Sommar på recept!
Sommar på recept! Foto: Marie Mandelmann

Jordgubbsmoussetårta – frossa i jordgubbar!

Recept och dryck

Paret Mandelmann älskar att baka sött på det som trädgården bjuder. Till midsommar blir det ljuvlig jordgubbstårta. Här är receptet, från Mandelmanns senaste bok om sött och gott!

Jordgubbsmoussetårta  

(16 bitar)

Annons

Du behöver:

  • Mandelmarängbotten
  • 6 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 4 dl mandelmjöl, 200 g

Jordgubbsmousse

  • 4 gelatinblad
  • 300 g färska eller frysta jordgubbar
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl yoghurt
  • 2 dl florsocker

Garnering

  • färska jordgubbar

 

Gör så här:

Värm ugnen till 175 °. Lägg bakplåtspapper i botten på en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj papperet och kanterna.

Mandelmarängbotten: Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner sockret och mandelmjölet och blanda försiktigt till en jämn smet. Fyll formen med smeten och ställ in i mitten av ugnen. Grädda i ca 15 minuter tills mandelbottnen fått lite färg. Låt svalna och ställ in i kylen.

Jordgubbsmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mosa jordgubbarna och vispa grädden löst. Blanda grädden med jordgubbsmoset, yoghurten och florsockret. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i en kastrull. Tillsätt 1⁄2 dl vatten och smält dem på svag värme. Låt svalna innan du snabbt vispar ner dem i jordgubbssmeten.

Ta fram den riktigt kalla mandelbottnen och fördela jordgubbsmoussen ovanpå. Ställ den sedan kallt i ett par timmar före servering. Lossa försiktigt tårtan från formens kanter. Det kan hjälpa att värma lite med händerna utanpå kanten.

Garnera tårtan med jordgubbar.

 

Recept ur boken Mandelmanns söta – Recept & baktankar från Djupadal (Bonnier Fakta).

18 juni 2019
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...