Testa att göra eget örtsmör, det är både enkelt och gott!
Testa att göra eget örtsmör, det är både enkelt och gott! Foto: Lönneberga

Recept: Örtdoftande kycklingfavorit

Recept och dryck

Har du färska örter som börjar tröttna? Släng dem inte, gör ett örtsmör istället. Gott och enkelt att ha redo i frysen. I det här receptet signerat Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson, serveras örtsmöret med nygrillad kyckling och ugnsrostade grönsaker. Mums!

Antal portioner: 4 
Tillagningstid: 50 minuter

 

Det här behöver du:

  • 1 förpackning Lönneberga Kyckling minutfilé, 650 g

  • Rostade rotfrukter:
    • 3 morötter
    • 3 palsternackor
    • 3 rödbetor
    • 3 potatisar
    • olivolja
  • Örtsmör:
    • 100 g rumstempererat smör
    • 1 citron
    • 1 kruka persilja (eller de örter du har hemma)
    • Salt och peppar
  • Marinad: 
    • 5 vitlöksklyftor
    • 1 dl persilja
    • 1 dl rapsolja
    • Salt och svartpeppar
  • Till servering: 
    • Grönsallad
    • Granatäpplekärnor 
Annons

 

Så här gör du:

Örtsmöret: Riv zesten från citronen och rör ner i smöret tillsammans med juicen från halva citronen.

Finhacka persiljan och blanda ner. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen till servering.

 

Marinera kycklingen: Skala och hacka vitlöken, blanda samman samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Massera in i kycklingen och låt vila medan du förbereder resten.

 

Rostade rotfrukter: Värm ugnen till 200 grader. Skala rotfrukter och betor och dela i önskad storlek. 

Skiva potatisen. Lägg allt i en ugnsform, ringla över olivolja och baka i ugn tills de är klara.

 

Kyckling: Grilla eller stek kycklingen tills den fått fin yta, lägg sedan in den i ugnen tills kycklingen har en innertemperatur på 72 grader.

Servera kycklingen med rotfrukter, örtsmör och en härlig grönsallad.

 

Tips!

Gabriel Jonsson tipsar: Passa på att göra en större sats örtsmör och förvara i frysen för kommande måltider. Rulla smöret till en korv i gladpack så kan du enkelt skära av och ta fram precis så mycket smör du behöver.

10 september 2020
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

Ljuvligt god rulltårta med saffran och lemoncurd

Recept och dryck Bjud på en läskande rulltårta till adventsfikat! Recept av Cecilia Vikbladh ur boken Sju sorters julkakor (Norstedts).

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...