Foto: Ulrika Pousette

Trattkantarellsoppa med ädelost

Recept och dryck

Har du plockat trattkantareller? Här är ett supergott recept på trattkantarellsoppa med ädelost – en perfekt och enkel förrätt när du ska bjuda på middag!

Av: Recept från boken "Lättlagade festmenyer på 1 timme", 14 augusti 2017

Trattkantareller passar förträffligt ihop med ädelosten som fint smälter ner i soppan. Servera gärna ett gott bröd till!

 

Trattkantarellsoppa med ädelost

Annons

4 portioner, 20 minuter.

 

Du behöver:

  • 2 schalottenlökar
  • Smör till stekning
  • 1 liter färska trattkantareller eller 250 g förvällda eller 30 g torkade och blötlagda
  • 7 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1/2 dl + ca 1/2 dl torr sherry
  • 1 dl vispgrädde
  • Salt och svartpeppar
  • 100 g ädelost
  • 1/2 dl gräslök, skuren i bitar

 

Läs även: Här hittar du kantarellerna

 

Gör så här:

1. Hacka löken och fräs den mjuk i smör i en kastrull. Spara några fina små svampar till garnering och låt resten fräsa med löken.

2. Tillsätt vatten, buljongtärning och 1/2 dl sherry till svampen när svampvätskan kokat in. Låt småkoka 10–15 minuter. Stek den sparade svampen i smör.

3. Tillsätt grädden till soppan och låt koka ytterligare några minuter. Mixa soppan slät. Smaka av med lite mer sherry, salt och nymald peppar.

4. Servering: Hetta upp soppan och häll upp i skålar. Fördela osten och de sparade stekta svamparna i skålarna och strö till sist över gräslök.

 

 

Lättlagade festmenyer på 1 timme (bokförlaget Semic), ca 174 kr. 

 

14 augusti 2017 Recept från boken "Lättlagade festmenyer på 1 timme"
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

Fudge – på fem minuter!

Recept och dryck Du behöver endast tre ingredienser för att göra den här blixtsnabba fudgen som fullkomligt smälter i munnen.

Julgodis – drömmigt god jordnötsfudge

Recept och dryck Drömmig fudge med choklad och jordnötssmör! Här är ett recept ur boken Jennys jul.

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips.

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...