Hög morotstårta – sommarens godaste fika!
Hög morotstårta – sommarens godaste fika! Foto: Frida Wismar

Recept: supergod morotstårta!

Recept och dryck

Godaste sommarfikat är en morotskaka i tårtform! Botten har smak av kanel och ingefära, krämen är syrlig – och så fänkål som en uppkäftig typ på slutet!  

Recept – hög morotstårta

ca 12 rejäla bitar

Ugn: 175 grader varmluft
Tid: 1 1⁄2 timme

Annons

Du behöver:

Bottnar

  • 3 medelstora morötter

  • 4 dl vetemjöl (eller glutenfri mjölmix)

  • 3 1⁄2 dl ljust muscovadosocker
  • 1⁄2 tsk salt

  • 1 tsk bikarbonat

  • 1 1⁄2 msk malen kanel

  • 1 tsk malen ingefära

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 1 1⁄2 dl rapsolja

  • 2 stora ägg
  • 1 dl hackade valnötter

  • 1 dl hackade pekannötter

  • 2 dl kokosflingor

  • 1 1⁄2 dl krossad ananas

  • rapsolja och kokosflingor till formarna

Picklad fänkål

  • 2 dl färskpressad citrus (apelsin och citron)
  • 1 1⁄2 msk strösocker
  • 1 hel fänkål

Färskostglasyr

  • 2 dl naturell färskost
  • 2 dl smetana

  • 3 dl florsocker

  • saft från 1⁄2 citron
  • rivet skal från 1 citron


Garnering

picklad fänkål,
fänkålsdill,
färska eller torkade blommor

Gör så här:

  • Smörj och bröa tre springformar, cirka 18 centimeter i diameter, med olja och kokos.

  • Skala och riv morötterna.

  • Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke.

  • Vispa olja och ägg till en jämn smet. Tillsätt morötter, hackade nötter, kokosflingor och krossad ananas.

  • Fördela smeten i formarna. Grädda kakorna mitt i ugnen i 35–45 minuter, tills kakan känns studsig när du trycker lätt på den. Låt svalna helt.

  • Koka upp citrussaften tillsammans med strösockret, låt svalna i kylskåp.

  • Hyvla fänkålen lövtunt med mandolin eller skär tunna skivor med kniv. Spara dillen till garnering.

  • Lägg fänkålen i den sötade citrussaften och låt stå i kylskåp tills det är dags att montera tårtan.

  • Vispa ihop färskost och smetana, tillsätt florsockret och saft och skal av citron. Vispa med elvisp till en fast glasyr.

  • Placera en botten på ett tårtfat. Bred på ett lager glasyr och placera ut lite fänkål. Upprepa med resterande bottnar och se till att ha så mycket glasyr kvar att du kan toppa tårtan med den. 
  • Dekorera med en ring av fänkål, dill och blommor.

 

Recept ur Salt som socker (Bonnier Fakta).

13 juni 2019
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...