Underbart gott med frasiga våfflor!
Underbart gott med frasiga våfflor! Foto: Istock

Godaste våfflorna till våffeldagen

Recept och dryck

Sugen på att fira in våren med frasiga våfflor? Vi berättar våffeldagens historia och bjuder på ett klassiskt gott våffelrecept! 

Av: Sandra Holmes, 05 mars 2021

Den 25 mars är det dags att ta fram våffeljärnet, för då inträffar den årliga våffeldagen. 

Våfflor är kända i Sverige sedan 1600-talet, men har funnits i Europa sedan medeltiden. 

 

Annons

Våffeldagens historia 

Anledningen till att vi äter våfflor just 25 mars är att våffeldagen ursprungligen är en språklig hopblandning med vårfrudagen som infaller denna dag. Vårfrudagen kallas också Marie bebådelsedag. Den har firats sedan 600-talet till minne av att jungfru Maria fick veta av ärkeängeln Gabriel att hon skulle föda Jesus. 

I bondesamhället markerade vårfrudagen slutet på vintern och början på våren då det intensiva vårbruket satte igång. Men dagen har också förknippats med tranornas ankomst och traditionen att barnen delade ut teckningar av tranor, så kallade “tranbrev”. 

 

Svenska våfflor var fyrkantiga fram till att det runda våffeljärnet introducerades på 1800-talet för att passa de runda hålen i de nya gjutjärnsspisarna. 

 

Till vardag och fest

Våffelrecepten har skiljt sig åt genom historien och gör det än idag. För fattiga bönder var ingredienser som ofta används idag – ägg, smör, vispgrädde och sylt – riktiga lyxvaror och något man kunde bjuda på till fest. Vanliga vardagsvåfflor var betydligt enklare och gjordes av mjöl och vatten. Hur man gör de godaste och frasigaste våfflorna är något att tvista om, och vi är nog många som har våra egna välbevarade våffelrecept sparade från tidigare generationer.

Tillbehören till våfflorna kan också varieras på många sätt. Serverar man våfflor till fikat eller som efterrätt är vanliga tillbehör olika slags sylt, till exempel jordgubbssylt eller hjortronsylt, alternativt färska bär, och vispad grädde. Önskar man däremot en mer matig våffla är till exempel löjrom, gräddfil och lök gott som topping. 

Recept – Våfflor på mormors vis

Det här behöver du: 

  • 2 ägg
  • 3 msk socker
  • ½ tsk salt
  • 150 g smält margarin eller smör
  • 4 dl vatten
  • 4 dl mjöl
  • 1 ½ msk bakpulver 

Så här gör du: 

  1. Vispa ihop ägg, socker och salt i en skål, gärna med en ballongvisp. 
  2. Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål. 
  3. Vispa i vattnet och mjölblandningen, lite i taget i äggblandningen. 
  4. Blanda i det smälta smöret. 
  5. Värm upp våffeljärnet och grädda våfflorna med cirka ½ dl smet per våffla. 

(Går inte hela smeten åt kan du förvara den i kylskåpet i upp till en vecka i ett slutet kärl). 

Receptet är undertecknads egen mormors recept och garanterat goda! 

 

Källa: Nordiska museet, Wikipedia, svt.se

 

Läs också: Marängtårta – två riktiga klassiker!

05 mars 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

Fudge – på fem minuter!

Recept och dryck Du behöver endast tre ingredienser för att göra den här blixtsnabba fudgen som fullkomligt smälter i munnen.

Julgodis – drömmigt god jordnötsfudge

Recept och dryck Drömmig fudge med choklad och jordnötssmör! Här är ett recept ur boken Jennys jul.

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips.

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...