Påskens godaste chokladtårta

Recept och dryck

Kladdkaka med mjölkchokladmousse och vit chokladganache. Här är påskens absolut godaste chokladdessert! 

Kladdkaka (århundradets dessert), vit chokladganache och mjölkchokladmousse i en och samma tårta. Dessutom nötter till topping. Här snackar vi den defintiva komaavslutaren på påskmiddagen. Inget – absolut inget – påskgodis går ner efter den här bomben som räcker till hela släkten och några till.

Du behöver:

Annons

10–15 portioner

Kladdkaka

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör, smält
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

Vit chokladganache

  • 2 dl vispgrädde
  • 300 g vit choklad, hackad
  • 60 g smör, rumstempererat
  • 1 dl hasselnötter, hackade

Mjölkchokladmousse

  • 4 1/2 dl vispgrädde
  • 150 g mjölkchoklad, grovhackad
  • 2 dl rostade och hackade hasselnötter till servering

 

Gör så här:

Kladdkaka:

1. Sätt ugnen på 185 grader. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Tillsätt smöret. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker i en separat skål och rör sen ner det i smeten.

2. Häll smeten i en rund form, cirka 26 cm i diameter, med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen cirka 8–10 minuter, kakan ska vara rejält kladdig. Låt kallna helt.

Vit chokladganache:

1. Koka upp grädden och slå den över chokladen. Blanda väl till en jämn smet. Mixa ner smöret med hjälp av en stavmixer. Blanda sist ner hasselnötterna.

2. Häll ganachen på kladdkakan och låt kallna helt. Hit kan du förbereda långt i förväg och frysa in tårtan.

Mjölkchokladmousse:

1. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills chokladen har smält in helt i grädden. Ställ in i kylen och låt stå tills chokladen är helt kall. Ta fram och vispa
till en luftig mousse med elvisp.

2. Skär med en vass kniv runt kanterna på tårtan innan du lossar på tårtringen. Stryk ut moussen slarvigt på den kalla ganachen, toppa med hasselnötter och servera.

 

Högtid

Recept ut boken Högtid, Natur & kultur.

 

Läs också: Superfräsch påskefterrätt: Key lime pie med cookie-botten! 

06 april 2020
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...