Foto: Istock

Därför ska dina dricksglas inte stå upp och ned

Recept och dryck

När du sätter glasen på plats efter disken är du kanske en av dem som ställer dem med botten upp och ned. Se upp för det – det kan leda till glaspest!

Av: Sarah Lyster Nielsen, 10 mars 2021

Det kan verka som en smart lösning för att slippa damm i glaset, men i själva verket är det skadligt för dina dricksglas om du placerar dem med botten uppåt.

Förklaringen är att det ofta finns lite fukt kvar i glaset efter att du har torkat av det eller tömt diskmaskinen, och när fukten fastnar i glaset kan det utvecklas till glaspest, eller glassjuka som det också kallas.

– Glas är i allmänhet ett mycket beständigt material som tål kontakt med de flesta kemikalier. Å andra sidan tål glas inte fukt särskilt bra, säger Malin Skaar, chef för konsumenttjänster på företaget Lilleborg, till Nrk.no.

Glaspest framträder som en vit film eller strimma på glaset, och när den väl har satt sig går den tyvärr inte att få bort. Därför rekommenderar Malin Skaar att du placerar glaset med botten nedåt för att de ska förbli snygga.

Annons

 

Läs också: Hela listan – här är maten du kan och inte kan frysa in

 

 

Tvätta glasen vid lägre temperaturer

Förutom att ställa upp glasen på rätt sätt kan du också slippa glaspest genom att tvätta glasen vid lägre temperaturer. Glas bör helst diskas vid temperaturer under 55 grader, och om du kan välja bort torkning i diskmaskinen är det en bra idé.

Det kan låta lite motstridigt att välja bort just torkningen när det nu inte ska finns fukt i glasen när de ställs på plats, men det beror faktiskt på att det finns mycket fukt i maskinen under torkningen.

Det är därför en bra idé att öppna maskinen efter den sista sköljningen så att ångan kan komma ut, och vill du vara riktigt noggrann är det bra att torka av glasen med en ren kökshandduk efteråt.

 

Glaspest eller kalk

Om dina glas är vita eller dimmiga kan det vara glaspest, men det kan också bero på kalkfläckar. De kan uppkomma av att du har använt för mycket diskmedel, eller hårt vatten. För att ta bort kalkfläckar kan du göra så här:  Häll ättika i en flat skål och ställ in i diskmaskinen. Sätt in glasen och kör ett normalt diskprogram utan diskmedel. Försvinner inte kalkfläckarna kan du lägga glasen i en bunke med varmvatten och ättika ett tag, innan du gör om proceduren igen.  

 

Källa: Søndagsavisen och Forbrugerrådet Taenk

 

10 mars 2021 Sarah Lyster Nielsen
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

Fudge – på fem minuter!

Recept och dryck Du behöver endast tre ingredienser för att göra den här blixtsnabba fudgen som fullkomligt smälter i munnen.

Julgodis – drömmigt god jordnötsfudge

Recept och dryck Drömmig fudge med choklad och jordnötssmör! Här är ett recept ur boken Jennys jul.

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips.

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...