Syrliga remmar går hem hos både stora och små
Syrliga remmar går hem hos både stora och små

Syrliga havtornsband

Recept och dryck

Underbart syrliga remmar med havtorn, går garanterat hem hos både stora och små! 

Du behöver (25 st): 

  • 200 g råpressad havtornssaft

    Annons
  • 50 g superfinrivet äpple

  • eller äppelpuré

  • 40 g glykos

  • 220 g strösocker + mer att strö över

  • 5 g pektin

  • 5 g färskpressad citronsaft

 

Gör så här:

  1. Lägg silpatmattor* på två plåtar. Koka upp havtornssaft, äpple och glykos i en kastrull. Blanda pektin och socker och häll ner i purén i en jämn stråle under omrörning.
  2. Koka till 106 grader under konstant omrörning och rör sedan i citronsaft. Bred ut blandningen tunt med en palett eller stekspade på silpatmattorna, det sätter sig väldigt fort så arbeta snabbt. Strö över ett tunt lager strösocker.
  3. Låt stå över natten och sockra sedan hela ovansidan. Vänd över på ett bakplåtspapper, dra bort silpatmattan försiktigt och sockra andra sidan. Rulla sedan ihop som en rulltårta och skär i rullar. Man kan också skära banden i långa remsor på en skärbräda. Ät banden direkt, annars håller de någon dag i rumstemperatur.

*Silpatmatta är en gummibakduk. Har man ingen silpatmatta kan man använda bakplåtspapper smord med lite rapsolja.

 

 Recept ur boken Rullrån och tankebrus av My Feldt (Bonnier Fakta) Foto: Linda Lomelino

04 juni 2020
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa. 

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Recept: Picklad chili

Recept och dryck Picklad chili är både gott som det är eller som tillbehör till kött och vegetariska grytor. Här är ett enkelt recept från boken Chili – 222 sorter att...

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...