Foto: Max & Liz Haarala Hamilton, Pavilion books company ltd

Recept: Grilla fisk över öppen eld

Recept och dryck

Testa något nytt när du ska utöva dina kockkunskaper – gör det över öppen eld. Mat-esset Niklas Ekstedt vet hur du bäst får fjutt på brasan och hur du undviker att bränna köttet.

En gjutjärnspanna av bra kvalitet är det enda redskap du behöver för att laga en måltid i lågorna – och något att vända maten med förstås.

– Jag brukar använda en gjutjärnspanna av märket Skeppshult. Tänk också på att du måste vara utomhus när du lagar. Det går att vara inne, men det kanske då är det sista du gör i huset, säger Niklas Ekstedt.

Vilken ved ska jag använda?

– Björkved. Använd den när du ska göra mat, inte bara när du ska elda för att värma upp huset.

Annons

Vilken mat är lättast för en amatörkock att lyckas med över öppen eld?

– Fisk och grönsaker, kött är lite svårare. Lax, broccoli och blomkål är ganska enkelt.

Hur undviker man att bränna köttet?

– Genom att halstra, alltså steka lite lätt, i en gjutjärnspanna.

Har du något favoritrecept i din bok?

– Jag gillar munkarna som vi gör i munkjärn över elden, de är väldigt goda. Och även pannkakorna och helgrillad fisk.

 

Om Niklas

Namn: Niklas Ekstedt.
Ålder: 38 år.
Bor: I Stockholm.
Familj: Hustrun Katarina, 40, och sönerna Vinston, 7, och John, 4.
Gör: Är kock.
Aktuell: Med boken Ekstedt över öppen eld.

 

Höeldad torsk med brynt smör, rosépeppar inlagd gurka och misorostad potatis

Du behöver

(4 portioner):

• 4 torskbitar med skinn,

ca 175 g styck

• 2 tsk salt

• 115 g smör, mjukt

• 4 tsk misopasta

• 900 g färskpotatis, skrubbad

• 1⁄2 gurka

• 5 tsk florsocker

• 3 msk ättika (10–12 %) eller vitvinsvinäger

• 2 tsk rosépepparkorn, rostade och krossade

• 4 tsk hackad färsk dill

• 1 stort knippe färskt, rent och torrt hö (cirka 2 nävar)

• 115 g brynt smör

  1. Gnid in fiskbitarna med saltet och låt stå i rumstemperatur i 30 minuter. Förvärm ugnen till 180 grader.
  2. Blanda 85 g av det mjuka smöret med misopastan. Lägg potatisarna i en långpanna och klicka på misosmöret. Ugnsrosta i cirka 30 minuter – rör om var tionde minut – tills de är genomstekta. Ställ åt sidan.
  3. Sänk ugnen till 120 grader. Med hjälp av en mandolin, skiva gurkan tunt och blanda den med florsockret, vinägern, rosépepparn och dillen. Ställ åt sidan.
  4. Torka fisken med pappershandduk, sprid ut bitarna på ett eldfast fat med skinnsidan upp. Klicka på det återstående mjuka smöret. Ugnsstek i cirka 30 minuter, tills innertemperaturen är 54 grader. Har du ingen stektermometer, skär ett snitt i den tjock- aste delen av fisken – köttet ska vara vitt och helt genomstekt.
  5. Ta ut fisken från ugnen och placera fatet någonstans där det är säkert att antända det. Täck fisken med höet och tänd eld på det. Se till att allt hö brinner upp. Borsta bort askan och ta bort fiskskinnet. Servera med den misorostade potatisen, gurkan och det brynta smöret.

Receptet kommer från boken Ekstedt över öppen eld (Ordfront förlag), ca 219 kr.



Se även: Recept på grillat lamm: Gaucho lamb

22 januari 2018
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...