Snabb vardagsmiddag – säsongens kycklingpasta

Kycklingpasta är en klassiker till vardagsmiddagen med familjen och perfekt när du får besök. Just den här kycklingrätten är signerad Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges mästerkock 2019. Välj grönsaker efter säsong och utifrån vad du har hemma – bättre och enklare blir det inte!


4 portioner

Tillagningstid: 35 minuter

 

Det här behöver du:

  • 1 förpackning Lönneberga Kyckling Tunna innerfiléer, 500 g
  • 1 gul lök
  • 1 dl syrad grädde
  • 1 msk kycklingfond (koncentrerad)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 400 g pasta
  • 2 dl pastavatten
  • Olivolja
  • Salt och peppar
  • Grönsaker efter säsong (se exempel nedan)

 

Så här gör du:

Pasta: Koka upp rikligt med välsaltat vatten och koka pastan. Häll av den cirka 3 minuter inann den är klar. Spara 2 dl pastavatten.

Sås: Hacka gul lök och stek mjuk i olivolja i en djupare stekpanna. Skär ner vitlöken tunt, använd gärna en mandolin, och lägg i en stekpanna. Ta de grönsaker du valt för säsongen och dela dem i lagom storlek och tillsätt i stekpannan. Addera den kokta pastan och pastavattnet, låt det reducera något.

Häll i fond och syrad grädde, låt koka samman. Smaka av med salt och peppar. 

Kyckling: Salta och peppra kycklingen runtom, stek i olivolja till fin färg.

Servera gärna på ett stort serveringsfat som du toppar med lite färska örter, exempelvis persilja eller basilika.

 

Tips på grönsaker efter säsong:

Året om:

  • Morötter
  • Palsternacka
  • Groddar

 

Höst:

  • Grönkål
  • Svamp
  • Zucchini

 

Vinter:

  • Pumpa
  • Vitkål
  • Grönkål

 

Vår: 

  • Rättika
  • Ramslök
  • Purjolök

 

Sommar: 

  • Ruccola
  • Tomater 
  • Sockerärtor

 

Gabriel tipsar: Tänk på att olika grönsaker tar olika lång tid på sig i pannan, så att du delar dem i lagom stora bitar så att allt blir färdigt samtidigt. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar