En enkel och god pastarätt som du slänger ihop på 30 minuter!
En enkel och god pastarätt som du slänger ihop på 30 minuter! Foto: Lennart Weibull

Pasta med rostade tomater och kronärtskockor

Recept och dryck

Här bjuds på vi på en superenkel vegetarisk pastarätt. Toppa med burrata eller vispad ricottaost!

Av: Recept ur boken Mera vego på 30 minuter (Bonnier fakta), 07 januari 2021

Det här behöver du (4 portioner):

  • 2 vitlöksklyftor
  • 700 g körsbärstomater på kvist (det går även bra med tomat på burk, 2 st burkar à 400 g)
  • 1 burk marinerade kronärtskockor, ca 200 g
  • 400 g pasta
  • 2 bollar burrata, à ca 125 g
  • Salt, svartpeppar och strösocker
  • Färsk basilika och riven lagrad hårdost till servering

Så här gör du:

Annons

1. Sätt ugnen på 225°, grill och varmluft.

2. Krossa vitlöksklyftorna mot en skärbräda med bredsidan av kniven. Ta bort skalet. Lägg tomaterna och vitlöken i en skål. Tillsätt kronärtskockorna, krydda med salt och peppar och blanda. Är tomaterna inte så söta kan du tillsätta lite socker. Lägg allt i en ugnsfast form eller på en plåt med bakplåtspapper. Häll på 4 msk av oljan från kronärtskockorna (du kan ta all olja i burken om du vill) ovanpå.

3. Ugnsbaka i 25 minuter tills tomaterna fått färg och mjuknat. Du kan ställa in plåten innan den kommit upp i rätt temperatur. Rör om en gång under tiden.

4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Spara några matskedar pastavatten.

5. Blanda allt från plåten med pastan och några matskedar pastavatten.

6. Toppa med burrata bruten i bitar, basilikablad och svartpeppar. Servera med riven ost.

Vegan? Hoppa över burratan och använd vegesan eller vegansk ost som topping. 

 

Läs också: Smarrig halloumikebab med vitlökssås

Tips! 

Lite kikärter är bra att lägga på plåten om man vill ha mer protein.

 

Recept ur boken Mera vego på 30 minuter (Bonnier fakta) av Ylva Bergqvist. 

07 januari 2021 Recept ur boken Mera vego på 30 minuter (Bonnier fakta)
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

Julgodis – drömmigt god jordnötsfudge

Recept och dryck Drömmig fudge med choklad och jordnötssmör! Här är ett recept ur boken Jennys jul.

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...