Nedräkning till jul

Nu börjar nedräkningen till julafton och med det också allt som måste planeras och uträttas. Dag-för-dagkalendern hjälper dig att i lugn och ro hinna med allt och ger dessutom tips och inspiration till saker som hör julen till.


1. Adventsljusstakar

Eftersom första advent redan passerat har de flesta tänt det första ljuset. Men om du inte har hunnit – gör det nu. Ta också fram adventsljusstakarna och sätt upp i fönstren. När du ändå letar fram adventsljusstakarna, ta en snabbkoll om du har alla juldekorationer eller om du behöver köpa någonting.

2. Fåglarna

Under vintermånaderna är det svårt för många fåglar att hitta mat.

Lägg ut lite mat till fåglarna, en julkärve eller fågelfrön och du får trevliga besökare utanför fönstret.

Tips på fågelgott hittar du här.

3. Gör dekorationer

Passa på att göra egna detaljer till kransar och andra arrangemang.

Ett tips är att torka apelsiner, det blir en vacker juldetalj. Skär apelsinerna i skivor, lägg dem på ett galler i ugnen på ca 75 grader i cirka två timmar. Tiden kan variera så ta ut och titta på dem då och då så ser du när de börjar se torra och klara ut. Även grape, lime, mandarin och äpple går bra att torka.

4. Pryd entrén

Gör fint vid entrén med en välkomnande dörrkrans.

Här har en hjärtformad halmstomme klätts med vitmossa.

Lägg mossan på stommen och vira fast med hjälp av ståltråd. Vira ett band rakt över kransen två gånger och knyt sedan en rosett upptill. Limma fast två torkade apelsskivor och sätt fast några kottar på andra sidan med hjälp av ståltråd eller lim.

5. Ispynt

Gör stämningsfulla ljuslyktor att ställa vid entrén eller på uteplatsen. Dekorera med rosor, kottar, bär eller vad du tycker kan passa.

Ta en större bunke och ställ en mindre bunke i mitten, lägg en tyngd i den mindre bunken så den håller sig kvar. Fyll vatten mellan den större och mindre bunken.

Ett tips när du gör dina lyktor är att det bästa är att använda varmt vatten då det fryser snabbare än kallt. Är det minusgrader kan du ställa ut islyktorna för att frysa annars går det lika bra i frysen.

6. Julgrupp

Gör ett vackert jularrangemang. Fyll en zinkkruka med lecakulor i botten och fyll sedan upp med jord. Plantera en julstjärna och en hyacint. Placera en ljushållare i arrangemanget som du knyter ett band runt. Pynta gruppen med små svampar och en ängel eller annat som du vill ha i ditt arrangemang.

7. Belysning

Lys upp den annars sovande trädgård med belysning. Belysning gör sig vackert i vintermörkret och skapar nivåskillnader. Sätt upp belysning i buskar och träd, på uteplatsen och vid entrén.

8. Julgodis

Passa på att redan nu fylla upp godisförrådet. Mycket gott går enkelt och snabbt att göra. Tryfflar är en favorit som man kan göra med många olika smaker som apelsin- och glöggsmak. Eller varför inte punsch- och whiskeysmak till de vuxna.

Chokladtryffel ca 30 st

300 g mörk choklad

2 dl vispgrädde

20 g smör

Kakao

Ev. smaksättning som apelsin eller punsch

Dela chokladen och lägg den i en skål. Sätt skålen över kokande vatten så chokladen smälter. Koka medans upp grädden i en kastrull. Blanda sedan ihop chokladen och grädden och rör runt tills det blir en jämn och blank smet. Lägg sedan i smöret, låt det smälta och rör runt med en sked. Pressa en apelsin och tillsätt några skedar i smeten eller häll i några teskedar punch eller whiskey och rör runt. Häll ut smeten på ett fat och täck med plastfolie. Ställ kallt och vänta tills smeten stelnat. Forma då små kulor av smeten och rulla dem sedan i kakao.

9. Städa

Passa på att städa i skrymslen och vrår som du kanske annars inte tänker på under den vanliga storstädningen. Ett tips är att torka ur kylen och kanske frosta av frysen innan all julmat ska stoppas in.

10. Putsa fönster

Även om putsa fönster kan kännas som en ganska tråkig syssla, blir det ändå ganska roligt när man vet att julgardinerna snart ska sättas upp.

11. Julgardiner

Nu när du tänt det andra ljuset och julen smyger sig allt närmare kan du passa på att sätta upp julgardinerna i dina nyputsade fönster.

12. Julbaka

Gör årets julbak inför lucia och baka julkakor, pepparkakor, lussebullar och annat gott som du gillar.

Om du bakar pepparkakor kan du passa på att baka stora hjärtan och göra hål i dem för att sätta i fönstret.

Eller dekorera några pepparkakor med kristyr i någon härlig färg.

13. Lucia

Njut av det nybakade julfikat och ta en paus i julstöket. Sätt dig ner med vänner och familj och bjud in till en mysig glöggkväll.

14. Julklappar

Ta en stund och gå igenom julklappslistan. Har du inte börjat med julhandlingen än kan det vara dags att börja, för att inte behöva stå ute och trängas i sista minuten.

Om du redan handlat alla klappar kan du istället fundera ut några roliga julklappsrim.

15. Gör egen snaps

Att ha hemmagjord snaps att bjuda på under julmiddagen brukar vara uppskattat. Det finns dessutom mycket roligt att smaksätta med och man kan testa sig fram med olika kombinationer.

16. Doft

Sprid julens doft i ditt hus. Blommor och julbak gör förstås sitt till men vill du skapa mer dofter kan du sätta nejlikor i några apelsiner och ställa i en skål eller knyta ett band runt och hänga upp i fönstret.

17. Elda

Om du har en kamin så passa på att fylla vedkorgen och gör en mysig brasa. Mitt i allt julstök måste man hinna koppla av och känna att julen är nära också.

18. Julpynta

Nu är det dags att ta fram resten av julpyntet. Fyll huset med tomtar och andra juldetaljer som ger känslan av att julen är nära.

Även utomhus passar julgranspyntet. Sätt upp några julgranskulor i en tall eller gran. Det blir vackert vintrigt när snön faller på och det glimmar av frost.

 
19. Handla

Skriv en lista på julmaten och se vad som behöver inhandlas. Att vara ute några dagar innan jul är att föredra. Då köerna inte brukar vara lika långa och det fortfarande är några dagar kvar till julafton, ifall du skulle komma på något som behöver kompletteras.

 

20. För barnen

Ta en paus i alla göromål och gör något roligt med barnen.

Ta med dem ut och gör ett snötroll med granris, mossa, en potatis, två knappar och lite snöre. Sätt i ljus och tänd när det börjar skymma.

21. Sill

För dig som tycker om att ställa fram din egen sillinläggning på julbordet är det dags att leta fram favoritreceptet och börja lägga in, eller kanske pröva någon ny smak och kombination. En av favoriterna på julbordet brukar vara glasmästarsill som är en sill i klar lag med morot, rödlök, purjolök och kryddpeppar.

22. Granen

Ta in granen och sätt den i vatten om du har en äkta gran. Ta fram julpyntet och sätt i. Kanske har du hunnit göra något eget pynt att dekorera med. Glöm inte att ge granen rikligt med vatten och fylla på med jämna mellanrum så den inte blir torr och börjar barra.

23. Griljera skinka

Nu är julen nära och det är dags att griljera skinkan till morgondagens julbord.

Här får du recept på en god griljering:

1 äggula

2 msk senap

1 msk honung

3 msk ströbröd

24. God Jul

Nu är julafton äntligen här och det är dags att njuta av härlig julmat i sällskap av vänner och familj.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar