Jordgubbsmoussetårta – frossa i jordgubbar!

Paret Mandelmann älskar att baka sött på det som trädgården bjuder. Till midsommar blir det ljuvlig jordgubbstårta. Här är receptet, från Mandelmanns senaste bok om sött och gott!


Jordgubbsmoussetårta  

(16 bitar)

Du behöver:

  • Mandelmarängbotten
  • 6 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 4 dl mandelmjöl, 200 g

Jordgubbsmousse

  • 4 gelatinblad
  • 300 g färska eller frysta jordgubbar
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl yoghurt
  • 2 dl florsocker

Garnering

  • färska jordgubbar

 

Gör så här:

Värm ugnen till 175 °. Lägg bakplåtspapper i botten på en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj papperet och kanterna.

Mandelmarängbotten: Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner sockret och mandelmjölet och blanda försiktigt till en jämn smet. Fyll formen med smeten och ställ in i mitten av ugnen. Grädda i ca 15 minuter tills mandelbottnen fått lite färg. Låt svalna och ställ in i kylen.

Jordgubbsmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mosa jordgubbarna och vispa grädden löst. Blanda grädden med jordgubbsmoset, yoghurten och florsockret. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i en kastrull. Tillsätt 1⁄2 dl vatten och smält dem på svag värme. Låt svalna innan du snabbt vispar ner dem i jordgubbssmeten.

Ta fram den riktigt kalla mandelbottnen och fördela jordgubbsmoussen ovanpå. Ställ den sedan kallt i ett par timmar före servering. Lossa försiktigt tårtan från formens kanter. Det kan hjälpa att värma lite med händerna utanpå kanten.

Garnera tårtan med jordgubbar.

 

Recept ur boken Mandelmanns söta – Recept & baktankar från Djupadal (Bonnier Fakta).

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar