Lax – alltid rätt till påsk

Recept och dryck

Bjud på varmrökt lax med spännande tillbehör – lätt, gott och rätt i påsk!

4 portioner

Du behöver:

  • 1 kg potatis av mjölig sort
  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl amerikansk majonnäs eller vanlig
  • salt och peppar
  • 250 g grön sparris
  • margarin eller smör att steka i
  • salt
  • 300 g varmrökt lax
  • 1 dl gröna oliver med pimiento
  • 1–2 msk kapris
  • svartpeppar 
Annons

 

Gör så här:

1. Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten. Blanda under tiden gräddfil, majonnäs, salt och peppar till en sås. Ställ såsen kallt tills det är dags att servera.

2. Skär bort den grova nedersta delen av sparrisen, (den kan du kasta). Dela eventuellt sparrisarna en gång och stek dem så att de blir mjuka i margarin eller smör i en stekpanna. Salta.

3. Dela laxen i bitar. Hacka oliverna grovt. Häll bort vattnet från potatisarna och mosa dem grovt med en gaffel.

4. Lägg upp potatisen på ett uppläggningsfat. Lägg sedan på sparris, lax, oliver och kapris. Ringla över gräddfilssåsen. Dra några varv med pepparkvarnen över salladen. 

 

Allt i ett rätter

Recept ur boken Allt i ett-rätter – För plåt, panna, form och gryta (Semic). 

 

Läs också: Recept på smarrigt påskgodis!

 

31 mars 2020
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...