Foto: Recept från boken "Fredagskockens bästa vardagsmat – På 20, 30 eller 40 minuter"

Höstens godaste långkok – Texas chili

Recept och dryck

Bjud på långkok till helgens finmiddag. Här är ett recept på Texas chili!

Hej, Fredagskocken Mattias Larsson, hur lyckas jag bäst med långkok?

– Välj bra råvaror, planera din tid och gör det gärna några dagar innan ni ska äta. I min ”skola” ska det helst tillagas tre dagar innan man ska äta det. Det blir absolut godast så. Handla och kör två långkok på till exempel söndagen så har du färdig middag på onsdag och torsdag. Kör gärna dubbel mängd mot vad du behöver så kan du frysa in hälften till ett annat tillfälle. 

Vilken sorts gryta passar bäst när jag ska göra långkok?

– De flesta grytor och kastruller med lock är bra, men tryckkokaren är min absoluta favorit vid långkok, då tar det bara cirka en tredjedel av tiden. Jag kokar oftast långkok på högrev och det tar vanligtvis ca 2 1/2 timme i vanlig gryta, medan den blir klar på 40 minuter i tryckkokaren, och resultatet blir fantastiskt!

Annons

Vad kan jag göra för olika slags långkok?

– Det går att variera på lika många sätt som det finns människor – eller till och med fler. Kör gärna på dina favoritlångkok men våga smaksätta med andra kryddor och ingredienser, till exempel en annan ört, en asiatisk touch eller mexikanska smaker.

 

Recept Texas chili 

Du behöver: 

(6 portioner)

  • 1 kg högrev
  • 2 chili, välj styrka efter smak
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • olja till stekning
  • 2 msk tomatpuré
  • 1⁄2 dl rödvinsvinäger
  • 1 msk kakao
  • 3 msk råsocker eller brun farin
  • 1 rosmarinkvist
  • salt

 

(Till servering):

  • 6 skivor vitt surdegsbröd
  • olivolja till stekning
  • 2 dl gräddfil
  • 1 kruka koriander

 

Funderar du på vad som är den perfekta efterrätten till Texas chili? Chokladmousse förstås! Klicka HÄR för att läsa receptet. 

 

Gör så här:

1. Tärna högreven i 2 cm stora bitar. Dela, kärna ur och strimla chilifrukterna. Skala och skiva löken. Skala och hacka vitlöken. Värm en stekpanna till högsta temperatur.

2. Salta köttet. Bryn det i olja till fin färg. Lägg över köttet i en kastrull och koka ur stekpannan med ca 1 dl vatten. 

3. Häll stekskyn i kastrullen så att 2⁄3 av köttet täcks. Tillsätt chili, lök, vitlök, tomatpuré, vinäger, kakao, socker och rosmarin. Lägg på locket och koka upp.

4. Sänk temperaturen och låt grytan sjuda i ca 3 timmar tills köttet faller isär. Späd med vatten om det behövs. Smaka av med salt. 

5. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek brödskivorna i olivolja. Servera chilin med brödet, gräddfilen och grovhackad koriander.

 

Fredagskockens bästa vardagsmat – På 20, 30 eller 40 minuter (Bokförlaget Semic), ca 171 kr.

 

Sara Åhlström
13 oktober 2017
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...