Den här rätten anpassar du enkelt till rådande säsong genom att byta ut grönsakerna.
Den här rätten anpassar du enkelt till rådande säsong genom att byta ut grönsakerna. Foto: Lönneberga

Snabb vardagsmiddag – säsongens kycklingpasta

Recept och dryck

Kycklingpasta är en klassiker till vardagsmiddagen med familjen och perfekt när du får besök. Just den här kycklingrätten är signerad Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges mästerkock 2019. Välj grönsaker efter säsong och utifrån vad du har hemma – bättre och enklare blir det inte!

Av: Recept från Lönneberga, 10 september 2020

4 portioner

Tillagningstid: 35 minuter

 

Annons

Det här behöver du:

  • 1 förpackning Lönneberga Kyckling Tunna innerfiléer, 500 g
  • 1 gul lök
  • 1 dl syrad grädde
  • 1 msk kycklingfond (koncentrerad)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 400 g pasta
  • 2 dl pastavatten
  • Olivolja
  • Salt och peppar
  • Grönsaker efter säsong (se exempel nedan)

 

Så här gör du:

Pasta: Koka upp rikligt med välsaltat vatten och koka pastan. Häll av den cirka 3 minuter inann den är klar. Spara 2 dl pastavatten.

Sås: Hacka gul lök och stek mjuk i olivolja i en djupare stekpanna. Skär ner vitlöken tunt, använd gärna en mandolin, och lägg i en stekpanna. Ta de grönsaker du valt för säsongen och dela dem i lagom storlek och tillsätt i stekpannan. Addera den kokta pastan och pastavattnet, låt det reducera något.

Häll i fond och syrad grädde, låt koka samman. Smaka av med salt och peppar. 

Kyckling: Salta och peppra kycklingen runtom, stek i olivolja till fin färg.

Servera gärna på ett stort serveringsfat som du toppar med lite färska örter, exempelvis persilja eller basilika.

 

Tips på grönsaker efter säsong:

Året om:

  • Morötter
  • Palsternacka
  • Groddar

 

Höst:

  • Grönkål
  • Svamp
  • Zucchini

 

Vinter:

  • Pumpa
  • Vitkål
  • Grönkål

 

Vår: 

  • Rättika
  • Ramslök
  • Purjolök

 

Sommar: 

  • Ruccola
  • Tomater 
  • Sockerärtor

 

Gabriel tipsar: Tänk på att olika grönsaker tar olika lång tid på sig i pannan, så att du delar dem i lagom stora bitar så att allt blir färdigt samtidigt. 

10 september 2020 Recept från Lönneberga
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

Ljuvligt god rulltårta med saffran och lemoncurd

Recept och dryck Bjud på en läskande rulltårta till adventsfikat! Recept av Cecilia Vikbladh ur boken Sju sorters julkakor (Norstedts).

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...