Foto: iStock

Sugen på att göra egen kombucha? Så här lyckas du!

Recept och dryck

Vill du haka på trenden med att brygga egen kombucha? Vi ger dig bästa tipsen för att lyckas!  

Av: Sandra Holmes, 06 april 2020

   

Drycken kombucha, som lanserats som en nyttig hälsodryck, har blivit väldigt populär de senaste åren. Kombucha är ett lite roligare namn för jäst te, och går att köpa färdigt på flaska – men det har också blivit trendigt att brygga själv och göra sina egna smaksättningar.

Annons

Scoby-svamp

När man brygger te, blandar det med socker, och låter det stå, kommer det så småningom att börja jäsa. Då bildas det en geléaktig hinna ovanpå, en svamp, som brukar kallas för scoby – och det är denna svamp som man använder när man brygger kombucha.

 

Gammal tradition

Som så mycket annat som blir en hype idag är kombucha inget nytt – den har länge varit känd som Volga-svamp eller tesvamp. I norra Kina kan den spåras så långt som 2 200 år tillbaka – och i Ryssland och Östeuropa har man också en lång tradition av att brygga jäst te. I början av 2000-talet väcktes dock intresset för kombucha då den fick ett stort kommersiellt genomslag i USA och började säljas både i butiker och på krogen. 

Kombucha med melon i

Svampkulturen börjar med svart te och socker

 

Är kombucha nyttigt?

Eftersom kombucha är en fermenterad dryck innehåller den en levande bakteriekultur, och är rik på antioxidanter och vitamin B och C. Men det kan vara bra att veta att det inte finns några vetenskapliga bevis för att kombucha har positiva hälsoeffekter på människor, och att man bör vara noga med hygienen vid bryggningen så drycken inte tar skada. Alkoholhalten för kombucha som säljs kommersiellt är vanligtvis under 0,5 procent, men den ökar vid längre jäsning, vilket man också bör vara lite försiktig med vid hemmabryggning.

Tips från kombucha-experten

Hälsocoachen Lisa Stjernholm är en van kombuchabryggare. Som mest brygger hon 16 liter i veckan hemma i köket, och hon har testat en hel del olika smakkombinationer genom åren.  

– Jag tycker kombucha är ett bra alternativ till annan dryck som läsk eller juice. Det är läskande, lite bubblande och ger en behaglig sötma, säger hon. 

 

Här är Lisas 3 bästa kombuchatips: 

 

1. Svampen

“Man kan göra sin egen svampkultur från grunden genom att brygga svart te och socker. Den trådiga hinna som bildas vid jäsningen är svampen. Efter att den vuxit i 4-5 veckor börjar den dela sig som en skiva. Ju större svamp man har desto mer kan man brygga. Känner du någon som brygger kombucha kanske du kan få lite svampkultur eller “startvätska” av dem. Annars kan man köpa scobysvampar på nätet eller köpa färdig kombuchadryck och utgå från den när du brygger.” 

Kombucha-svamp

"Svampen" som bildas vid jäsning

 

2. Kombucha-te

“Det vanligaste är att använda ett starkt svart te som inte är smaksatt eller har några oljor i sig. Men det går också att göra kombucha på grönt och rött te. Jag brukar använda svart ceylonte FOP.”

 

Smaksatt kombucha

Kombucha kan drickas natuell eller smaksättas

 

3. Smaksättningen

“Två smakkombinationer som jag testat och som blev särskilt goda är äpple/ingefära och rotselleri/färsk timjan. Annars tycker jag är det är gott att ha i ananas, citron, lime, citrongräs eller bär”. 


 

Recept på 1 liter kombucha 

8 dl vatten

2 tsk teblad

1 dl socker

2 dl färdig kombucha, antingen köpt på flaska, eller från tidigare kombuchabrygd (startvätska)

1 scobysvamp, ca 10x10 cm 

 

Smaksättning: 

4 msk av bär eller frukt

 Gör så här: 

1. Koka upp vattnet och lägg i tebladen. Låt det dra i 45 minuter och sila av.
2. Ha i sockret och vispa tills det löst upp sig. 

3. Häll upp i ett stort väl rengjort glaskärl, tillsammans med färdig kombucha. Lägg i svampen och sätt på en bomullsduk med en gummisnodd över öppningen. 

4. Låt jäsa i 4-8 dagar. Jäsningen går snabbare ju varmare det är, men kärlet bör inte stå i direkt solljus. Smaka av kombuchan under jäsningstiden, ju längre den jäser desto mindre söt blir den, så avgör själv när du tycker den är lagom syrlig. 

Läs även:

6 smarta saker äggskal kan användas till

Krossade äggskal kan användas till ett flertal smarta husmorsknep i vardagen – här är 6 saker du inte hade en aning om att det kunde användas till!

5. Häll upp kombuchan i plastflaskor med en tratt, men fyll dem inte helt upp eftersom det bildas kolsyra inuti.
6. Vill du smaksätta lägger du i bitar av frukt/kryddor/bär i flaskorna och låter de stå 3-4 dagar i rumstemperatur. För att det inte ska bli för mycket tryck i flaskorna behöver de luftas, genom att du öppnar korkarna 2 ggr om dagen. Sila bort frukten och häll tillbaka kombuchan i flaskorna.

7. Förvara flaskorna i kylen. Färdigbryggd kombucha håller sig i flera veckor. 

 

Så förvarar du scobyn

Häll upp 1/5 av den icke smaksatta kombuchabrygden i en väl rengjord glasburk med lock. Spola av scobyn i ljummet vatten och lägg den i burken. Här kan svampen ligga tills du vill brygga nästa gång, och då kan du använda vätskan som startvätska, det vill säga grund till nästa sats.

Läs också: 5 enkla grönsaker du kan odla själv

06 april 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

Fudge – på fem minuter!

Recept och dryck Du behöver endast tre ingredienser för att göra den här blixtsnabba fudgen som fullkomligt smälter i munnen.

Julgodis – drömmigt god jordnötsfudge

Recept och dryck Drömmig fudge med choklad och jordnötssmör! Här är ett recept ur boken Jennys jul.

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips.

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...