Juldammsugare med smak av glögg och pepparkaka

Recept och dryck

Nu är det hög tid att börja julbaka! Här bjuder Birgitta Rasmusson på ett smarrigt recept ur sin bok Birgittas julkakor.

Recept – juldammsugare 

Egentligen är dammsugare en resternas kaka, då huvudingrediensen
 är kaksmulor. Julvarianten har glögg istället för punsch som vätska och mandelmassan smaksätts med pepparkakskryddor som finns i färdig kryddblandning att köpa.

 

15 st

Annons

Du behöver:

  • 100 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1–2 msk kakao
  • Ca 3 dl småkaks- och sockerkakssmulor
  • Glögg efter smak

 

Garnering:

  • 250–300 g mandelmassa
  • 1 tsk pepparkakskryddor
  • Vit blockchoklad

 

Gör så här:

1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker och kakao till en porös smet. Tillsätt kaksmulorna och rör tills allt är väl blandat. 2. Smaka av med glögg. Ställ smeten kallt en stund.
3. Riv mandelmassan grovt och arbeta in pepparkakskryddan. Rulla ut degen till 5 centimeter långa bitar. Klä dem med tunt kavlad mandelmassa. Doppa ändarna i smält choklad.

 

Birgittas bästa julkakor, Lind & Co.

28 november 2019
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...