Godast blir det om pastan är lite al dente.
Godast blir det om pastan är lite al dente. Foto: Istockphoto

Mat-Tinas 3 snabba vardagsmåltider

Recept och dryck

Kocken Tina Nordström delar med sig av tre enkla vardagsfavoriter. Smarrigt!

Av: Eva Robild, 29 oktober 2020

1. Pasta Carbonara

Tinas absoluta favorit – snabb, god och enkel carbonara.

Annons

Det här behöver du:

  • 400 g spaghetti, bronsvalsad (pasta med ruggad yta)
  • 250 g pancetta, skuren i mindre tärningar
  • 2 vitlöksklyftor, grovt krossade
  • 2 stora ägg
  • 75 g pecorino
  • Salt och svartpeppar från kvarn

Så här gör du:

  1. Koka upp ca 5 liter vatten med 2 msk salt, lägg i spaghettin och koka till ”al dente.”
  2. Hetta upp en stor stekpanna, torrstek pancetta och vitlök på medelhög värme tills fläsket smälter ut fettet i stekpannan. Här behövs alltså inget annat fett vid stekning än det som pancettan ger ifrån sig.
  3. Vispa upp äggen med ca 50 g riven pecorino i en skål, salta och peppra.
  4. Sila av spaghettin, spara lite av pastavattnet.
  5. Tillsätt spaghettin i stekpannan med lite av pastavattnet, låt koka ihop och sväng runt.
  6. Ta av pannan från värmen, rör i äggblandningen och blanda runt alltsammans ordentligt i den varma stekpannan tills det blir krämigt.
  7. Lägg upp på tallrik och riv över pecorino, dra över ett par rejäla varv med svartpeppar och servera direkt.

Tips:

För ”al dente- pasta” så korta ner koktiden ca 2–3 minuter från anvisad koktid. Pastan ska ju oftast svängas runt i den varma såsen före servering.

 

2. Quesadillas

Gör enkla quesedillas med ost och rivna grönsaker emellan – använd dubbla tortillabröd.

 

Läs också: Tina Nordström: ”Jag har varit rädd för så mycket!”

 

3. Torsk i ugn

Lägg torskfilé över massor med goda små tomater, oliver, en krossad klyfta vitlök och lite färsk timjan. Ringla över olivolja, pressad citron. Salta och peppra och så skjuts in i ugnen på 160 grader i 10–12 minuter. Servera med brytbröd.

29 oktober 2020 Eva Robild
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

Fudge – på fem minuter!

Recept och dryck Du behöver endast tre ingredienser för att göra den här blixtsnabba fudgen som fullkomligt smälter i munnen.

Julgodis – drömmigt god jordnötsfudge

Recept och dryck Drömmig fudge med choklad och jordnötssmör! Här är ett recept ur boken Jennys jul.

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips.

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...