Kycklingsteak American rub
Grilla sommarens godaste kyckling! Foto: Kronfågel

Kycklingsteak American rub med bönsalsa och sötpotatis

Recept och dryck

Perfekt till sommarens grillkvällar! Känn smaken av den amerikanska södern med en het rub och flera klassiska tillbehör som bönsalsa, creamed corn och vitlöksrostad sötpotatis.

Så här gör du (4 portioner):

 

Kyckling:

Annons
  • 850 g Kronfågel Kycklingsteak American Rub 

Rubba lårfiléerna och grilla på direkt värme så de får färg, grilla sedan färdigt på indirekt värme tills innertemperaturen är 70°C.

 

Vitlöks- och honungsrostad sötpotatis:

  • 2 st sötpotatisar, stora
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • 0,5 tsk svartpeppar, nymalen
  • 0,5 dl socker
  • 2 st vitlöksklyftor, riven eller pressad
  • 3 msk honung, flytande
  • 2 msk dragon, torkad

Sätt ugnen på 200°C. Skölj, torka av och skär sötpotatisen i klyftor. Blanda klyftorna med övriga ingredienser. Lägg på en ugnsplåt och rosta i ugnen 30–35 min.

 

Bönsalsa med mandlar:

  • 2 dl borlottibönor, kokta
  • 2 dl black eye-bönor, kokta
  • 2 dl gröna ärtor
  • 0,5 dl mandlar, rostade
  • 10 cm gurka, halvmånar
  • 1 näve sugar snaps, strimlade

 

Dressing:

  • 2 msk olivolja
  • 1 msk limejuice
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 knippe koriander
  • 1 st schalottenlök, finhackad

 Häll av spadet från bönorna och skölj dem noga. Blanda bönorna med övriga grönsaker. Vispa ihop samtliga ingredienser till dressingen och häll den över bönsalladen.

 

Creamed corn:

  • 1 st röd chili, finhackad
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad
  • 300 g majskorn
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl mynta, hackad
  • Salt och peppar
  • Olivolja

Börja med att finhacka vitlök och chili. Fräs i lite olja i kastrull. Häll i majsen och låt den fräsa under omrörning. Häll i grädden, salt och peppar. Låt koka ihop på låg värme i ca 20–25 min eller tills grädden kokat ihop. Grovhacka eller mixa majsröran med en stavmixer. Toppa med mynta innan servering.

30 april 2020
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...