Foto: Recept ur boken Delicious/Wolfgang Kleinschmidt

Roy Fares magiska knäck

Recept och dryck

Älskar du knäck? Då bara måste du testa Roy Fares underbara recept på knäck med mandelchoklad!

Knäck med mandelchoklad

Du behöver:

  • 450 g smör
  • 400 g strösocker (4 1⁄2 dl)
  • 2 g salt (1⁄4 tsk)
  • 100 g sötmandel (1 1⁄2 dl)
  • 300 g mörk choklad, 55 %

 

Annons

Gör så här:

1. Smörj en form, 21 × 30 cm, med olja på kortsidorna och lägg ett bakplåtspapper i botten som går upp på långsidans kanter.

2. Smält smör, socker och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen tills den är 137 grader och rör försiktigt med en träslev mellan varven så att det inte bränner fast i botten. Saknar du en termometer kan du göra ett kulprov i stället: ringla ner lite av knäcksmeten i ett glas med kallt vatten. Om smeten efter några sekunder stelnar och blir hård har den rätt temperatur. Häll smeten i formen och låt den stelna och svalna
i rumstemperatur.

3. Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsfunktion. Häll mandlarna i en form och rosta dem i ugnen 5–10 minuter, eller tills de har fått fin färg. Låt svalna och grovhacka dem sedan.

4. Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron.

5. Torka av den feta ytan på knäcken med hushålls­ papper, annars finns det en risk att chokladen inte fäster. Bred ut chokladen jämnt ovanpå knäcken, strö över mandlarna och tryck försiktigt till med handen så att de fastnar. Låt stelna i kylen. Ta ut knäcken och bryt i lagom stora bitar. Förvara torrt.

Delicious: Bakverk för en godare höst och vinter, Bonnier Fakta.

04 december 2019
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...