3 oemotståndliga rabarberrecept

Rabarberkräm med kardemumma, rabarberglass med kolasås eller kolafudge med rabarber – här är tre ljuvliga recept för sommarens härligaste fika.


Rabarberkräm med kardemumma

Rabarberkräm och barndomen hör på något sätt ihop. Mormor stod vid spisen och kokade och själv stod man på en stol bredvid och tittade på med spänning. Denna kräm kan du äta antingen som ett mättande mellanmål eller som en avslutning på en middag. Mums!

Recept på rabarberkräm med kardemumma

Du behöver (4 portioner):

  • 6 dl vatten
  • 1 1/4 dl socker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 600 g rabarber
  • 2 msk potatismjöl

Gör så här:

  1. Skala rabarber och skiva i centimeterstora bitar. Koka upp vatten, kardemumma, vanilj och socker i en kastrull. Tillsätt rabarber och låt koka i cirka 15 minuter, tills rabarbern är mjuk.
  2. Red krämen med potatismjöl utrört i lite kallt vatten. Låt koka i några minuter till. Ät krämen ljummen eller kall, gärna tillsammans med mjölk.

 

Rabarberglass med syrlig citron

Det är ingen hemlighet att rabarber och kola gifter sig väl ihop. Denna krämiga vaniljglass är helt fantastisk. I sig är glassen fräscht syrlig och ihop med kolan blir den lite sötare. Avnjut precis som du önskar.

Recept på rabarberglass

Du behöver (6 portioner):

  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 kg rabarber
  • 1 citron
  • 1 dl muscovadosocker
  • 1/2 tsk äkta vaniljpulver

Gör så här:

  1. Skär rabarbern i mindre bitar och koka upp tillsammans med sockret och vaniljpulvret i en kastrull. Se till att koka så länge så att rabarbern är krämig i konsistensen. Det gör inget om det är några större bitar kvar, det är bara gott, men rabarbern ska vara mjuk. Låt krämen kallna.
  2. Riv av citronens yttersta skal på ett rivjärn och dela sedan citronen.
  3. Vispa grädden med en elvisp och rör sedan ned rabarberkrämen med mjuka -rörelser. Tillsätt citronskalet och saften av ena halvan av citronen.
  4. Lägg gräddblandningen i en bunke och ställ i frysen i minst fyra timmar. Rör om glassen med jämna mellanrum i början så behåller den sin krämighet.
  5. Ställ gärna fram glassen i rumstemperatur en stund före servering. Ringla över lite kolasås (se recept nedan) om så önskas.

Recept på söt kolasås

Du behöver:

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl sirap
  • 1/2 dl muscovadosocker
  • 2 msk smör

Gör så här:

  1. Koka upp vispgrädden ihop med sirapen och sockret i en kastrull på spisen. Låt koka på svag värme under upprörning i cirka 15 minuter.
  2. Dra kastrullen från plattan och rör ned smöret.

 

Kolafudge med rabarber och vanilj

Antingen gör du som vi och skär stora bitar av denna ljuvliga kola och avnjuter som fika ihop med kaffe. Eller så gör du små munsbitar, lindar in i kolapapper och spar dem i kylen för att avnjuta under flera dagar. Oavsett hur du väljer att göra får dina smaklökar en ljuvlig upplevelse av sött och syrligt på samma gång.

Du behöver (cirka 10 bitar):

  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl muscovadosocker
  • 1/2 dl flytande honung
  • 1/2 tsk äkta vaniljpulver
  • 75 g smör
  • 1 rabarber
  • Flingsalt

Gör så här:

  1. Koka upp vispgrädden med muscovadosockret. När det kokat ihop tillsätter du honung och vaniljpulver. Låt koka på svag värme under omrörning i cirka 25 minuter. Desto längre koktid desto segare kola.
  2. Skär rabarbern i mindre avlånga bitar och stek i lite smör och flingsalt.
  3. Klä en avlång form med bakplåtspapper och häll ned kolan i formen. Lägg ut rabarbern i kolan och strö över lite vaniljpulver. Ställ att kallna och skär sedan upp i bitar.

Recept på godaste rabarberpajen hittar du här. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar