Saftig shishkebab på lamm

Grilla saftiga spett på medelhavssätt – så enkelt och så gott! 


Läs också: Grilla jamaicansk jerk chicken!

Använd ganska grovmalen färs och grilla inte spetten för länge, då blir det torra. Lammfettet som då försvinner bär mycket av smaken i köttet.

 

Du behöver (4 portioner): 

  • 500 g lammfärs

  • 1 gul lök, finhackad

  • 1 knippe bladpersilja, finhackad

  • 2 vitlöksklyftor, finhackade

  • 1 msk spiskummin

  • 1 msk paprikapulver

  • ½–1 dl vatten

  • Salt

 

Gör så här: 

  1. Blanda färs, lök, persilja, vitlök, spiskummin och paprikapulver. Tillsätt vattnet och arbeta ihop färsen, smaksätt med salt.

  1. Använd gärna shishkebabspett, lite plattare grillspett som är någon millimeter tjocka och cirka 2 cm breda. Du hittar dem i välsorterade Mellanöstern-butiker eller på nätet. Pressa färsen med händerna runt spetten, pressa med fingrarna så att färsen blir lite vågig. Detta gör att spetten tillagas lite olika med bra knaprighet.

  1. Grilla spetten på hög värme tills båda sidorna fått ordentligt med färg. Servera med valfria tillbehör. 

 

Serveringsförslag: 

  • Salt yoghurt, se recept nedan

  • Pitabröd

  • Syrade grönsaker, t ex picklad gurka

 

Salt yoghurt

  • 3 dl fet yoghurt

  • 1 tsk salt

  • ½ dl god olivolja

  • 1 knippe bladpersilja, hackad

Blanda ihop yoghurt och salt, servera med olivolja och persilja.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar