Underbar maskrosmarmelad

Mycket maskrosor i trädgården? Testa att göra kocken My Feldt maskrosmarmelad. Plocka maskrosorna när solen skiner och det är lätt att plocka loss kronbladen. 


Du behöver (2 burkar): 

  • 70 maskrosor

  • 2 citroner, fruktköttet

  • 500 g strösocker

  • 30 g fruktpektin eller 2 äpplen

  • skalet från 5 citroner

  • 100 g färskpressad citronsaft (ca 3 st citroner)

  • 850 g vatten

 

Gör så här: 

Plocka loss kronbladen från blommorna, det är viktigt att inget grönt kommer med för då blir det beskt. Skala citronen och tärna köttet i mindre bitar.

Blanda socker och pektin om du använder det för att undvika klumpar och ställ åt sidan så länge. Riv annars äpplena på rivjärn. Koka upp resterande ingredienser och häll sedan ner pektinblandningen i en tunn stråle under omrörning. Använder du rivet äpple kokar du upp det tillsammans med övriga ingredienser.

Låt småkoka i cirka 40 minuter och ta sedan av kastrullen från värmen. Mixa marmeladen om du tycker det är obehagligt med kronbladen, annars är det bara att hälla upp den i varma sterila burkar. Låt svalna och förvara i kylen. Använd på mackan, pannkakan, till ost eller på glassen.

Recept ur boken Rullrån och tankebrus av My Feldt (Bonnier Fakta) Foto: Linda Lomelino

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar