Foto: Roberth Björk

Räkfettuccine med citron och chili

Recept och dryck

Laga en fräsch räkpasta där fänkål, vitlök och chili fått fräsa i nyttiga fetter. Den värmer gott mitt i kalla vintern!

Räkfettuccine med citron och chili


Tid: 30 minuter (45 minuter om oskalade räkor används)
Mängd: 4 portioner

Du behöver:

Annons

• 1 kg räkor med skal eller ca 400 g skalade
• 300 g fettuccinepasta eller spagetti

• 2 msk smör
• 3 msk rapsolja
• 1 fänkål, strimlad

• 2 röda chili, tunt skivade
• 5 vitlöksklyftor, finhackade

• 1 msk flytande honung

• 1 tsk salt

• 2 citroner, finrivet skal och saft

• 400 g körsbärs-
tomater, halverade

• 3 salladslökar, skivade

• 1 kruka dill, grovhackad

• 1 knippe bladpersilja (50 g), grovhackad

Gör så här:

1. Används räkor med skal, börja då med att skala dem.


2. Koka pastan riktigt al dente, 2–3 minuter kortare än den koktid som anges på förpackningen. Spara 1 dl av kokvattnet.

3. Hetta upp smör och olja i en rymlig stekpanna eller gryta. Fräs fänkål, chili och vitlök i 2 minuter. Tillsätt honung, salt, citronskal, citronsaft, tomater och salladslök och låt det bara bli varmt. Ta sedan pannan från plattan.

4. Blanda ner pastan i pannan och späd eventuellt med 1⁄2–1 dl av pastavattnet om det behövs. Strö över räkor, dill och bladpersilja. Servera direkt.

 

Recept ur Middag hela veckan (Norstedts).

14 november 2019
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa. 

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Recept: Picklad chili

Recept och dryck Picklad chili är både gott som det är eller som tillbehör till kött och vegetariska grytor. Här är ett enkelt recept från boken Chili – 222 sorter att...

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...