Recept: Enkelt äppelmos med kardemumma

Att göra egen äppelmos är både enkelt och gott. Elin på redaktionen tipsar om sitt bästa recept för dig som vill göra mos av höstens äpplen. 


Det här receptet på hemgjord äppelmos kan du enkelt fördubbla eller varför inte göra tredubbel sats med äppelmos, så du kan njuta hela hösten! Smaksätt gärna ditt äppelmos med kardemumma och kanel.

Du behöver:

  • 1 kg äpplen
  • 0,5-1 dl vatten
  • 2 dl syltsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk hel kardemumma

 

Gör så här:

1. Skala och kärna ur äpplena. Skär bort skadade delar. Skär äpplena i mindre bitar och lägg i kallt vatten under tiden så att de inte blir bruna.

2. Koka äpplen och vatten på svag värme i cirka 15 minuter. Rör om ofta så att inget bränner fast. Hjälp till att mosa äpplena med en slev eller en potatisstöt.

3. När äpplena börjar bli mjuka, rör ner syltsockret. Hur mycket socker du behöver kan variera beroende på hur söta eller syrliga äpplen du har. Smaka av! Krydda med kanel och mortlade kardemummakärnor efter smak.

4. Låt koka upp igen. Om du vill ha helt slät mos kan du mixa med stavmixer direkt i kastrullen.

5. Se till att sterilisera syltburkarna ordentligt, se tips nedan. Häll upp det färdiga moset i varma burkar och skruva på varma lock direkt. Se till att det blir riktigt tätt, vänd sedan burken upp och ned och låt svalna. Det går även bra att frysa in moset.

 

 

Sterilisering av glasburkar:

Diska burkar och lock noggrant. Låt torka. Sätt ugnen på 100 grader, ställ burkarna på en plåt och låt burkarna stå i ugnen 15 minuter.
Under tiden du gör sylten: koka locken och eventuella gummidelar i en kastrull med vatten.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar