Syrliga havtornsband

Underbart syrliga remmar med havtorn, går garanterat hem hos både stora och små! 


Du behöver (25 st): 

  • 200 g råpressad havtornssaft

  • 50 g superfinrivet äpple

  • eller äppelpuré

  • 40 g glykos

  • 220 g strösocker + mer att strö över

  • 5 g pektin

  • 5 g färskpressad citronsaft

 

Gör så här:

  1. Lägg silpatmattor* på två plåtar. Koka upp havtornssaft, äpple och glykos i en kastrull. Blanda pektin och socker och häll ner i purén i en jämn stråle under omrörning.
  2. Koka till 106 grader under konstant omrörning och rör sedan i citronsaft. Bred ut blandningen tunt med en palett eller stekspade på silpatmattorna, det sätter sig väldigt fort så arbeta snabbt. Strö över ett tunt lager strösocker.
  3. Låt stå över natten och sockra sedan hela ovansidan. Vänd över på ett bakplåtspapper, dra bort silpatmattan försiktigt och sockra andra sidan. Rulla sedan ihop som en rulltårta och skär i rullar. Man kan också skära banden i långa remsor på en skärbräda. Ät banden direkt, annars håller de någon dag i rumstemperatur.

*Silpatmatta är en gummibakduk. Har man ingen silpatmatta kan man använda bakplåtspapper smord med lite rapsolja.

 Recept ur boken Rullrån och tankebrus av My Feldt (Bonnier Fakta) Foto: Linda Lomelino

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar