Västerbottenpaj med tomater och filodegsbotten

Den vackraste Västerbottenpaj vi har sett! Här möts två matkulturer i en klassisk svensk paj med inslag av Balkan.

Vem älskar inte Västerbottenpaj? Den är perfekt att sätta fram på buffébordet och att servera till middag med några enkla tillbehör.
Till den här tjusiga pajen hämtade matbloggaren Diana Dontova inspiration från både sina svenska och makedonska rötter. Här är hennes recept på Västerbottenostpaj med tomat och filodeg.

Du behöver (ca 10 bitar):

Fyllning:
200 g Västerbottensost
250 g ricotta
200 g cream cheese
en nypa salt

Pajskal:
125 g smör
ca 500 g filodeg

Topping:
125 g tomater, olika färger

Gör så här:

1. Blanda riven Västerbottensost med ricotta, cream cheese och salt. Ställ åt sidan.

2. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret. Pensla filodegsarken efterhand och lägg dem omlott två och två på ett bakplåtspapper. De ska bilda en stjärna. 

3. Bred på ostmassan i mitten men lämna ca 8 cm deg runt kanten. Vik in bladen mot mitten. För att få liv i pajen, separera kanterna åt olika håll. 

4. Pensla all synlig filodeg med smält smör.

5. Dra över bakplåtspapperet med pajen till en plåt och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills pajen är gyllenbrun. Om osten reser sig gör det inget e ersom den sjunker ihop när pajen svalnar. 

6. Toppa med skivade tomater strax före servering.

Receptet på Västerbottenostpaj är hämtat ur boken ”Diadonnas balkanmat och livet kring det dukade bordet” av Diana Dontsova (Polaris fakta, 2021).

Läs också: Friterad fetaost med ringlad honung


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar