Julens saftigaste saffransbullar

Recept och dryck

Saffransbullar med smält smör och socker – här bjuder Birigitta Rasmusson på ett recept ur sin julbok!

Saffranspojkar

Bullarna kallas ibland för lindebarn eller pojkar. Degen blir mycket bra att arbeta med då man gör en fördeg med jäst och degvätska. När den jäst blandas smör-sockersmeten i degen och den knådas ihop. Degen passar utmärkt till att baka ut olika modeller av saffransbröd för julen, som galten, gullvagn, prästens hår med flera.

 

Annons

Du behöver:

Ca 45 st

  • 50 g margarin eller smör
  • 4 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 1 msk socker
  • ½ g saffran
  • ca 13 dl vetemjöl
  • 150 g margarin eller smör
  • 1 dl socker
  • 1 ägg

 

Pensling och garnering:

  • Smält smör
  • 1/2-1 dl socker
  • ½ msk vaniljsocker

 

Gör så här:

1. Smält matfettet och häll i mjölken. Värm degspadet till 37 °C. Smula ner jästen i degbunken. Häll i lite av degspadet och rör om tills jästen löst sig.

2. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, stött saffran och cirka 10 deciliter av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Strö på lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.

3. Rör under tiden resten av matfettet poröst med sockret. Tillsätt ägget. Arbeta in smeten i den uppjästa degen i bunken. Tillsätt resten av mjölet, men spar lite för utbakningen.

4. Häll upp degen på arbetsbänk och knåda ihop den. Forma degen till fingertjocka längder. Dela dem i 30 centimeter långa bitar. Vik dem på mitten och vrid runt där ändarna möts. Lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa till knappt dubbel storlek.

5. Grädda i 250 °C, mitt i ugnen 7–8 minuter. Pensla eventuellt saffranspojkarna med smält smör och doppa dem i en blandning av socker och vaniljsocker.

 

Birgittas bästa julkakor, Lind & Co.

 

29 november 2019
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...