Rulltårta som bakelse!
Rulltårta som bakelse! Foto: Lina Eidenberg Adamo

Rulltårtsbakelser med chokladkräm

Recept och dryck

En rulltårta blir lätt en vacker bakelse om du skär den i lite tjockare bitar. Den här har randig botten och är fylld och toppad med en chokladkräm som smakar som barndomens chokladpudding.

Läs också: Recept på siffertårta med hallonkräm 

Du behöver (8–10 bakelser): 

Chokladkräm

  • Annons

    1 gelatinblad

  • 280 g mjölkchoklad, ca 40 procent

  • 80 g äggulor (4)

  • 30 g strösocker (⅓ dl)

  • 150 g mjölk (1 ½ dl)

  • 150 g vispgrädde (1 ½ dl)

 

Botten

  • 165 g ägg (3)

  • 135 g strösocker (1 ½ dl)

  • 5 g vaniljsocker (1 tsk)

  • 60 g + 40 g vetemjöl (1 dl + ⅔ dl)

  • 50 g rumsvarm mjölk (½ dl)

  • 20 g kakao (½ dl)

 

Garnering

  • Oxalis

 

Gör så här: 

Chokladkräm 

  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke. Vispa samman äggulor och socker i en annan bunke. Värm mjölk och grädde till kokpunkten i en kastrull. Häll gräddmjölken i äggblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen och låt sjuda under omrörning tills krämen har tjocknat vid runt 83 grader.

  2. Smält gelatinet i krämen och häll krämen över den finhackade chokladen medan du rör med en slickepott. Blanda tills chokladen har smält och krämen är blank och slät. Kör med stavmixer om den skär sig. Sätt plastfilm tätt intill ytan och låt krämen sätta sig i kylen över natten.

 

Botten 

  1. Sätt ugnen på 220 grader varmluft (250 grader vanlig ugn). Klä en bakplåt med bakplåtspapper och ta fram två spritspåsar. Vispa ägg, socker och vaniljsocker i 3–4 minuter tills det är riktigt fluffigt. Fördela smeten i två bunkar. Sikta ner 60 g mjöl i ena skålen och vänd ner hälften av mjölken. Sikta ner 40 g mjöl och kakao i den andra skålen och vänd ner resten av mjölken.

  2. Häll den vita smeten i den ena spritspåsen och den mörka i den andra. Klipp av spetsarna på påsarna, ca 1 cm. Spritsa diagonala ränder på bakplåtspappret, varannan vit och varannan mörk. Grädda bottnen i 5 minuter och lägg den sedan med den gräddade ytan nedåt på ett nytt bakplåtspapper. Dra försiktigt bort det första bakplåtspappret, lägg en ren kökshandduk över och låt svalna helt. 

  3. Vänd på rulltårtsbottnen och bred ut hälften av chokladkrämen på den. Rulla bottnen från kortsidan och ställ in rullen i kylen i några timmar så att krämen sätter sig, då blir rulltårtan enklare att skära. Dela den sedan i 8–10 bitar. Lägg bitarna på sidan på ett fat.

 

Dekoration 

  1. Gör i ordning en spritspåse med en rund tyll och fyll den med resten av chokladkrämen. Håll spritspåsen rakt ovanför bakelserna och spritsa små duttar på hela ytan. Börja med att spritsa ytterkanten och jobba dig inåt. 

  2. Garnera gärna med oxalis.

 

Tips! Om det är svårt att lossa bakplåtspappret från bottnen brukar det hjälpa att fukta det något med vatten.

09 juni 2020
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa. 

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Recept: Picklad chili

Recept och dryck Picklad chili är både gott som det är eller som tillbehör till kött och vegetariska grytor. Här är ett enkelt recept från boken Chili – 222 sorter att...

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...