Ljuvligt god rulltårta med saffran och lemoncurd

Bjud på en läskande rulltårta till adventsfikat! Recept av Cecilia Vikbladh ur boken Sju sorters julkakor (Norstedts).


Saffransrulltårta med lemoncurd

Ca 10 bitar

Du behöver:

  • 3 stora ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 1⁄2 g (1 paket) saffran
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • finrivet skal av 1 citron

Fyllning

  • 2–3 msk strösocker till pappret
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl lemoncurd

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Koka upp vattnet och blanda ner saffran. Låt dra i 5 minuter. Häll saffransvattnet i äggsmeten.

2. Blanda samman vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. Blanda ner hälften av citronskalet. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och bred ut smeten där. Lämna en liten kant på ca 2 cm runt om. Grädda kakan i ca 5 minuter.

3. Lägg ett bakplåtspapper på arbetsbänken. Strö ut socker och resten av citronskalet på bakpappret. Stjälp upp kakan på pappret och dra loss det från kakan.

4. Låt kakan svalna. Vispa grädden och blanda den med lemoncurd. Bred citrongrädden på kakan och rulla samman. Låt rullen ligga en stund med skarven nedåt innan den skärs upp.

Sju sorters julkakor (Norstedts).

Läs också: Saftiga saffranssmörbullar

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar