Foto: Ulrika Ekblom

Recept: Kinesisk apelsinkyckling

Recept och dryck

Kocken Zeina Mourtada gör succé i tv-rutan med sin matlagning. Här bjuder hon på urgod apelsinkyckling, populär på många kinakrogar. Här får vi den i Zeinas förenklade vardagsvariant, lättare att laga men minst lika god! Bon appétit!

Av: Recept ur boken Veckans matsedel (Bonnier fakta), 10 maj 2021

Chinese orange chicken (kinesisk apelsinkyckling)

4 portioner, tid: 35 min

Annons

Ingredienser:

  • 600 g kycklingfilé
  • Olja till stekning

Marinad:

  • Ca 3 cm riven färsk ingefära
  • 1/2 dl majsstärkelse
  • 1/2 dl japansk soja

Sås:

  • Saft från 2–3 apelsiner eller 2 dl apelsinjuice
  • 1 msk majsstärkelse
  • Finrivet skal från 1 apelsin
  • 2 msk hoisinsås
  • 2 msk risvinäger
  • 2 pressade vitlöksklyftor

 Garnering:

  • Strimlad salladslök
  • Rostade sesamfrön 

Till servering:

  • Kokt ris, gärna jasminris 

 

Läs också: Supersnabb lasagne – på bara 5 ingredienser

 

Gör så här:

1. Blanda först alla ingredienser till marinaden. Skär sedan kycklingen i bitar och lägg ner i marinaden. Låt stå och marinera i minst 10 minuter. Vispa ihop såsen under tiden.

2. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn kycklingen med sin marinad tills den får lite färg runt om. Ringla över såsen och låt alltsammans sjuda i cirka 10 minuter, eller tills kycklingen är genomkokt.

3. Garnera med salladslök och sesamfrön. Servera med ris.

Tips!

Kycklingen kan med fördel marinera i upp till 12 timmar i kylen.

Receptet är hämtat ur Veckans matsedel av Zeina Mourtada (Bonnier fakta).

10 maj 2021 Recept ur boken Veckans matsedel (Bonnier fakta)
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

Fudge – på fem minuter!

Recept och dryck Du behöver endast tre ingredienser för att göra den här blixtsnabba fudgen som fullkomligt smälter i munnen.

Julgodis – drömmigt god jordnötsfudge

Recept och dryck Drömmig fudge med choklad och jordnötssmör! Här är ett recept ur boken Jennys jul.

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips.

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...