Plommonpaj med kokostäcke

Dags att skörda dina plommon! Här är ett fantastiskt recept på plommonpaj – perfekt att bjuda på till eftermiddagsfikat en varm sensommardag.


Du behöver 

(6 portionspajer): 

  • 3 dl vetemjöl
  • 1⁄2 dl strösocker
  • 125 g margarin eller smör 
  • 1 ägg

Plommonkräm

  • 500 g plommon
  • 2 dl strösocker
  • 1⁄2 dl vatten
  • 1 msk potatismjöl + 1 msk vatten
  • finrivet skal från 1 citron

Kokostäcke

  • 100 g margarin eller smör
  • 3⁄4 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • 100 g kokosflingor

Kokostäcke

  • vaniljsås eller glass

 

Missa inte våra andra härliga pajrecept: Äppelpaj och Rabarberpaj med hallon och vit choklad

 

Gör så här:

1. Blanda vetemjöl, socker, margarin eller smör och ägg till en deg i en matberedare. Tryck ut degen i 6 portionspajformar. Om degen är kladdig – tryck ut den med en mjölad hand. 

2. Ställ pajskalen kallt i 30 minuter, de behöver inte förgräddas. 

3. Kärna ur plommonen och lägg plommonköttet, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt det koka tills plommonen är mjuka, det tar ca 15 minuter. Dra kastrullen från värmen. 

4. Blanda potatismjöl och vatten i en kopp. Häll i redningen i en fin stråle samtidigt som du rör. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt krämen få ett uppkok samtidigt som du rör. Rör ner citronskalet. Smält margarin eller smör i en kastrull. Dra kastrullen från värmen och tillsätt socker, mjöl, mjölk och kokosflingor till kastrullen. 

5. Rör om så att allt är blandat, men sätt inte tillbaka kastrullen på plattan. Häll plommonkrämen i pajskalen och toppa med kokossmeten. 

6. Grädda pajerna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Täck dem med folie om de riskerar att få för mycket färg. Servera rumstempererade med vaniljsås eller glass.

Pajer – till vardag, fest & kafferep (Bokförlaget Semic), ca 154 kr.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar