Recept och dryck Drömmig fudge med choklad och jordnötssmör! Här är ett recept ur boken Jennys jul.

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips.

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...