Marängtårtan Pavlova uppfanns till ballerinan Anna Pavlovas ära under hennes turné i Australien och Nya Zeeland på 1920-talet.
Marängtårtan Pavlova uppfanns till ballerinan Anna Pavlovas ära under hennes turné i Australien och Nya Zeeland på 1920-talet. Foto: Helen Pé

Marängtårta – två riktiga klassiker!

Recept och dryck

Pavlova och Pinocchiotårta är två klassiska och omtyckta marängtårtor. De är lätta att baka i långpanna, räcker till många och kan fyllas med frukten och bären du tycker bäst om!

Av: , 16 november 2020

Pavlova med citron och bär

Du behöver (30 bitar):

Maräng:

  • 8 äggvitor

    Annons
  • 4 dl strösocker

  • 3 dl rostad kokos

  • 2 tsk majsstärkelse

 

Topping:

  • 4 dl lemon curd

  • 5 dl grädde

  • 1 kg färska bär, t.ex. hallon, vinbär, blåbär, björnbär eller jordgubbar

 

 Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 180 grader och klä en långpanna (40 × 30 cm) med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitan till ett fast skum med en elvisp eller i en köksassistent.
  3. Tillsätt socker lite i taget och fortsätt vispa till en blank maräng utan sockerkristaller. Rör ner kokos och majsstärkelse.
  4. Klicka ut marängen i pannan och bred ut den slarvigt över hela ytan. Sätt in långpannan i mitten av ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda i cirka 1 ½ timme och stäng sedan av ugnen. Låt marängen stå kvar i ugnen tills den kallnat helt.
  5. Lägg upp den bakade marängen på ett serveringsfat och bred sedan på lemon curd. Vispa grädden lätt och bred på den. Toppa med färska bär.

Tips! 

Du kan byta lemon curd mot till exempel vaniljkräm eller chokladkräm, och bären mot frukt. 

 

bakboksomslag 

Recept ur boken “Bakat i långpanna deluxe” av Frida Skattberg (Bonnier Fakta)

Läs också: Marängglasstårta

 

Pinocchiotårta

Pinocchiotårtans fyllning kan varieras på många sätt, och du kan välja att ha grädde, frukt och bär enbart inuti, eller även ovanpå. Foto: Istock

 

Pinocchiotårta

Pinocchiotårta, brittatårta, glömmingetårta, herrgårdstårta, sommardröm – det finns många namn på denna goda marängtårta. 

Du behöver (10–12 bitar):

Sockerkaksbotten:

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 dl mjölk

 

Maräng:

  • 4 äggvitor

  • 2 dl strösocker

  • 50 g hackade hasselnötter

 

Garnering:

  • 3 dl vispgrädde

  • 1 msk vaniljsocker

  • 1/2 liter färska bär och/eller frukt, till exempel mandarinklyftor i sockerlag, banan eller vindruvor

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Rör smör och socker pösigt, tillsätt äggulorna en i taget under omrörning.
  3. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten, tillsätt mjölken och rör ihop till en jämn smet.
  4. Vispa upp äggvitorna tills det formas mjuka toppar, tillsätt sockret medan du fortsätter vispa, vispa marängen tills sockret löst upp sig.
  5. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Pensla papperet med ett tunt lager matolja.
  6. Bred ut sockerkakssmeten på papperet med en spatel eller slickepott. Fördela marängen över sockerkakssmeten och strö över hackade hasselnötter.
  7. Grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Ta av kakan från plåten och låt svalna helt.
  8. Vispa grädden med vaniljsockret. Dela tårtbotten i två delar och fördela grädden och bär över ena delen med marängsidan uppåt, lägg den andra delen ovanpå med marängsidan uppåt.

 

Receptet är hämtat från Allas.se

Läs också: Glutenfri jordgubbstårta

 

Vispad maräng

Så här ska en färdigvispad maräng se ut! Foto: Istock

3 bästa marängtipsen!

  • Ingen äggula! Kommer det endast ett litet stråk äggula i vitorna blir marängen inte fluffig. 
  • Inget fett! Fett är marängens värsta fiende så det är superviktigt att köksredskap och skålar är rena. 
  • Vispa inte för hårt för snabbt! Då kan marängen bli lös och få stora bubblor. Vispa först på högsta hastighet i 10 sekunder för att få igång processen. Dra sedan ner till medelhastighet. Marängen är färdig när du enkelt kan göra fasta toppar av den med vispen.

Läs även:

Lyckas med pelargoner - sommarens älsklingsblomma

Gammal som ung, alla älskar vi färgglada pelargoner som är lika vackra i rabatten som i kruka på fönsterbrädan. Här är tipsen som får dig att lyckas...

 

Källa: Konditor Martin Isaksson på Professionalsecrets.se

Läs också: Apelsinmarängpaj

16 november 2020
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

Fudge – på fem minuter!

Recept och dryck Du behöver endast tre ingredienser för att göra den här blixtsnabba fudgen som fullkomligt smälter i munnen.

Julgodis – drömmigt god jordnötsfudge

Recept och dryck Drömmig fudge med choklad och jordnötssmör! Här är ett recept ur boken Jennys jul.

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips.

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...