Inlagd sill – 5 klassiska recept!

Vill du göra egen inlagd sill? Varför inte testa några säkra kort! Här har vi samlat fem klassiska receptfavoriter från några av Sveriges bästa kockar.

En vacker glasburk med hemgjord inlagd sill är roligt att bjuda på till fest och en fin present att ge bort. Dessutom kräver det inte särskilt lång framförhållning. Det finns hur många goda smaksättningar som helst, och det är inte svårt att göra själv. Välj mellan dessa tre metoder: 

  • 5 minuters inlagd sill

Det snabbaste sättet är att köpa 5 minuters sill. Den kan du servera direkt efter att den blandas med en smaksatt lag, men får desto mer smak om den får stå över natten. 

  • Inläggningssill

Inläggningssill är sillfiléer som legat i saltlag, för att vattnet ska dras ur, och som du sedan blandar med en klar eller krämig lag. De behöver stå och dra åt sig av smakerna i ett par dagar innan de är färdiga. 

  • Inlagd sill från grunden

Vill du göra inlagd sill från grunden köper du färska sillfiléer, som du tar av skinnet. Sedan lägger du dem i en saltlag och ställer dem i kylen i ett dygn. För att göra saltlag till ett kilo fisk behöver du: 2 dl 12% ättika, 6 dl vatten och 3 msk salt. Efter att fisken legat i saltlagen sköljer du av den och lägger den i smaksatt lag.

OBS! Det är viktigt att lagen är riktigt kall när den blandas med sillen, så ställ den i kylskåpet en stund innan.

sill

5 klassiska sillrecept

Bli en mästare på inlagd sill du med! Här har du fem pålitliga recept att välja mellan:

1. Glasmästarsill

(Recept av Leif Mannerström)

Du behöver:

4 st sillfiléer, hela, salta

1 st gul lök

1 skiva ingefära, färsk, ca 10 g

1 st rödlök

1 st morot

Inläggning:

1 skiva ingefära, färsk, ca 10 g

4 st vitpepparkorn

2 tsk gula senapsfrön

1 knippa dill

1 skiva pepparrot, färsk, ca 10 g

4 st lagerblad

1 st morot

1 st röd lök

1 st gul lök

Lag:

6 st lagerblad

1 tsk kryddpepparkorn

7 dl vatten

5 dl strösocker

1 tsk vitpepparkorn

1 tsk svartpepparkorn

1 knippa(en) dill

2 dl ättiksprit, 12 %

Gör så här:

1. Rensa och putsa sillen men låt ryggbenet sitta kvar. Skär sillen i ca 2 cm tjocka bitar.

2. Vattna ur dem i 2 dygn genom att lägga dem i rikligt med kallt vatten som byts ut en gång under urvattningen.

3. Skala och skiva gul lök, rödlök, morot och ingefära. Varva det skivade med sillen i en rymlig glasburk. Låt stå med lock över natten.

4. Koka ihop ingredienserna till lagen på svag värme i ca 10 minuter. Låt svalna och ställ i kylskåp över natten.

5. Sila lagen. Lyft upp sillen och ta bort grönsakerna. Skala och skiva gul lök, rödlök, morot, ingefära och pepparrot till inläggningen. Grovhacka dillen.

6. Varva sillen och inläggningsgrönsakerna med dill, senapskorn, vitpeppar och lagerblad i en glasburk och slå över lagen. Låt stå ytterligare minst 2 dygn.

Läs också: Julgodis – drömmigt god jordnötsfudge

kryddor till sill

2. Klassisk inlagd sill

(Recept av Madeleine Landley/Landleys kök)

Du behöver: 

1,5 dl vatten

½ dl ättikssprit (12%)

2 dl strösocker

1 röd lök

2 tsk kryddpeppar

½ tsk vitpeppar

2 burkar Abbas inläggningssill (á 420g)

3 kryddnejlikor

1 lagerblad

Gör så här: 

1. Blanda vatten, ättika och socker. Rör till sockret lösts upp.

2. Skiva löken tunt och krossa kryddpeppar och vitpeppar.

3. Skölj sillen väl och klipp till mindre bitar. Varva sill i en burk med kryddkross, nejlikor och lagerblad. Slå över lagen och låt stå 1-2 dygn.

3. Senapssill

(Recept av Per Morberg)

Du behöver:

400 g inlagd sill 

2 msk senap 

1 msk fransk senap 

1 msk grov fransk senap 

1 msk strösocker 

1 dl rapsolja 

1 dl crème fraîche 

2 msk vatten 

1 krm nymalen vitpeppar 

½ dl hackad dill 

Gör så här:

1. Skölj sillen, låt den rinna av och skär eventuella filéer i bitar.

2. Vispa ihop all senap med sockret i en skål. Häll i oljan i en jämn stråle, under ständig  vispning. Rör ner crème fraîche  och vatten, vitpeppar och dill.

3. Blanda ner sillen i marinaden och låt den stå i kylen i ett dygn före servering.

Läs också: Fiskgryta med saffran, torsk och lax

4. Gammaldags inlagd sill med apelsin

(Recept av Ernst Kirchsteiger)

Du behöver:

8 urvattnade sillfiléer

Lag:

½ dl ättika

1 dl strösocker

2 dl vatten

Kryddning:

3 rödlökar

1 apelsin

1 msk malen kryddpeppar

2 lagerblad

½ purjolök (det gröna)

Gör så här:

1. Koka upp ättikslagen och låt svalna.

2. Skär sillen i centimeterstora skivor och lägg dem i en form eller bunke.

3. Häll lagen över sillen.

4. Skär löken och apelsinen i skivor, strimla purjolöken fint. Strö löken och apelsinskivorna över sillen.

5. Tillsätt kryddpeppar och lagerblad.

6. Häll över allt i glasburkar.

5. Stekt inlagd sill

(Recept av Tareq Taylor)

Du behöver (4 personer): 

½ kg färska sillfiléer

2 dl ströbröd

2 dl rågmjöl

150 g smör

2 rödlökar

Lag:

1 l vatten

3 dl ättika (12%)

5 dl strösocker

1 msk hel kryddpeppar

1 msk salt

10 lagerblad

10 svarta pepparkorn

Gör så här: 

1. Klipp av fenorna på sillfiléerna. Lägg ihop sillfiléerna två och två, med skinnsidorna utåt.

2. Blanda ströbröd och rågmjöl och panera filéerna. Stek filéerna på båda sidor tills de är gyllenbruna. Salta efter smak.

3. Lägg den stekta sillen i en skål. Skiva rödlöken tunt och lägg ovanpå sillen. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och värm på medelvärme till sockret löst sig.

4. Häll lagen över sillen och löken och täck med plastfilm eller ett lock. Låt stå och dra i kylen i en vecka innan servering.

Läs också: Snabb sill med apelsin och honung


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar