Recept: Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Äntligen grillsäsong! Kokboksförfattaren Martin Nordin bjuder på ett fantastiskt recept på en vegetarisk hamburgare från sin bok Gröna burgare...


Hej Martin Nordin, varför ska man äta vegetariska hamburgare tycker du?

– För att det är kul, gott och obegränsat varierande och sen gör man ju miljön en tjänst genom att mindre kött eller inget kött alls. Sen tycker jag också det blir mer intressant med helheten i en vegetarisk burgare där tillbehören får ta mer plats när inte all fokus är på köttet som jag lätt tycker det blir i den klassiska köttburgaren.

 Hur lyckas jag bäst med den svarta bönburgaren?

– Jag skulle i så fall slå ett slag för att koka bönorna själv, och få dom precis på gränsen innan de går över och blir för mjuka. Då får man ett krispigare slutresultat på själva bönbiffen.

Steka eller grilla hamburgaren – vad blir godast tycker du?

– Spontant skulle jag säga att grillat alltid är godast. Men det är en utmaning med biffar gjorda på bönor, de fastnar lätt i gallret. Så ett tips är att använda ett grillhalster.

Vad kan jag göra vegetariska hamburgare av för något?

– Bönburgare är nog det första man tänker på när man nämner vegetariska burgare och några sådana varianter finns ju såklart i min bok, men samtidigt så känns det väldigt befriande och väldigt öppet för vad en vegetarisk burgare kan vara. Några favoriter från boken är smörrostad blomkål med geotstkräm, rostad jordärtskocka med misosås eller den snurrade aubergineburgaren med karamelliserad lök och hemmagjord ketchup.

 

 

 

Martin Nordin

 

Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Du behöver: 

(Till 6 burgare)

  • 6 dl kokta svarta bönor
  • 1 dl finhackad gul lök
  • raps- eller jordnötsolja att steka i
  • 1 tsk milt chilipulver, t.ex. Piment d’Espelette
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 3 msk bbq-sås
  • 1 dl torrostade valnötter
  • 2 msk finhackad färsk koriander
  • 1 dl kokt svart ris
  • 1 dl pankoströbröd
salt
  • salt

Karamelliserad lök:

  • 2 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 1 msk rödvinsvinäger

Till servering:

  • 120 g gruyèreost
  • 6 hamburgerbröd
  • smör till bröden
  • romansallad

Gör så här:

1. Skölj bönorna i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.

2. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs löken på ganska hög värme tills den har fått färg och är på gränsen till bränd.

3. Sänk värmen, lägg i chili­ och paprikapulver och rör om. Rör ner bbq­såsen och ta stekpannan från värmen.

4. Rosta valnötterna enligt beskrivningen längst ner.

5. Hacka 1 dl valnötter och lägg dem i en skål tillsammans med bönor, koriander, ris, pankoströbröd och en nypa salt. Blanda ihop ingredienserna med en potatisstomp (bönorna ska bara bli lätt mosade). Tillsätt lökblandningen och rör om så att allt blandas.

6. Ta en handfull smet i taget och forma 6 runda biffar, antingen för hand eller med hjälp av en stansring. Lägg biffarna på ett fat och täck med plastfolie. Låt stå i kylen i minst 1 timme, gärna längre, så håller de ihop bättre när du steker dem.

7. Skala och hacka löken och lägg lökhacket i en kall kastrull. Klicka i smöret och sätt kastrullen på medelvärme. Löken kommer snart att börja släppa vätska och smakerna kommer att koncentreras genom att löken får koka i sin egen vätska. Rör om med en träslev ungefär var 5:e minut under 30–40 minuter, håll koll så att det inte bränner vid. (Om du märker att det börjar bli torrt kan du tillsätta vinägern tidigare.)

8. Ta av locket, häll på vinägern, höj värmen och reducera kraftigt under omrörning i cirka 15 minuter. Ta kastrullen åt sidan.

9. Värm ugnen till 180 grader.

10. Värm några matskedar olja i en stekpanna på medelvärme. Stek biffarna i några minuter på båda sidor tills de har fin färg. Lägg över biffarna i en ugnsform. Lägg några ostskivor på varje biff och låt stå i ugnen tills osten har smält.

11. Smöra bröden på snittytan och stek dem hastigt i en stekpanna eller grilla dem i ugnen.

12. Lägg en biff i botten på varje bröd. Lägg på ett salladsblad och klicka på en generös sked karamelliserad lök.

 

Rostade valnötter

Du behöver:

  • 1 kg valnötter med skal (500 g utan skal)
  • 2 tsk milt chilipulver, t.ex. Piment d’Espelette salt

Gör så här:


1. Knäck valnötterna och ta bort skalen.

2. Hetta upp en torr stekpanna, gärna i gjutjärn. Rosta nötterna på medelvärme tills de börjar få lite färg, i cirka 2 minuter. Skaka pannan då och då så att nötterna inte blir för brända. Det gör dock inget om de blir lätt brända – det ger en god smak.

3. Ta pannan från värmen och krydda med chili och salt.

 

Recept från boken Gröna burgare (Bonnier Fakta), ca 168 kr.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar