Himmelska chokladkaka – två goda recept!

Kladdkaka i all ära, men vill du testa en annan god chokladkaka har vi två förslag: en mjuk och saftig chokladsockerkaka, och en festlig fransk chokladtårta.

Vem älskar inte en god chokladkaka? Den är perfekt till både fikabordet och som efterrätt, gärna ackompanjerad av grädde och färska bär. En bra chokladkaka smakar mycket choklad, och är gräddad lagom länge. För den ska vara saftig eller krämig, och inte hinna bli torr i ugnen. 

Använd provsticka

Bakar du en chokladkaka av sockerkaksmodell, är det lättast att kontrollera att kakan är genomgräddad med hjälp av en provsticka i metall. Du sticker ner den i kakan när gränsen för gräddningstiden börjar närma sig och när du drar upp den ska kakan inte ha klibbat fast mot stickan för då behöver den lite längre tid i ugnen.

Här bjuder vi på två recept med olika typer av chokladkakor från två svenska bakningsproffs!

Denna franska chokladtårta har ett krämigt innanmäte, och en chokladglasyr som är blank som en spegel ovanpå och runt om.
Foto: Ulf Svensson

Fransk chokladtårta

Recept av Birgitta Rasmusson ur boken ”Birgittas bästa kakor vi minns” (Lind & Co, 2019).  

Du behöver: 

  • 200 g mörk choklad
  • 200 g smör
  • 3 ägg
  • 2 ½ dl socker
  • 3 dl vetemjöl

Glasyr: 

  • 25 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 150 g mörk choklad

Gör så här: 

1. Smält chokladen och smöret i en kastrull på svag värme. Rör om då och då.

2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

3. Rör ner mjölet i äggvispet. Tillsätt chokladblandningen och rör sedan ihop alltsammans till en jämn smet. 

4. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175 °C, ca 30 min. Den ska inte vara genomgräddad, utan krämig inuti. Låt tårtan svalna något innan du lossar den och stjälper upp den. Låt tårtan kallna. 

5. Hetta upp smör, grädde och choklad till glasyren på svag värme. Rör alltsammans till en jämn smet. Låt den svalna något. Bred glasyren över och runt kanterna. Ställ tårtan svalt. Vispgrädde smaksatt med konjak är gott att servera till.

Läs också: Chokladtryffelkaka med crunch

Denna mjuka chokladkaka är en sockerkaksvariant med mycket chokladsmak.

Saftig chokladsockerkaka 

Recept av Linda Andersson på Lindasbakskola.se.

Du behöver (ca 12 bitar):

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • ½ dl kakao
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 125 g smör, smält
  • 1 dl mjölk

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i äggblandningen. Tillsätt smör och mjölk. Vispa snabbt ihop allt till en smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 37–40 min. Låt den svalna i formen. Stjälp upp kakan på en tallrik.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar