Johanna Westmans godaste recept på hemgjord glass

Hemgjord glass utan glassmaskin, som en semifreddo eller parfait – det är några av kokboksförfattaren och programledaren Johanna Westmans favoriter i sommar. Här är hennes bästa recept och tips.


Att göra hemgjord glass är inte bara fantastiskt gott, det är dessutom väldigt enkelt – du behöver inte ens en glassmaskin. Programledaren och författaren Johanna Westman, som bland annat skrivit flera kokböcker för barn, gillar att göra glass på enklast möjliga sätt.

– Semifreddo är min absoluta favorit när jag ska göra glassefterrätt. Det är väldigt gott och enkelt att göra. Parfait och granita är två andra enklare sorters glass som är perfekta att göra tillsammans med barn eftersom det mest handlar om att vispa, säger Johanna Westman.

 

 

Behöver man en glassmaskin för att göra egen glass?

– Man behöver egentligen ingen glassmaskin om man inte gör glass väldigt ofta, då kan det vara skönt att ha det. Annars går det bra att göra klassisk vaniljglass utan maskin, genom att man får ta ut glassen och vispa lite några gånger under frysningen.

Vad är det bästa med att göra egen glass?

– Att man har koll på vad man stoppar i sin glass. Så är det överhuvudtaget när man gillar matlagning, det är skönt att ha kontroll över vilka råvaror man äter och kan välja själv. Sedan är det roligt att smaksätta på sitt eget vis – våga testa dig fram.

Vad är hemligheten bakom den perfekta, hemgjorda glassen?

– Som med all annan matlagning är det viktigt att vara noggrann med råvarorna, det är det som gör att det blir extra bra.

Några tips för att smaksätta glassen?

– En klassisk svensk glass är ju ofta rund, gräddig och lite fet i smaken, då kan det vara gott med något friskt till som bryter smaken lite. Så här års är det perfekt att äta glass och bär, det är en dunderkombination som alltid blir lika god. Det kan också vara gott att bryta av med lite sälta, som en kolasås. Tänk som alltid lite säsong – rabarber och jordgubbar smakar gott så här års. Det är också roligt med örter, som basilika eller mynta.

Finns det något man ska undvika när man smaksätter glass?

– Det är visserligen roligt att ta ut svängarna lite och prova många smaker, men det kan bli för mycket. Ibland kan det vara bra att skala av när man smaksätter, och låta smakerna få träda fram ordentligt i stället.

Vilket är ditt favorittillbehör till glassen?

– Jag älskar kolasås, den kan man också smaksätta och experimentera med på många roliga sätt. Du kan ha havtorn i, eller använda lite citronskal för att göra citronkolasås. Du kan även stöta lakritskarameller i kolasåsen, eller bara ha lite flingsalt ovanpå. Tillbehör från naturen är också roliga, som bär eller örter.

Vad gör man av alla äggvitor som blir över när man gör glass?

– När man gör egen glass så ska man absolut passa på att göra goda maränger med all äggvita som är över. Personligen tycker jag att marängsviss är den ultimata efterrätten.

 

Om Johanna Westman

Bor: I Stockholm.

Familj: Man och barnen Greta, 17, Astrid, 16 och Svante, 9 år.

Gör: Programledare och författare till bland andra ”Semester: från försommarfest till kräftskiva”, samt flera kokböcker för barn.

 

Grundrecept på glass

Gör en sats glassmet och tillsätt sedan bär, malda nötter eller fruktpuré av något slag.

 

Du behöver:
1 dl standardmjölk
2 dl grädde
1 uppslitsad vaniljstång
4 äggulor
1 dl extrafint socker
 

Gör så här:
1. Värm mjölk, grädde och vaniljstång i en kastrull och låt det bli riktigt varmt – utan att koka. Skrapa ur vaniljstången.
2. Vispa äggulor och socker till en luftig smet och häll gräddmjölken över äggsmeten. Vispa ihop. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm tills den är 85 grader. Ta av kastrullen från värmen och låt glassmeten svalna helt. Kyl sedan smeten i kylskåpet i ett par timmar.
3. Om du inte har en glassmaskin, häll smeten i en rundbottnad skål av plast eller metall och sätt i den i frysen. Ta ut glassen efter en halvtimme och vispa den med elvisp, gör om igen efter ytterligare en halvtimme och ännu en gång, kanske till och med två gånger till, så får du riktig glasskonsistens. Glassen är klar efter ungefär 4 timmar.

 

 

Jordgubbsglass

Du behöver:
1 sats kyld glassmet
2 dl jordgubbar (eller andra bär)
2 dl grädde
 

Gör så här:
1. Vispa grädden tills den är fast.

2. Mosa jordgubbarna i en djup tallrik och blanda ner dem i den vispade grädden.

3. Blanda alltihop i den avsvalnade glassmeten.  

 

Semifreddo med daim

Namnet betyder halvkall, sätt in glassen in i kylen en stund innan du ska äta så den smälter en smula.

Du behöver:
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 1/2 dl grädde
2 små daim (eller en dubbeldaim…)
Färska eller frysta bär till serveringen

Gör så här:

1. Ta fram alla ingredienser du behöver samt kniv, skärbräda, 2 bunkar, 1 uppläggningsskål, elvisp och slickepott.
2. Hacka daimen i små bitar.
3. Knäck äggen och dela gulorna från vitorna. Lägg gulorna i en bunke och vitorna i en annan. Blanda ner socker och vaniljsocker i bunken med äggulor.
4. Börja med att vispa äggvitorna till ett hårt skum som bildar fasta toppar.
Vispa sedan ihop äggulorna och sockret tills blandningen ljusnar och blir ljust gul. Vispa sist grädden fluffig, det kan du göra i uppläggningsskålen.
5. Blanda försiktigt ner grädden, äggvitorna och daimsmulorna i bunken med äggulor och rör om till en jämn smet. Häll över allt i uppläggningsskålen. Lägg på plastfolie så det ligger tätt mot semifreddo-smeten. Ställ in i frysen i minst 3 timmar.
6. Ta ut semifreddon ur frysen och ställ in den i kylskåpet ungefär en halvtimme innan den ska serveras – den ska vara ”semifreddo” som betyder halvkall på italienska.

Servera gärna lite bär till – hallon, jordgubbar eller vinbär till exempel.

 

Recept på kolasås

Du behöver:
50 gram smör
½ dl ljus sirap
½ dl strösocker
2 dl vispgrädde
¼ tsk salt

Måttsats, kastrull, träsked
 
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienserna i en kastrull.

2. Koka upp och låt sjuda på svag värme ca 20 min. Rör om då och då. Såsen ska tjockna.  

 

Recept på hallonkolasås

Blanda ner 1 deciliter frysta hallon och ½ som tinats, och ½ tesked nystött kardemumma i den färdiga kolasåsen. Rör om ordentligt.

 

Recept på citronkolasås

Blanda ner rivet skal och saft från 1 citron i den färdiga kolasåsen. Rör om ordentligt.

 

Recept ur boken ”Vi gör efterrätt” av Johanna Westman.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar